Yirmilik Dis Çekimi Konusunda Uzmanlar Uyariyor

Eskisehir Osmangazi Üniversitesi Dis Hekimligi Fakültesi Dekan Yardimcisi Prof. Dr. Ömür Dereci, yirmilik dislerin çekilmesi zorunlulugunun toplumdaki yanlis bir algi oldugunu belirirken, 25 yasini geçen kisilerde problem olusturdugu takdirde çekim yapilabilecegini söyledi.

Yirmilik Dis Çekimi Konusunda Uzmanlar Uyariyor
Toplumda birçok kisinin agiz ve dis sagligi konusunda sorun yasamasina neden olan yirmilik disler, gerçeklestirilen cerrahi operasyonlar ile çekilebiliyor. Her yirmilik disin çekilmesi gerektigi konusunda vatandaslar arasinda yanlis bir alginin olustugunu belirten Eskisehir Osmangazi Üniversitesi Dis Hekimligi Fakültesi Dekan Yardimcisi Prof. Dr. Ömür Dereci, yanlis bilinen dogrular hakkinda konustu.

Yirmilik dislerin kist ve patolojik doku gelisimine neden olmadigi, agri yapmadigi takdirde çekilmeyebilecegini belirten Dereci, “25 yasi geçen kisilerde problem olusturan yirmilik dislerin çekilmesi gerekir” dedi.



“Arka disler kullanilmadigi için çikma problemleri olusuyor”

Yirmilik dis olarak tabir edilen dislerin, insanoglunun gelisim sürecinde kullaniminin azalmasiyla agizda bir fazlalik haline geldigini belirten Prof. Dr. Ömür Dereci, “Yirmilik disler 19 ile 20 yas civarinda insanlar ulastiklari zaman kendini gösteren disler olduklari için adi 20 yas disi olarak konulmustur. Ortalama 20 yasinda bu dislerin çikmaya baslamis olmasi gerekiyor. Yedigimiz gidalarin, sert gidalardan yumusak gidalara geçis oldugu için zaman içerisinde yillar içerisinde ve ögünlerimiz degistigi için bize bu arka dislere ihtiyaç duymuyoruz artik. O yüzden bu dislerde de çikma problemleri olusuyor” dedi.



“25 yasi geçen kisilerde problem olusturan yirmilik dislerin çekilmesi gerekir”

Her yirmilik disin çekilmesinin gerekmedigini fakat 25 yasini geçen bireylerde probleme neden oldugu takdirde çekilebilecegini söyleyen Eskisehir Osmangazi Üniversitesi Dis Hekimligi Fakültesi Dekan Yardimcisi Prof. Dr. Ömür Dereci, su ifadeleri kullandi:

“Bu disler çok kullanilmadigi için çikma problemleri olusturuyor ve yanlis pozisyonlarda çikmaya basliyor. Iste bu dislerin gömülü kalma nedeni bu. Her 20 yas disinin çekilmesi gerekir diye bir bakis açisi dogru bir bakis açisi ne yazik ki degildir. Bazen dijital 20 yas disleri. Yanlis çikmis da olabilir ancak bunlar bazen agiz içerisinde çok problem çikarmazlar. Etrafinda bir kist gelisimi olmadiysa etrafinda patolojik bir doku gelistirmedi ise ve agiz içerisinde de agzin içerisindeki gida gidalarla ve agiz ortamina açikligi bulunmuyorsa bu dis kemik içerisinde gömülü kalabiliyor. Özellikle 25 yasi geçmis daha ileri yas hastalarda özellikle bu isleri takip ederiz. Bir problem oldugu zamanda hemen operasyonu almak üzere 3 aylik veya 6 aylik takiplerde hastalarimizi tutariz. Bir problem olustugu zaman da bu dislere cerrahi olarak çekeriz. Bu 20 yas dislerinin kesinlikle çekilmesi gerekir. 20 yas disi varsa kesinlikle çektirin gibi bir bakis açisi çok dogru bir bakis açisi degil, çok dogru bir algi degil.”
Kaynak: İHA