Uzmanindan Uyari Açiklamasi 'UV Korumasiz Günes Gözlügü Kullanmayin'

Göz Hastaliklari ve Cerrahisi Uzmani Opr. Dr. Sibel Malazgirt, “Günes gözlügü seçimi yapilirken dikkat edilmesi gereken en önemli özellik, camlarin UV-A ve UV-B isinlarini yüzde 100 bloke ediyor olmasidir. UV korumasiz günes gözlükleri kullanilmamalidir” dedi.

Uzmanindan Uyari Açiklamasi 'UV Korumasiz Günes Gözlügü Kullanmayin'
Liv Hospital Samsun Göz Hastaliklari ve Cerrahisi Klinigi’nden Opr. Dr. Sibel Malazgirt, günes gözlügü seçiminde dikkat edilmesi gerekenler hakkinda bilgilendirmede bulundu. UV isinlarina dikkat çeken Opr. Dr. Sibel Malazgirt, “Yeryüzüne ulasan günes isiginin yüzde 50’si görünür isik, yüzde 45’i infrared (kizilötesi), geri kalan az bir bölümü de morötesi (UV) isinimdan olusur. Gözle görülen isinima isik denir. Ama bugün isik sözcügünün tanim kapsamina morötesi isinim da alinmistir. Morötesi isinim ise UV-A, UV-B, UV-C bilesenlerinden olusur. UV-A ve UV-B dünya yüzeyine ulasan kisimdir. 300 nm’e kadar olan kismi gözün kornea tabakasi tarafindan, 300-400 mm arasi ise göz mercegi tarafindan emilir. Özellikle su üzerinde, karda ve kumsaldaki kuvvetli yansimalar ile bu emilim yüzde 80’e kadar artar” seklinde konustu.



“UV isinlari göz sagligina zarar verebilir”

UV isinlarinin çesitli hastaliklara neden olabilecegine deginen Opr. Dr. Malazgirt, “Pek çok insan UV isinlarinin ciltte yaptigi hasarin farkinda olup, gerekli tedbirleri alirken göz sagligina olabilecek zararlarini göz ardi etmektedir. Oysa UV isinlari gözümüzü önden arkaya dogru tabaka tabaka etkileyerek çesitli hastaliklara neden olur. Bunlar konjonktivit, gözde et yürümesi, katarakt, retina ve sari nokta gibi patolojilerdir. Materyal olarak organik cam UV’yi 355 nm’ye kadar, polikarbonat ise 380nm’ye kadar tutar; yani hiç geçirmezler. Renklendirme ile görünür isigin istenmeyen dalga boylari emilir. Ayna kaplama ile istenmeyen dalga boylari yansitilir. Polarize filtre ile polarize olmus isik tutularak kamasmanin önlenmesi saglanir. Camin isik emilim orani sehir ortaminda yüzde 40-50, daglik bölgelerde yüzde 50-70, deniz kenarinda ve karda yüzde 80-85 düzeyinde olmalidir” açiklamasinda bulundu.

“Günes gözlügü seçerken dikkat edilmesi gerekenler”

Günes gözlügü seçerken dikkat edilmesi gereken durumlardan da bahseden Opr. Dr. Malazgirt, su bilgileri paylasti:

“Günes gözlügü seçimi yapilirken dikkat edilmesi gereken en önemli özellik, camlarin UV-A ve UV-B isinlarini yüzde 100 bloke etmesidir. Bu özellikte olan kaliteli günes gözlüklerinde güvenilir tescil belgesi ve etiketi olmasi gerekir. UV 400nm ya da yüzde 100 UV ibaresi ile belirtilmis olmalidir. Bu özellik olmadigi sürece materyal, renk, filtre ve diger faktörlerin artik bir önemi yoktur. Gözlügün üzerinde CE (Conformite Europene) ibaresinin bulunmasi da ürünün minimum güvenlik standartlarina uygun kosullarda oldugunu ifade etmektedir. Renk özelligi olan camlarin da rengini, kullanim yerine göre iyi seçmek de faydali olabilir. Siyah, koyu gri, kahverengi olan camlar hem yogun günes hem de günlük kullanim için uygundur. Orta ve üzeri parlaklik kosullarinda kullanilirlar. Yesil renk özelligine sahip camlar gözleri dinlendirme özelligine sahiptir. Ancak nesnelerin renklerinin normalden bir miktar farkli algilanmasina neden olur. Az günesli ortamlarda, bahar ve kis aylarinda kullanima uygundur. Sari, altin, açik kahverengi özellikteki camlar ise parlaklik anlaminda daha az koruma saglasalar da orta-düsük isik kosullarinda tercih edilebilirler. Derinlik algisi özelliginin yüksek olmasi nedeniyle kis sporlari performanslarinda da tercih edilebilir.”

“Yüzde 100 korumali günes gözlügü kullanin”

Isigin cam yüzeyi, deniz yüzeyi, islak yol gibi yansitici yüzeylere çarptiginda yansiyarak polarizasyon gösterdigini vurgulayan Opr. Dr. Malazgirt açiklamasinda, “Denizciler durgun deniz yüzeyinden, sürücüler islak yol yüzeyinden ve araç ön camindan ön konsola yansiyan, göz kamastiran isiktan korunmada yüzde 100 UV korumali, polarize camli günes gözlügünden çok yarar görürler. Balikçilar, polarize camla yansima kaldirildiginda su içini daha iyi görme olanagina sahip olurlar. Polarize günes gözlügü etiketi de yüzde 100 UV ve CE belgelerine dâhil edilmis olmalidir. UV korumasiz bir günes gözlügünün sebep oldugu karanlik ortam, göz bebeginin fonksiyonunu engelleyerek UV isiginin genislemis gözbebeginden içeri daha kolay girmesine sebep olarak göze fayda yerine zarar verecektir. Böyle bir günes gözlügü aksesuar olarak bile kullanilmamalidir” uyarilarina yer verdi.

“Cam kalitesine dikkat edilmeli”

Günes gözlügünün cam kalitesinin kontrolünün kullanici tarafindan da yapilabilecegine dikkat çeken Opr. Dr. Malazgirt, sözlerini söyle tamamladi:

“Bunun için gözlügü yüzünüzden rahat bir mesafede tutun ve bir gözünüzü kapatarak karo zemin gibi izgara desenli bir yüzeye bakin. Gözlügü yavasça bir yandan diger yana ve yukari-asagiya hareket ettirin. Izgara çizgili yüzeydeki çizgiler oldugu gibi düz kalirsa camlar kalitedir. Eger çizgiler gözlük camlarinin ortasindan baktiginizda ve gözlügü hareket ettirdiginizde dalgali görünüyorsa, daha dogru bir gözlük tercih edin. Ayrica gözlük çerçevesi yüzünüze uygun olmali, üst ve yanlardan isigin gözünüze ve göz çevrenize girisine engel olmalidir. Dogru seçilmis kaliteli bir günes gözlügü, göz sagliginiz için olmazsa olmazdir.”
Kaynak: İHA