Siirt'te Grip Vakalarinda Artis Açiklamasi Uzman Doktor, Maske Takma Önerisinde Bulundu

Siirt’te son haftalarda artan grip vakalarina karsi Dahiliye Uzmani Dr. Rifat Kocaoglu, "Özellikle yasli ve kronik hastaliklari bulunan vatandaslarin kalabalik ortamlarda maske takmasi gerekiyor" dedi.

Siirt'te Grip Vakalarinda Artis Açiklamasi Uzman Doktor, Maske Takma Önerisinde Bulundu
Siirt’te özel bir hastanede çalisan ve son iki hafta içerisinde ayni sikayet ile basvuruda bulunan hasta sayisinin arttigini söyleyen Dahiliye Uzmani Dr. Rifat Kocaoglu, özellikle yasli ve kronik hastaliklari bulunan vatandaslarin kalabalik ortamlarda maske takmasinin gerektigini belirtti.

Üst solunum yolu enfeksiyonlarinin çok sik görünmekte oldugunu, bunu en fazla çocuklarda ve yasli kesimlerde daha fazla gördüklerini ifade eden Dr. Kocaoglu, özellikle kronik hastaliklar oldugundan dolayi daha tehlikeli seyretmekte oldugunu dile getirdi.

Ilk semptomlari hafiften nezle ve grip gibi olmakla beraber ayni zamanda bu hastalarda akut farenjit, burun tikanikligi, ciddi orta kulak iltihabi ve larenjit gibi olmakta olduguna deginen Dr. Kocaoglu, "Üst solunum yolu enfeksiyonlarini genellikle viral enfeksiyonlar olusturmaktadir. Bu hastaliklar tedavi edilmezse daha ciddi bakteriyal enfeksiyonlarin da bulasilmasiyla hastaliklar agirlasmaktadir. Özellikle yasli hastaliklarda, kronik hastaliklarinin olmasi nedeniyle birçok sistemik patolojilere neden olmaktadir" dedi.

Tedavisi ilk zamanlarda semptomatik hastaligin fizyolojisine uygun olarak tedavi edilirken ilerleyen zamanlarda ciddi sistemik tedaviye gerek duyulmakta oldugunu aktaran Dr. Kocaoglu, "Üst solunum yolu enfeksiyonunu, D vitamin eksikligi olan hastalar daha agir sekilde geçirmektedir. Bu hastalarda D vitamini takviyesi yapilmasi da önemlidir. Semptomatik tedaviyle hastalar toparlanabiliyorlar ama ilerleyen zamanlarda doktor kontrolünde olan hastalarda bazi sistemik bulgularin olmasi örnegin, ciddi bir atesin olmasi gibi bulgularla hastalara antibiyotik tedavisi baslanabilir. Gerekli bir antibiyotik tedavisi erken bir iyilesmeye neden olur. Ilk korunma basit yollarla, el yikama kurallarina uymakla dengeli beslemeyle uyku düzeninin dogru sekilde olusturulmasiyla ayni zamanda hapsirma, öksürme zamani ellerin agzin kapatilmasiyla korunabiliriz’’ dedi.

Kaynak: İHA