Çocuklar Yere Basmada Ve Yürümede Güçlük Çekiyorsa Dikkat

Çocuk Sagligi ve Hastaliklari Uzmani Dr. Aysel Açikgözoglu, üst solunum yolu enfeksiyonu geçiren çocuklarda aniden gelisen; yürümede güçlük, yürüyememe, baldir agrisi sikayetlerine yol açan miyozit (kas iltihabi) görülebildigini söyledi. Böyle bir durumla karsilasan anne babalarin panik yaptigini belirten Açikgözoglu, “Miyozit en sik influenza enfeksiyonu sonrasinda olur. Ani gelisen iyi huylu bir çocukluk çagi hastaligidir, kalici hasara yol açmaz, panik yapmayin” dedi.

Çocuklar Yere Basmada Ve Yürümede Güçlük Çekiyorsa Dikkat
Son günlerde sik sik miyozit (kas iltihabi) vakasiyla karsilastiklarini belirten Acibadem Kent Hastanesi Çocuk Sagligi ve Hastaliklari Uzmani Dr. Aysel Açikgözoglu, çocugun yürümesine engel olan, dolayisiyla anne babalari kaygilandiran bu hastalik konusunda bilgi verdi.

“Kalici hasara yol açmaz”

Anne babalara “panik yapmayin” mesaji veren Açikgözoglu, sunlari söyledi:

“Miyoziti dedigimiz kas iltihabi; akut selim çocukluk çagi hastaligidir. Viral üst solunum yolu enfeksiyonu bulgularinin görüldügü prodromal (baslangiç) döneminden 1 ile 5 gün sonra görülür. Çocuklarda ani baslayan; yürümede güçlük, yürüyememe, baldir agrisi sikayeti baslar. Sikayetlerin baslamasindan sonraki 5-8 gün içinde de gerileyerek düzelir. Agri özellikle yataktan kalktiktan sonra (uzun istirahat sonrasi) belirgindir. Üst solunum yolu enfeksiyonu sonrasinda görülen bu kas agrilari en sik influenza enfeksiyonu sonrasinda olur. Çocukluk çagi selim akut miyozitinde hastalarda ciddi serum CK dedigimiz kas enzimi, vücutta yüksek miktarda bulunur. Çocuklarda birden ayak üzerine basamama, ayakta duramama ve yürüyememe sikayetleri olur ve bu durum aileleri son derece endiselendirir. Aileler, çocuklarindaki bu durumun kalici hasara yol açmadigini, böyle bir durumla karsilastiklarinda en yakin saglik kurulusuna basvurmalari gerektigini bilmelidir. Tedavide çocugun hastaneye yatirilmasi, tam iyilesmesini izlemeyi amaçlayan destekleyici tedavi ve takip yeterlidir.”

“Asi, komplikasyon riskini azaltiyor”

Influenzadan korunarak enfeksiyon sonrasi miyozitten göreceli olarak korunmanin mümkün olabilecegini ifade eden Uzm. Dr. Açikgözoglu, “Influenza asisinin influenza enfeksiyonuna bagli komplikasyon riskini azalttigi bilinmektedir. Bu bilgiye dayanarak teorik olarak influenza asisinin selim çocukluk çagi viral miyozit insidansini azaltacagi düsünülebilir. Her yil mevsimsel grip (influenza) asisini yaptirarak kis ayini korunarak geçirebilirsiniz. Ayrica, üst solunum yolu enfeksiyonlarindan korunmak için çocuklarimiza el hijyenini ögretmeli, salgin dönemlerinde kalabalik ve kapali ortamlardan uzak durmaliyiz. Unutulmamali ki bir hastaliga yakalanip o hastaligin tedavi edilmesindense o hastaliktan korunmak en dogru seçenektir” diye konustu.

Kaynak: İHA