Çukurova Sicaginda Narenciye Odunlari Mangal Kömürüne Dönüsüyor

Adana’nin Kozan ilçesinde narenciye agaçlarinin kesildikten sonra mangal kömürü üretimi için haftalarca süren mesakkatli yolculugu basladi. Çukurova sicaginda ekmek paralarini atesten çikaran kömür üreticileri günler süren mesailerine devam ediyor.

Çukurova Sicaginda Narenciye Odunlari Mangal Kömürüne Dönüsüyor
Çukurova’da termometreler 39 dereceyi gösterirken, kesilen narenciye agaçlari mangal kömürü olarak ekonomiye kazandiriliyor. 100 ton narenciye odunundan 20 ton mangal kömürü üretimi yapilirken odunlar özel olarak oba seklinde dizilerek içine yerlestirilen saman ve üstüne kapatilan toprak ile içten içe yakilarak, haftalarca süren yakma teknigi ile mangal kömürüne dönüsüyor.

Mangal kömürü üretiminin zorlu bir mesaisi oldugunu aktaran Mehmet Duyar, “Yaklasik 10 senedir bu isi yapiyoruz. Bu sicakta sabah 7’de kalkiyoruz aksam 5’e kadar mesai yapiyoruz. Zorlu bir mesai. Agaçlar kamyonla geliyor burada döküyoruz özel olarak diziyoruz. Burada en erken 15 günde mangal kömürü oluyor. Ama bir ayi da bulabiliyor. Bu sene 20 TL’den basliyor kömür fiyati. Odun fiyati artiyor ama kömür fiyatlarinda bir artis yok. Burada mesai bitmez yogun ve zor bir mesaimiz var” diye konustu.

Kaynak: İHA