Asiri Yagis Zeytini Vurdu

Türkiye’nin önemli zeytin üretim merkezleri arasinda yer alan Manisa’nin Saruhanli ilçesinde zeytin üreticileri asiri yagislar nedeniyle meydana gelen halkali leke hastaligindan sorun yasiyor. Sezon baslamadan hastaligin bas gösterdigi zeytinde üreticiler ilaçlama yöntemiyle hastaliktan kurtulmayi hedeflerken Saruhanli Ziraat Odasi Baskani Aydogan Okur “Ileriki günlerde zeytin piyasasini ve yag piyasasini etkileyecegini tahmin ediyorum” diye konustu.

Asiri Yagis Zeytini Vurdu
Manisa’nin Saruhanli ilçesinde mevsim disi asiri yagislar zeytini vurdu. Türkiye’nin önemli zeytin üretim merkezleri arasinda yer alan Saruhanli’da özellikle zeytinyagi üretimi amaciyla yetistirilen Edremit ve domat türlerinde halkali leke hastaligi görüldü.

Mevsimi disinda gerçeklesen asiri yagislar nedeniyle topragin rutubetli kalmasiyla agaçlara bulasan halkali leke hastaligi agaçtaki yapraklari dökerek agacin nefes almasina engel oluyor. Verimi oldukça etkileyen ve tedavi edilebilen hastalik nedeniyle çiftçilerin masrafli mücadelesi de basladi.

Sezona kadar agaçlarini iyilestirmeyi hedefleyen çiftçiler sezona verimli girmek istiyor.

Hastaligin yagislardan kaynaklandigini söyleyen Saruhanli Ziraat Odasi Baskani Aydogan Okur, “Eskilerin dedigi gibi kitlik kurakliktan gelmiyor, yagistan geliyor. Bu yil yagan yogun yagislar neticesinde Edremit, domat zeytini dedigimiz zeytin çesidinde sikinti meydana geldi. Bu da rutubetten meydana gelen bir hastalik. Bu hastaligin adi halkali leke. Bu hastalik tedavisi olan bir hastalik. Ama tabii ki masrafli bir hastalik. Bunlara bakirli ilaç atmamiz gerekiyor. Çiftçimize arti bu külfet geliyor. Bu halkali leke hastaligini ilçemizde ve diger ilçelerimizde de görüyoruz. Kirkagaç ve Akhisar’da da yogun miktarda halkali leke hastaliginin oldugu söyleniyor. Edremit ve domates zeytinleri genelde yaglik olarak kullanilan zeytin türü. Ileriki günlerde tabii ki zeytin piyasasini ve yag piyasasini etkileyecegini tahmin ediyorum. Insallah tedavi sonucunda biz bu hastaligi yenecegiz. Iyi bir sonuç almayi bekliyoruz. En kaliteli zeytin ve zeytinyagi Edremit ve domat zeytinden çikiyor. Domat zeytini bilhassa salatalarda kullaniliyor. Bir de domatesin 8-10 kilogramdan 1 kilogram yag verdigi için burada bir sikinti yasayacagimizi tahmin ediyorum ama insallah ileriki günlerde bunu düzeltecegimize inaniyoruz” dedi.

Hastaligin etkilerinden bahseden Okur, “Bitki de bir canli tabii ki. Bitkinin üzerindeki yapraklari döküyor. Bütün nefesini yapraklardan aldigi için yaprak dökünce bu sefer bitki nefes alamiyor. Bu sefer bitkinin kökü strese giriyor. Strese girme neticesinde bu da verimi etkiliyor. Ziraat mühendislerimizin izin verdigi ilaçlarla zirai mücadele yaparak bunun hakkindan gelmeye çalisiyoruz. Ama su anda sikintili bir sezondan geçiyoruz. Inaniyorum düzelecek biraz külfetli olacak. Tabii ki bu çiftçimize yine bir külfet üstüne külfet getirecek” diye konustu.

Kaynak: İHA