Batman'da 21 Yilda 11 Milyar 524 Milyonluk Yatirim Yapildi

Tarim ve Orman Bakanligi Devlet Su Isleri (DSI) Genel Müdürlügü tarafindan son 21 yilda Batman’da 11 milyar 524 milyon TL degerinde 39 tesis insa ederek bölge ekonomisinin kalkinmasina destek oldu.

Batman'da 21 Yilda 11 Milyar 524 Milyonluk Yatirim Yapildi
DSI Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, iklim degisikligi, hizli nüfus artisi, artan sanayilesme ve diger çevre sorunlariyla birlikte yasamin kaynagi olan suyun degerinin her geçen gün daha da arttigini söyledi.

Balta, DSI tarafindan tamamlanarak milletin hizmetine sunulan içme suyu tesisleri, tarimsal üretimin lokomotifi olan barajlar, gölet ve yer alti depolama tesisleri, ülkenin enerjide disa bagimliligina set çeken HES’ler ve parçalanmis tarim arazilerini yeniden ekonomiye kazandiran arazi toplulastirma ve tarla içi gelistirme projeleri ile suya yön verildigini kaydetti.

Batman’a son 21 yilda 11 milyar 524 milyon TL degerinde 39 tesis insa ettiklerini vurgulayan Balta, “Ülkemizin dört bir yaninda, milletimizin refah düzeyini artiran su yapilarini insa ederek vatandaslarimizin hizmetine sunma sorumlulugunu yerine getiriyoruz. Ülkemiz için Batmanli hemsehrilerimiz için üretmeye devam edecegiz” dedi.



“183 milyar metreküp su depolama kapasitesi gelistirildi”

‘Su Vatandir’ hassasiyeti ile çalismalarini sürdürdüklerini aktaran Balta, “DSI olarak suyun özellikle tarim ve sanayide olusturdugu güçlü etkisi sayesinde genis is sahalarinin dogmasina imkan saglarken yapmis oldugumuz taskin koruma tesisleri ile de muhtemel taskinlardan kaynaklanabilecek can ve mal kayiplarini önlemek için de mücadele ediyoruz. ‘Su Vatandir’ anlayisiyla çalismalarimizi sürdürerek isletmeye aldigimiz baraj ve göletler ile 183 milyar metreküp su depolama kapasitesi gelistirildi. Tamamlanan projeler ile 71 milyon dekar arazi sulamaya açilmis, yaklasik 2 milyon hektar alan taskinlardan korunmustur. Hizmete alinan içme suyu tesisleri ile yillik 5,2 milyar metreküp memba kalitesinde içme suyu temin edilmektedir. Güç ve ilhamini aziz milletimizden alan DSI dün oldugu gibi bundan sonrada hayata geçirecegi projeler ile Türkiye Yüzyilina damga vurmaya devam edecektir” ifadelerini kullandi.

“Pamuk ve misir diyari Batman’da, 138 bin dekar araziyi suyla bulusturduk”

Balta, elverisli tarim arazileri, uygun iklim özellikleri ve çaliskan Batmanlilarin emekleriyle can bulan bereketli Güneydogu topraklarinin, tarimsal üretim potansiyeli bakimindan Türkiye tarimina destek vermeye devam ettigini söyledi.



Batman’a yapmis olduklari DSI yatirimlari hakkinda açiklamalarda bulunan DSI Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, “Özellikle modern sulama projelerimiz ülkemiz için son derece önem arz etmektedir. Son 21 yilda Batman’a insa ettigimiz 6 sulama tesisi ile 138 bin dekar tarimsal araziyi sulamaya açtik. Batman’da refah düzeyinin artmasi için son 21 yilda 39 adet tesis ile 11 milyar 524 milyon TL yatirim yapildi. Kente kazandirdigimiz Batman Baraji 400 bin dekar araziyi sulamaya saglayacak suyun depolamasini sagliyor ayni zamanda da kentin enerji üretimine fayda sagliyor” dedi.



“Taskin riskini ortadan kaldirmak için çalismalarimiz devam ediyor”

Kentte taskin riskini ortadan kaldirmak için çalismalarin araliksiz sürdürüldügünü aktaran Balta, sunlari kaydetti:

“Batman’da taskin riskini azaltmak için son 21 yilda tamamlanan 27 adet taskin koruma tesisi ile Batman sehir merkezi, 36 adet yerlesim yeri ve 695 dekar arazinin taskin kontrolü saglanmistir. 6 adet taskin koruma tesisinin de insaat çalismalari devam etmektedir. Hayata geçirdigimiz taskin koruma tesisleri ile taskin riskini azaltiyor, vatandaslarimizi ve topragimizi güvence altina aliyoruz.”

“Milli ekonomiye 1.5 milyar TL katki”

Arazi Toplulastirma ve Tarla Içi Gelistirme Hizmetleri kapsaminda Batman’da 1 adet is tamamlanarak toplam 377 bin dekar alanda arazi toplulastirma tescili yapildigina dikkat çeken Genel Müdür Mehmet Akif Balta, Batman’da 36 adet yerlesim birimi, arazi toplulastirmasindan faydalandigini söyledi.



Batman’da son 21 yilda 2 adet Hidroelektrik Enerji (HES) tesisi isletmeye alinarak yillik 702,58 GWh enerji üretimi saglandigini ifade eden Genel Müdür Mehmet Akif Balta, kurulu gücü 250 MW olan bu tesisler sayesinde milli ekonomiye, yalnizca enerji alaninda yillik 1,5 milyar TL katki sunuldugunu aktardi.

Çalismalarin devam edecegini vurgulayan Genel Müdür Mehmet Akif Balta; “Devlet Su Isleri Genel Müdürlügü olarak hayata geçirdigimiz projeler hakkinda degerli Batmanlilardan, özellikle de tesislerimizden birebir faydalanan çiftçilerimizden almis oldugumuz olumlu geri dönüsler bizi ve ekibimizi motive ediyor. Bugüne kadar oldugu gibi bundan sonraki süreçte de ekonomik gelirimizi artiracak, milletimizin refah düzeyini yükseltecek, özetle “Türkiye Yüzyili” idealimizi perçinleyecek projeleri hayata geçirmeye devam edecegiz” diye konustu.

Kaynak: İHA