Dogadan Toplanan Mantarlara Dikkat

Dogada kendiliginden yetisen mantarlari bilinçsizce tüketenlerin yasadigi zehirlenmelere dikkat çeken uzmanlar, “Bilinçsiz mantar tüketimi öldürüyor” dedi.

Dogadan Toplanan Mantarlara Dikkat
Ilkbahar ayiyla birlikte yayginlasan zehirli mantara dikkat çeken uzmanlar, "Dogada yetisenler yerine, marketlerde bakanlik onayli taze kültür mantarlari tüketilmelidir" uyarisinda bulundu.

Erzincan’da baharla birlikte dogada yetismeye baslayan mantarlara ilginin çok oldugunu kaydeden uzmanlar, su açiklamada bulundu:

“Türkiye’de dogada yetisen yaklasik 40 farkli yenilebilir mantar türü var. Ülkemizde yaklasik 100 kadar zehirli mantar türü de vardir. Bunlarin birkaç tanesi siddetli zehirlenme sonucu ölüme neden olma ihtimali yüksek mantarlardir. Zehirsiz ve zehirli mantarlarin kesin ayirici özellikleri yoktur. Zehirli ve zehirsiz mantarlar arasindaki farklar sadece dis görünüsle belirlenemez. Birbirine çok benzeyen mantar çesitlerinden biri zehirli iken digeri yenebilir olabilir. Mantardan kaynakli zehirlenmeler özellikle yagislarin bol oldugu mevsimlerde daha çok görülüyor. Mantar zehirlenmeleri özellikle nemli ve yagisli bölgelerde bahçe ve açik alanlardan toplanip kolayca tüketilmesi nedeniyle belli dönemlerde sik rastlanilmaktadir. Mantarlarin özellikle yabani türlerinin tüketilmesi halinde basta gastrointestinal sistem olmak üzere merkezi sinir sistemi (MSS) karaciger ve böbrekler üzerinde toksik etkilerin olusabilmektedir. Dogal alanlarda yetisen ve yapisinda zehirli madde bulunan sapkali mantarlarin, taze kurutulmus veya konserve olarak çig ve pisirilerek yenmesi sonucunda gelisen ve ölümle de sonuçlanabilen ciddi zehirlenmelerdir. Mantar zehirlenmelerinin çok basit bir sekilde önlenebilecek bir zehirlenme tipi olup zehirlenmenin engellenmesindeki tek çare de dogal alanlarda yetisen mantarlarin kesinlikle yenmemesi. Bunun yerine kültür mantarlari tercih edilebilir”

Mantar yedikten sonra belirtilerden bir veya birkaçinin görülmesi durumunda mutlaka zaman kaybetmeden en yakin saglik kurulusuna basvurmak gerektigine deginen uzmanlar, "Mantar zehirlenmelerini tedavi etmek için uygulanabilecek genel bir tedavi yöntemi yoktur. Mantarin türü, yenen mantar miktari, pisirme sekli, yeme sekli, mantarin toplandigi yer ve mantari yiyen kisinin fiziksel özelliklerine göre zehirlenme derecesi degismektedir. Zehirlenme belirtilerine sebep olan mantarlarin yenmesi durumunda, sersemlik, uykuya meyil, tansiyon düsüklügü, bulanik görme, yüz ve boyunda kizarma, nabizda artis, agizda metal tadi, bulanti ve kusma, terleme görülebilir. Mantarda bulunan zehirli maddenin özelligine göre, yendikten 6 saat sonra gelisebilen zehirlenme belirtileri ise bulanti, kusma, ishal, ates, nabiz atisiyla daha sonra karaciger ve böbrek bozukluklariyla bu organlarin bozukluklarina bagli belirtiler seklindedir. Sonuçta koma ve ölüm de söz konusu olabilmektedir" ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA