Osmanli Pusideleri Adana'da Ilmek Ilmek Isleniyor

Adana Olgunlasma Enstitüsü’nde usta ögreticiler, Osmanlilarda mezar sandukalarinin üzerine örtülen örtü olarak bilinen pusideleri, Maras isi teknigiyle ilmek ilmek isliyor.

Osmanli Pusideleri Adana'da Ilmek Ilmek Isleniyor
Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in esi Emine Erdogan’in himayelerinde, Milli Egitim Bakanligi ile Kültür ve Turizm Bakanligi arasinda 2016’da imzalanan is birligi protokolü çerçevesinde Puside Projesi baslatildi.

Osmanlilarda mezar sandukalarinin üzerine örtülen örtü olarak bilinen pusideler, Adana Olgunlasma Enstitüsü’nde El Sanatlari ve Teknolojisi Nakis Bölümü’ndeki 8 kisilik ekip tarafindan ilmek ilmek islenerek yeniden yapiliyor. 12’nci pusidesini çalisan usta ögreticilerden olusan ekip, oldukça sabir gerektiren, yapimi mesakkatli olan pusideleri özenle isliyor.

“Bu proje bir anlamda Maras isini gün yüzüne çikardi”

Adana Olgunlasma Enstitüsü’nde projede görevli usta ögretici Sibel Kirilan, türbelerin yenilenmesi amaciyla bu çalismayi yaptiklarini belirterek, “Kumaslarimizin üzerine ‘Maras isi’ teknigiyle isliyoruz. Islemeler Maras isinin bütün teknigini kapsiyor. 8 kisilik bir ekiple çalisiyoruz. Su an elimizde olan pusideyi 6 ayda tamamlayacagiz. Geleneksel el sanatlarimizdan biri Maras isi, çok eski bir sanattir ve unutulmaya yüz tutmaktadir. Bizler olgunlasma enstitümüzde elimizden geldigince yasatmaya çalisiyoruz. Bu proje bir anlamda Maras isini gün yüzüne çikardi. Sadece pusidelerde degil biz okulumuzda da zaten Maras isi örtülerimiz, kaftanlarimiz ve kiyafetlerimiz ve günümüze uyarlamak adina çantalarda kiyafetlerde de kullaniyoruz. Maras isi yok olmadi ama elimizden geldigince günümüze uyarlamaya çalisiyoruz” dedi.



“Hürrem Sultan Türbesi Hanim Sultan pusidesini Maras isi teknigiyle çalisiyoruz”

Bakanlikla yapilan protokol çerçevesinde çalismalari büyük titizlikle yaptiklarini kaydeden usta ögretici Kirilan, “Türbelerdeki sanduka örtülerini yenileme çalismasi yapiyoruz. Bu yenileme çerçevesinde biz 12’nci pusidemizi çalisiyoruz. Hürrem Sultan Türbesi Hanim Sultan pusidesini Maras isi teknigiyle çalisiyoruz su anda. Tamamladiktan sonra pusidemizi Istanbul’a gönderiyoruz orada dikimi yapildiktan sonra türbelerdeki sandukalarin üzeri kaplaniyor” diye konustu.



“Unutulmaya yüz tutmus isleri yapiyoruz”

Yillardir Maras isi teknigini çalisan usta ögreticilerden Sinem Ipek de, “Çok mutluyum sevdigim isi yapiyorum burada. Uzun yillardir bu isi yapiyorum. Unutulmaya yüz tutmus isleri yapiyoruz bizler burada ve bunu keyifle, zevkle yapiyoruz” dedi.

Kaynak: İHA