Dikkat Eksikligi Yetiskinler Için De Sorun

Eskisehir Özel Ümit Visnelik Hastanesi Klinik Psikologu Gonca Malkoç Ari, dikkat daginikligi ve hiperaktivite bozuklugunun çocuklarin yani sira yetiskinlerde de görülebilen bir sorun oldugunu belirterek, tedavi yöntemleri hakkinda bilgilendirdi.

Dikkat Eksikligi Yetiskinler Için De Sorun
Kisaca DEHB olarak tanimlanan dikkat eksikligi ve hiperaktivite bozuklugu, asiri hareketlilik, dürtüsellik, dikkat ve konsantrasyon bozuklugu gibi durumlar ile ortaya çikan bir tür psikolojik bir rahatsizlik oldugunu aktaran Klinik Psikolog Ari, ailelerin; dikkatini toplayamama, unutkanlik, zamani iyi kullanamama, odaklanamama, ders çalismaktan çabuk sikilma, derse dikkatini verememe sikayeti ile geldigini anlatti. Öte yandan bu belirtileri gösteren her çocuk için dikkat eksikligi ve hiperaktivite tanisi koymanin mümkün olmadigini belirten Gonca Malkoç Ari, “Bazen, çesitli fiziksel rahatsizliklar nedeniyle de bu gibi semptomlar gözlemlenebilmektedir. Bu nedenle bir çocuga dikkat eksikligi ve hiperaktivite tanisi koyabilmek için en az 6 ay boyunca belirtilerin devam etmesi ve çocugun ayni davranislari yalnizca ev ya da okul ortaminda degil, girdigi her ortamda sergiliyor olmasi gerekmektedir.” seklinde konustu.



Profesyonel yardim gerekli

Dikkat daginikligi ve hiperaktivite bozuklugunun yetiskinlerde de görülen bir sorun oldugunu ifade eden Ari, yetiskinlerde görülen belirtileri söyle siraladi:

“Bireyin yasaminda ise baslayamama, is yerinde verimli olamama, stresle bas edememe, bir toplanti boyunca oturamama, zamani iyi yönetememe, öfke ataklari, evliligin idaresi ile alakali yasanan sorunlar olarak ortaya çikabilmektedir.”

Dikkat daginikligi ve hiperaktivite bozuklugunun; bireylerin yasaminda oldukça ciddi akademik, psikolojik ya da sosyal problemlere neden olabilecek türden bir rahatsiz oldugunu belirten Ari, bireylerin bu konuda mutlaka profesyonel yardim almalari gerektigini belirtti.



Ilaçli veya ilaçsiz tedavi

DEHB tedavisinin; yetiskinlerde ve çocuklarda farkli yöntemlerle gerçeklestirildigini dile getiren Ari, sunlari kaydetti: “Genellikle bu alanda uzman psikolog tarafindan yürütülen tedavilerde öncelikle çocugun ya da yetiskinin neden hiperaktif oldugu, neden dikkat eksikligi oldugu ve bu rahatsizliklarin düzeyi arastirilarak incelenmekte ve buna göre ilaçli ya da ilaçsiz bir tedavi plani olusturulmaktadir. Uyguladigimiz testler ile dikkat, zamanlama, hiperaktivite gibi parametreleri ölçebiliyoruz. 6 yas üzerindeki tüm çocuklara uygulanabilmekte, testin çocuk ve yetiskin olmak üzere iki formu bulunuyor, çocuk formu yaklasik 15 dakika, yetiskin formu ise 18 dakika sürüyor, kendinizde veya çocugunuzda bu tür zorluklar gözlüyorsaniz dikkat testi talep ediniz.”
Kaynak: İHA