Prof. Dr. Özgirgin Açiklamasi 'Vertigo Bir Teshis Degil Semptomdur'

Uluslararasi Vestibüler Dernegi Baskani Prof. Dr. Nuri Özgirgin, halk arasinda yaygin görülen vertigoyla ilgili, “Vertigo bir teshis degil semptomdur” dedi.

Prof. Dr. Özgirgin Açiklamasi 'Vertigo Bir Teshis Degil Semptomdur'
Uzmanlar, her geçen gün hayata daha çok dahil olan yeni yasam ve çalisma sartlarinin insan sagligini tehdit ettigine dikkati çekiyor. Özellikle pandemiyle birlikte artan çalisma saatlerine dikkat çeken uzmanlar, yogun yasam sartlarinin vertigoyu tetikledigine isaret ediyor. Bu çerçevede Prof. Dr. Özgirgin, IHA muhabirine 15 Nisan Dünya Vertigo Günü dolayisiyla ilgili yaptigi açiklamada, halk arasinda yaygin olarak görülen, genellikle dönme hissi, bas dönmesi ve denge kaybi gibi semptolarla karakterize edilen vertigo ile ilgili açiklamalarda bulundu. Vertigo’nun bir teshis degil semptom oldugunu ifade eden Özgirgin, “Vertigo bas dönmesi demek. Bas dönmesi yapan onlarca neden var ve bunlarin büyük bir çogunlugu iç kulakla ilgili olabilir veya nörolojik olabilir. Hatta kisinin duyu sistemi ile iliskili olabilir. Dolayisiyla denge sistemine katkida bulunan tüm organlarin disfonksiyonu bas dönmesine neden olur” diye konustu.



“Sikayetin irdelenmesi ve taniya gidilmesinde hastanin öyküsü çok önemlidir”

Tedavi sürecine hastanin öyküsünü irdeleyerek basladiklarini dile getiren Özgirgin, “Hastanin gerçekte sorununun ne oldugunu anlamaya çalisiyoruz çünkü bas dönmesinin taninmasinda, sikayetin irdelenmesi ve taniya gidilmesinde hastanin öyküsü çok önemlidir. Bu durumda biz hastalari degerlendirdikten sonra denge testleri yaparak kesin taniya variyoruz. Denge organimiz iç kulakta yapilandigi için bu hastalarin çogunlugunun sorunu bizle ilgili oluyor. Bu süreç beyne giden yollari ilgilendiriyorsa yönlendiriyoruz” ifadelerini kullandi.

Vertigo’nun kapsaminda tipik bas dönmesi olmayan ama hastalarin yakindiklari durumlarin oldugunu vurgulayan Özgirgin, “Kisi yürürken yer ayaginin altindan kayiyor, kendisini sersem hissediyor, havada yürüyormus gibi anlatiyor. Bunlar da vertigo kapsaminin altinda irdelenebilir ama bunu çok ayristirmadan bas dönmesi adi altinda toparlamak bence uygundur” dedi.



“Kristal oynamasi en sik bas dönmesi yapan hastalik”

Kristal oynamasinin en sik bas dönmesi yapan hastalik olduguna dikkati çeken Özgirgin, “Iç kulakta denge organi içerisinde yer alan kristallerin hareketini gösteriyor. Bunlar hangi kanala kaçtiysa ona uygun bir manevrayla düzeltilmesi gerekiyor. Bu öyle bir hastalik ki bir manevra ile iyilestirilebiliyor. Arkasindan da biz hastalara hiçbir sekilde kendinizi kisitlamayin diyoruz. Belki boks gibi çok agir spor yapiyorlarsa onlari yapmasini istemeyiz ama günlük yasamda hiçbir seyini kisitlamamasini söylüyoruz. Dolayisiyla her sey bitmis oluyor” açiklamasinda bulundu.
Kaynak: İHA