Sivrisineklerle Mücadelede Ideal Zaman

Kayseri Veteriner Hekimler Odasi Baskani Akgün Ergül, havalarin iliman düzeyde seyretmesinin sivrisinek larvalarini erken uyandirdigini ya da erken olgunlasmalarini sagladigini söyleyerek, “Havalarin isinmaya basladigi dönemde vatandaslarimiz önlemlerini almali” dedi.

Sivrisineklerle Mücadelede Ideal Zaman
Kayseri Veteriner Hekimler Odasi Baskani Akgün Ergül, erken alinan önlemlerin yaz aylarinda rahatsizliklari ve hastaliklari engelleyecegini belirterek, “Artik yaz aylarina giriyoruz ve aslinda özellikle bu sene kis da çok soguk geçmedi. Su anda iliman bir iklim seyrediyor özellikle Iç Anadolu ile tüm yurt genelinde. Havalarin isinmasiyla birlikte de artik tabiat da canlaniyor. Özellikle sivrisinek larvalari. Kis döneminde sulak veya kuytu yerlere sineklerin birakmis oldugu larvalar, havalarin isinmasiyla da birlikte biraz daha mevsimsel olarak 1 ay gibi önceden olan bir sürede uyanmis oluyorlar ya da daha çabuk olgunlasiyorlar ve yasam döngülerini daha çabuk tamamliyorlar. Onun için bu dönemde özellikle vatandaslarimizin binalarinda ya da evlerinde veya evlerine yakin kisimlardaki odak olusturabilecek nemli ve sulak alanlarda hem larvalara yönelik ilaçlama yaptiklarinda yaz döneminde rahatsiz olabilecekleri tüm sineklerden kaynakli hastaliklari bir nebze de önlemis olurlar” dedi.

Ergül, özellikle yagmurlu dönemlerde su birikintilerinin ve çukurlarin kapatilmasinin da faydali olacagini belirterek, “Burada belediyelerimizin de çok büyük sorumluluklari var. Burada özel ilaçlama ile ilgili belediyelerimiz de faaliyet gösteriyor ki tüm sehirlere bununla ilgili belirli bir planlamalari var. Sivrisinek deyip de geçmemek lazim. Birçok hastaligin kan yoluyla da nakledicileridir. Söyle söyleyeyim; Dünya Saglik Örgütü’nün verilerine göre Afrika’da 1 yil içerisinde 1 milyonun üzerinde insan sivrisinek sokmasi ve sivrisineklere bagli hastaliklardan kaynakli ölümlerle karsilasmakta ki bu da çok büyük bir rakam. Onun için sivrisineklerden olusabilecek özellikle yagmurlu dönemlerde olusan su birikintileri, çukur gibi yerlerin kapatilmasi ve buralarin ilaçlanmasi üreme alanlari kisitlanacagi için popülasyonun azalmasina ve hayvanlardan insanlara bulasabilecek hastaliklarin da önüne geçilmis olur bu sekilde” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA