Uzmanindan Deri Kanserleri Için 'Günes' Uyarisi

Görülme sikligi tüm dünyada giderek artan deri kanseri konusunda uyarilarda bulunan Op. Dr. Mehmet Ekinci, günes isinlarina fazla maruz kalindigi takdirde deri kanseri riskinin artabilecegine dikkat çekti.

Uzmanindan Deri Kanserleri Için 'Günes' Uyarisi
Diyarbakir’da Memorial Hastanesinde görevli Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmani Op. Dr. Mehmet Ekinci, deri kanserleri ile ilgili bireylere bilgilendirmelerde bulundu.

Deri kanserinin 3 farkli türü oldugunu söyleyen Ekinci, “Deri kanserleri tüm kanserler içerisinde önemli bir sorun olarak karsimiza çikmaktadir. Kanserler arasinda en sik deri kanseri görülür. Deri kanserleri üç tip olarak karsimiza çikiyor. Bunlardan bazal hücreli karsinom kanser türü, deri kanserleri arasinda yüzde 80’e yakin bir orana sahip olmaktadir. Seyir ve klinik olarak öldürücü bir kanser olmayip tamamen yüzde 98’i herhangi bir yayilma göstermeksizin tedavi edilmesi gereken bir kanser türüdür. Diger kanser türü ise, skuamöz hücreli karsinom kanser türüdür. Bu tür de deri kanserleri içerisinde yüzde 20’ye yakin bir türdür. Bu kanser türü diger kanser türüne göre ölüme sebep olma olasiligi yüzde 2 oraninda daha yüksek. Ayni zamanda diger organlara yayilma orani da var. En az ve en kötü deri kanseri türü ise malign melanomdur. Daha çok genetik yatkinliga bagli olarak meydana gelir. Bu tüm kanserler arasinda ilk 5’inci sirada yer alir. Erken tanida önemi çoktur” dedi.

“Deri kanserlerinin en çok görülmesi genetik yatkinlik ve günes maruziyetinden ortaya çikmaktadir” diyerek konusmasina devam eden Ekinci, “Beyaz tenli bireylerde bu kanser türleri daha çok görülür. Bunun en büyük sebebi ise ultraviyole isinina maruziyetin fazla olmasindandir. Vatandaslar günesin tam tepede oldugu vakitler disari çikmamali. Günese çikacaklar ise muhakkak günes kremi kullanmali” ifadelerine yer verdi.

Deri kanserinin tedavi sürecini anlatan Ekinci, sunlari kaydetti:

“Bu kanser türünün tanisini biyopsi aldiktan sonra koyariz. Tani konduktan sonra ilk tedavisi cerrahi islem olur. Sonrasinda onkologa gönderip destek tedavi aldiririz. Ama yüzde 90’i cerrahi tedavi edildikten sonra hastalik biter.”
Kaynak: İHA