Dogu'nun Muzu 'Iskin' Tezgahlarda Yerini Aldi

Beyin, tiroit, kalp, karaciger dostu olan ve tam bir sifa deposu olarak anilan; Dogu’nun muzu diye adlandirilan ’iskin’, Elazig’da tezgahlarda yerini aldi.

Dogu'nun Muzu 'Iskin' Tezgahlarda Yerini Aldi
Elazig’in Baskil, Aricak ve Karakoçan ilçelerinin yüksek kesimlerinde dogal olarak yetisen ’iskin’, 150 liradan satilmaya baslandi. Her yil nisan aylarinin ortalarinda toplanmaya baslayan ve Dogu’nun muzu olarak bilinen iskin, birçok rahatsizliga iyi gelmesi nedeniyle vatandaslar tarafindan ilgi görüyor. Türkiye’de özellikle Elazig’in yani sira, Bingöl, Tunceli, Erzurum, Mus ve Bitlis basta olmak üzere yüksek kesimlerde dogal olarak yetisen iskinin, halk tarafindan seker, kalp, sarilik ve istahsizlik gibi birçok rahatsizliga iyi geldigi belirtiliyor.

Dag muzu olarak bilinen iskinin Elazig çevresinden geldigini belirten satici Fuat Nazik, "Alacakaya ve Guleman çevresinden geliyor, biz de burada satisini gerçeklestiriyoruz. Allah razi olsun Belediye Baskanimiz Sahin Serifogullari da burada satmamiza izin veriyor. Batida özellikle Alanya’da muz çikar, bizim burada ise muz budur. Dogu’da iskin olarak geçer. Elazig’a en son Tunceli’nin Ovacik ilçesinden gelir. Oranin iskini en güzelidir. Seker hastaligi, astim hastaligi ve bagirsak hastasi olanlar bunu yedigi zaman Allah’in izniyle sifasini bulurlar. Vatandaslarin çok büyük bir ilgisi var. Geçen sene iskin olmamisti fakat bu yil çok fazla var. Iskin 2 ay boyunca var, ondan sonra bitiyor. Daha arasan da bulamazsin. Bu sene 150 liradan satiliyor" dedi.

Kaynak: İHA