Dev Ocaklarda Yakilan Odunlar Kömür Olarak Yurt Disina Gönderiliyor

Denizli’de 5 tonluk dev ocaklarda günlerce emek verilerek üretilen mangal kömürleri, dünyanin farkli ülkelerine ihraç ediliyor. Hemen her odunun degerlendirildigi sektörde, son dönemde portakal odunundan yapilan mangal kömürü restoran ve isletmeler tarafindan tercih ediliyor.

Dev Ocaklarda Yakilan Odunlar Kömür Olarak Yurt Disina Gönderiliyor
Denizli’de profesyonel sporcu kimliginin yani sira mangal ve nargile kömürü sektöründe de önemli bir yatirimi bulunan Bülent Öztürk, ürettigi mangal kömürlerini yurt içi ve yurt disi pazarlar tüketiciye sunuyor. Isletenin 5 tonluk dev ocaklarinda 4-5 gün yakilan odunlardan elde edilen mangal kömürleri, Fransa, Almanya, Ispanya, Tunus ve Amerika gibi ülkelere satiliyor. Mese ve piynar gibi dayanikli türlerin tercih edildigi sektörde yasanan odun tedariki sorunu nedeniyle son dönemlerde meyve agaci odunlari da kullanilmaya baslandi. Restoran ve isletmeler son dönemde portakal odunundan yapilan mangal kömürüne talep gösteriyor.

Hemen hemen ter türün mangal kömürü üretiminde degerlendirildigini belirten Bülent Öztürk, “Ülkemizde mangal kömürü denilince alisik olan mese ve piynar odundan yapilan kömürüdür. Bu odunlar daha dayanikli ve daha bilinen türler oldugu için tercih ediliyor. Fakat zaman zaman odun tedarikiyle ile ilgili yasanan sikintilar oldugundan dolayi, meyve agaci odunlarindan da üretim yapmaya basladik. Özellikle portakal bahçeleri bakimdan geçtigi için bu mevsimde bolca bulunabiliyor. Portakal odunundan yapilan mangal kömürünü izgara yapanlar ve ocakta et pisiren restoranlar tarafindan çok fazlasiyla begeniliyor ve oldukça yogun talep gösteriliyor. Biz basta meyve, mese ve piynar odunlari olmak üzere hemen hemen her odundan da mangal kömürü yapiyoruz” diye konustu.



“Odunlar 5 günde kömür oluyor”

Kuyularda yakilan odunlarin mangal kömürüne dönüstürüldügünü kaydeden Bülent Öztürk, “Çok yas olan bir odunu kömür yapmaya basladiginizda, ne kadar odun kullandigimizla da orantili olarak yaklasik 5 gün içerisinde kömür haline geliyor. Bizim zeminde yani toprak altinda bulunan ocaklarimizda odunu kömüre dönüstürüyoruz. Bizim her kuyumuz yaklasik 5 ton odun aliyor. Ocaga atilan bir odun yaklasik 4-5 günlük süreç içerisinde kömür haline geliyor. Biz bunlari alip, paketlere koyup gerek bakkal, market ve kasaplara gerekse restoran, köfteci ve kokoreççilere ulastirip, hizmet etmeye devam ediyoruz. Ürünümüz oldukça kaliteli oldugu için yurt disindan da talepler aliyoruz. Geçmis dönemlerde Fransa, Almanya, Ispanya, Tunus ve hatta Amerika’ya da mangal kömürü gönderdigim oldu. Ihracat bazinda zaman zaman ve döne dönem talepler geliyor. Geçtigimiz ay yine önemli bir miktar ihracata kömür gönderdik ve yine ayni ülkelerden yeni siparisler bekliyoruz” seklinde konustu.

Kaynak: İHA