BTÜ Bulusu Ile Ari Ekmeginden Patentli Sifa Ürünleri

Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) akademisyenleri, ari ekmeginin endüstriyel ve tibbi alanda kullanabilecek bir bulusa dönüsmesine imza atti. Patenti de alinan kesif sayesinde ari ekmeginden elde edilecek ürün, özellikle yapay damarlar, protezler ve yara enfeksiyonlarinda lokal olarak uygulanabilecek.

BTÜ Bulusu Ile Ari Ekmeginden Patentli Sifa Ürünleri
Ari ürünlerinin gida endüstrisinde, apiterapi ve farmakolojide kullanimi artarken, BTÜ’lü akademisyenler de ari ekmeginden elde ettikleri yeni bir bulusa imza atti. "Ari Ekmegi Vasitasiyla Antimikrobiyal Aktivitesi Gelistirilmis Polimer Biyokompozitler ve Bunlarin Üretim Yöntemi" baslikli bulus, Türk Patent Kurumu tarafindan da tescillendi. Ari ekmeginden biyokompozit nanolif elde edilmesini kapsayan bulus, saglik alaninda, özellikle yapay damarlar, protezler, doku destek materyalleri, kanama durdurucu materyaller, yara enfeksiyonlarinda ve açik yaralarda kullanilan yara bakim ürünlerinde, lokal olarak uygulanabilecegi gibi sistemik olarak da immünosüpressif veya transplant hastalarinda immün sistemi dengelemede ana veya ara hammadde olarak kullanilabilme potansiyeline sahip. Mühendislik ve Doga Bilimleri Fakültesi Gida Mühendisligi Bölümünden Doç. Dr. Aycan Yigit Çinar, Biyomühendislik bölümünden Doç. Dr. Gökçe Taner, Polimer Malzeme Mühendisligi bölümünden Doç. Dr. Meral Akkoyun Kurtlu ve Saglik Bilimleri Üniversitesi Bursa Yüksek Ihtisas Egitim Arastirma Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi doktorlarindan Doç. Dr. Faruk Toktas ise patentli bulusun sahipleri oldu.

Proteinlerin ana kaynagi

Ari ekmeginin geleneksel halk sagliginda uzun yillardir bilinen ve kullanilan, son yillarda ise yüksek besin degeri ile dikkat çeken bir ürün oldugunun altini çizen Doç. Dr. Gökçe Taner, “Ari ekmegi arilar için proteinlerin, lipidlerin, mikroelementlerin ve vitaminlerin ana kaynagidir, en besleyici besindir. Bu ürünü diger ari ürünlerinden ayiran en belirgin özelligi fermente bir ürün olmasidir. Diger ari ürünlerinde de mevcut bulunan tüm biyolojik aktif maddelerin yani sira fermantasyon yan ürünlerine sahip olmasi ari ekmegini degerli kiliyor. Bu yönüyle aktif biyolojik bilesenlerce zengin olmasi, ari ekmeginin antimikrobiyal ve hastaliklara karsi tedavici edici potansiyelde terapötik bir ajan olarak kullanimina olanak taniyor” dedi.



Pek çok sektörde hammadde olarak kullaniliyor

Bulus hakkinda bilgi veren Doç. Dr. Meral Akkoyun Kurtlu, “Patentini de aldigimiz bulus, ari ekmegi katkisinin çesitli termoplastik polimer çözeltilerine eklenerek elektroçekim yöntemi ile antimikrobiyal özelligi gelistirilmis biyokompozit nanolif elde edilmesini kapsiyor. Ari ekmegi katkili polimer matrisli biyokompozit nanolifler; medikal malzemeler, ambalajlar, gida kaplama üretimi gibi hijyen gerektiren alanlar ile tekstil, otomotiv, mobilya ve kimya alanlarinda ana veya ara hammadde olarak kullaniliyor. Bahsedilen biyokompozit nanolif, ayrica saglik alaninda, özellikle yapay damarlar, protezler, doku destek materyalleri, kanama durdurucu materyaller, yara enfeksiyonlarinda ve açik yaralarda kullanilan yara bakim ürünlerinde lokal olarak uygulanabilecegi gibi sistemik olarak da immünosüpressif veya transplant hastalarinda immün sistemi dengelemede ana veya ara hammadde olarak kullanilabilme potansiyeline sahip” diye konustu.



Hedef uluslararasi patent

Yenilikçi malzemelerin çesitli endüstriyel ve özellikle tibbi uygulamalarda kullanilmasi için çalismalarini sürdüreceklerini ifade eden Doç. Dr. Aycan Yigit Çinar ise, “Ulusal patentin hemen ardindan uluslararasi sürecinin de devam etmesine karar verilen çalisma için Amerika Birlesik Devletleri patent basvurusu yapildi. Bu konudaki destekleri için basta Rektörümüz Prof. Dr. Naci Çaglar olmak üzere üniversitemizin tüm yöneticilerine tesekkür ediyoruz. Patentin tescillenmesi, ülkemizde yapilan bilimsel arastirmalarin ve yenilikçi çalismalarin ulusal ve uluslararasi alanda taninmasina önemli bir katki sagliyor. Bu bulus, hem mühendislik alaninda hem de saglik alaninda yapilan arastirmalarin ve uygulamalarin gelistirilmesine yeni bir perspektif kazandiracak” dedi.

Kaynak: İHA