Ebeveynlerin Korkulu Rüyasi 'CRP'de Dogru Bilinen Yanlislar

Çocuk Sagligi ve Hastaliklari Uzmani Dr. Mustafa Alper Aykanat, aileleri en çok endiselendiren C-reaktif proteinin (CRP) yüksek çikmasinin sadece kana enfeksiyon bulastigi anlamina gelmedigini, birçok durumda CRP’nin yüksek çikabilecegini söyledi.

Ebeveynlerin Korkulu Rüyasi 'CRP'de Dogru Bilinen Yanlislar
Özellikle ilk çocugu olan aileler, çocuklardan istenen tahlillerin sonuçlarina internetten bakip, bunalima girebiliyor. Aileler, internette en çok CRP yüksekligini aratirken, bunun karsiligini ise kana enfeksiyon bulasmasi olarak görüyor. Medicana Saglik Grubu doktorlarindan Çocuk Sagligi ve Hastaliklari Uzmani Dr. Mustafa Alper Aykanat, CRP’nin birçok sartta yükselebilecegini ifade ederek, dogru bilinen yanlislar hakkinda uyarilarda bulundu.

“En fazla dogru bilinen yanlis, ‘sadece enfeksiyon oldugunda artar’ düsüncesi”

CRP konusunda en çok dogru zannedilen yanlisin ’sadece kanda enfeksiyon oldugunda arttigi’ düsüncesi olduguna dikkat çeken Medicana International Samsun Hastanesi Çocuk Sagligi ve Hastaliklari Uzmani Dr. Mustafa Alper Aykanat, “Çocuk doktorlarina en çok sorulan soru, ‘Hocam CRP’si yüksek çikmis kaninda enfeksiyon varmis’ oluyor. CRP, kanda enfeksiyon degildir. CRP’yi 100 küsur gören, ‘eyvah kaninda çok enfeksiyon var’ diyor. Romatizmada, kanserde birçok seyde CRP yükselebilir. CRP, tedavi edilebilir bir sey degildir, sadece bir bulgudur. Internette bu konu hakkinda çok ciddi derecede korkutucu seyler yaziliyor. CRP, vücutta bazi reaksiyonlar sonucu artan bir protein. En fazla dogru bilinen yanlis ise ‘sadece enfeksiyon oldugunda artar’ düsüncesi” dedi.



CRP’nin birçok durumda artabileceginin, enfeksiyondan bagimsiz olarak da CRP’nin artabilecegine deginen Uzm. Dr. Mustafa Alper Aykanat, “Enfeksiyon dahil birçok durumda CRP yükselir. Hatta duvara yumruk atsaniz bile, travmada bile yükselebilir, stresle yükselebilir. Ailelerin en büyük korkusu, kana enfeksiyon karismasi. Biz uzmanlar asla CRP tedavisi yapmiyoruz. Laboratuvar tahlili tedavisi yapmiyor, tani koymuyoruz. Çocuklari muayene ederek tani koyuyoruz. O yüzden bir tahlil sonucu internete basvurarak, uygunsuz, kendilerini strese sokacak bilgilerle kendilerini yormasinlar. Çünkü biz CRP’yi klinik bulgulara ek bir sekilde inceliyoruz. Örnegin PFAPA sendromu var. Bunda CRP çok yükselir ama basit bir tedavi ya da bekleyerek de düzelebilir. Bu CRP enfeksiyon anlamina gelecek olsa çocuga çok yogun antibiyotik vermek zorunda kalacaktik, vermiyoruz. Laboratuvar hastaya tani koydurmaz, taniyi doktor koyar, laboratuvar akilda bir sey kalmasin diye destek amaciyla istenir” diye konustu.



“Çocukluk çagi hastaliklari, çocuklukta geçirilirse iyi olan bir hastalik grubudur”

Son dönemde çocuklarda en çok görülen hastaliklarin basinda ‘besinci hastalik’ adi verilen viral hastaligin olduguna da deginen Uzm. Dr. Aykanat, “Besinci hastalik, parvovirus B19 adli virüsle enfekte olan bir çocugun yüksek ates, bu atesin 72 saat sürmesi, kipkirmizi elmacik yanaklari ve 72 saatin sonunda atesin düsmesiyle birlikte vücutta kirmizi döküntülerin çiktigi viral, masum bir çocukluk hastaligidir. Özellikle bekeler, 6 ay sonrasi bu hastalik riskini daha fazla tasiyorlar. Çocukluk çagi hastaliklari, çocuklukta geçirilirse iyi olan bir hastalik grubudur. Asisi yok, gerek de yok. Çocuklar bu hastaligi erken dönemde geçirirse, kendi kendine iyilesiyor. Yüksek ates nedeniyle maalesef anne ve babalarda gereginden fazla anksiyete olusursa, uygunsuz ilaç kullanimi ya da tani konulmazsa uygunsuz antibiyotik kullanimi gibi sonuç oluyor. Bu virüs hastaliklari antibiyotikle iyilesmez, tamamen kendiliginden savunma sisteminin savasarak vücuttan atmasiyla iyilesecegi bir hataliktir. Ates kontrolü disinda sivi alimini desteklemek disinda yapmamiz gereken hiçbir sey yok” seklinde konustu.

Kaynak: İHA