Babasiyla Ayni Adi Tasiyan Muhtarin Muhtarligi Düstü

Kocaeli’nin Izmit ilçesinde muhtarlik seçimini kazanan Hasan Erdöl, seçimin iptal edilmesiyle neye ugradigini sasirdi. Seçmenin Hasan Erdöl’e degil, ayni ismi tasiyan babasina oy verdigini belirterek sonuca itiraz etmesi üzerine Il Seçim Kurulu seçimi tekrarlama karari aldi.

Babasiyla Ayni Adi Tasiyan Muhtarin Muhtarligi Düstü
31 Mart 2024 Mahalli Idareler Seçimi’nde 50 yasindaki Hasan Erdöl, Izmit’e bagli Arpalik Ihsaniye Mahallesi’nde 3 aday arasindan 113 oy alarak muhtar seçildi. Henüz sevincini yasayamadan Erdöl’ün muhtarligi Il Seçim Kurulu’na yapilan itiraz ile düstü. Hasan Erdöl’ün babasi ile ayni adi tasidigi, seçmenin kendisine degil babasina oy verdigi belirtilen itiraz dilekçesi üzerine Il Seçim Kurulu, seçimleri 2 Haziran’da tekrarlama karari aldi. Hasan Erdöl, babasinin seçim kampanyalarinda yer almadigini, kendini muhtar adayi olarak tanitmadigini söyleyerek, Il Seçim Kurulu’nun kararini Yüksek Seçim Kurulu’na tasiyarak itirazda bulundu. Erdöl, Yüksek Seçim Kurulu’ndan gelecek karari bekliyor.

"75 yasina geldim, daha böyle bir sey duymadim"

75 yasindaki baba Hasan Erdöl, "Benimle ayni ismi tasiyan oglum Hasan muhtar adayi oldu. Hatta gazetelerde beyanat verdi. Tüm köy halki oglumun muhtar adayi oldugunu biliyordu. Oglum muhtarligi kazandi ama köyde bizi çekemeyen biri seçim kuruluna itiraz dilekçesi verip, ‘Ben babasina mi, çocuguna mi muhtarim diyecegim?’ demis. Ben ne seçim kagidini dagittim ne de ogluma oy istedim. Muhtar adayligimi koydugumu da söylemedim. Yasananlardan dolayi sok içindeyim. Oglumun adi Hasan diye ben mi oglum mu suçlu? Il Seçim Kurulu sonucu iptal etmis. Oglum Yüksek Seçi Kurulu’na itiraz yazilarini verdi. 75 yasina geldim, daha böyle bir sey duymadim. Demek ki dilekçeyi veren kisi beni çekemiyordu" diye konustu.



"Kimse çocuguna adini vermesin, yarin öbür gün o da muhtar olamaz"

Toplam 3 aday yaristiklarini söyleyen Hasan Erdöl ise, "113 oyla muhtar seçildim. Türkiye’de bir ilk yasaniyor. Benim muhtarligimi iptal ettiler. Il Seçim Kurulu 2 Haziran’da seçimi tekrarlama karari aldi. Bunun gerekçesi ise babamla ayni ismi tasiyor olmam. Yüksek Seçim Kurulu’na gerekli itiraz dilekçelerini verdik. Oradan gelecek iyi bir haberi bekliyoruz. Babam kesinlikle komsusuna gidip de ‘Ben muhtar adayiyim’ demedi. Oglu oldugum halde benim için hiçbir komsudan oy istemedi. Rakip muhtar adaylari sonuçla ilgili itirazi yok ama köyümüzden bir kisinin dilekçe vermesi seçimi iptal ettirdi. Sahis dilekçesinde babami düsünerek oy verdigini ancak benim muhtar oldugumu söylemis. Kimse çocuguna adini vermesin, yarin öbür gün o da muhtar olamaz" diye konustu.

Kaynak: İHA