Kahveci'den Enflasyon Düzeltmesi Islemlerinde Ücret Ödemesi Uyarisi

Zonguldak Serbest Muhasebeciler ve Mali Müsavirler Odasi Baskani Hasan Kahveci, mali tablolara uygulanacak olan enflasyon düzeltmesi islemleri için ücret ödenmesi gerektigi tavsiyesinde bulundu.

Kahveci'den Enflasyon Düzeltmesi Islemlerinde Ücret Ödemesi Uyarisi
ZSMMMO Oda Baskani Hasan Kahveci, “VUK 555 Sira Nolu Teblige göre mali tablolara uygulanacak olan Enflasyon Düzeltmesi islemleri ile ilgili Mali Müsavirlere verdikleri hizmet dolayisiyla Ücret Ödenmelidir” dedi.

Mali müsavirlere is yükü olusacagini ifade eden Kahveci, ‘Ilgili Teblig Kapsaminda uygulanacak olan Enflasyon Düzeltmesi ile ilgili Muhasebe islemlerine iliskin yogun mesai harcayan “Mali Müsavir” Meslek Mensuplarina Ek ücret ödenmelidir. Bilindigi üzere her yil Mart ayinda Gelir vergisi Mükelleflerinin Gelir Beyannameleri, Nisan ayinda ise Kurumlar Vergisi Mükelleflerinin ise Kurum kazançlarinin beyani verilmektedir. Bu beyannamelerin eklerinde Mükelleflere iliskin Mali veriler olan Bilanço Gelir Tablosu gibi Ek tablolar yer almaktadir. Bu tablolardan Bilançoda yer alan mali olmayan varliklar’ Enflasyon Düzeltmesine tabii tutulacaktir. Bu islem sonrasinda Enflasyon Düzeltmesi öncesi ve Enflasyon Düzeltmesi sonrasi olmak üzere ayri tablolar Beyannamelerin ekinde yer alacaktir. Bu durum, bu tablolari özenle hazirlayan Mali Müsavirlere ilave is yükü olusturmaktadir. Mart ve Nisan aylarinda rutin yogunluklarindan daha yogun bir is yükü üstlenen Mali Müsavirler, bu aylarda gece yarilarina kadar hatta sabahlara kadar ofislerinde çalismaktadirlar. Gece yarilari ofis isiklari sönmeyen Mali Müsavirler, ailelerinden, sagliklarindan, genel yasam süreçlerinden ciddi fedakârliklar yapmaktadir” dedi.

Odanin yayinladigi ücret tarifesinde enflasyon düzeltme islemleri ile ilgili ilave ücret alinmasina iliskin bilgilerin de yer aldigini aktaran Kahveci, “Dolayisiyla bu fedakârliklarinin karsiligi olarak bu ilave is yükleri için Mali Müsavirlere Ücret Tarifeleri geregi ilave ücret ödenmelidir. Enflasyon Düzeltmesi Muhasebesi islemleri ile ilgili ZSMMMO’nun yayinlanan ücret tarifesinde “Enflasyon Düzeltme Islemleri” ile ilgili ilave ücret alinmasina iliskin bilgiler yer almaktadir. Neredeyse 20 yillik verilerin Enflasyona göre düzenlenecegi bu tablolar ile Mükellefler daha dinamik ve saglikli Mali Tablolara kavusarak, bu tablolar ile Finansman ihtiyaçlarini daha saglikli verilerle analiz ettirerek karsilayacaklardir. Dolayisiyla bu tablolarin olusmasinda emek veren emekçilerin de haklarini almalari gayet tabiidir. Sonuç olarak, Mali Müsavirlere bu is yükü neticesinde Enflasyon Düzeltmesi” ile ilgili ücret ödenmelidir. Tüm Meslektaslarima bu yogun dönemlerinde çalismalarinda kolayliklar, basarilar ve bol kazançlar diliyorum” ifadelerine yer verdi.
Kaynak: İHA