Çin'de Dogal Afetler Nedeniyle 3 Milyar Dolari Askin Ekonomik Kayip

Çin’de yilin ilk çeyreginde meydana gelen sel, kuraklik ve deprem gibi dogal afetler 3,28 milyar dolar ekonomik kayba neden oldu.

Çin’de meydana gelen dogal afetler can kayiplarina neden olurken, ülke ekonomisini de zarara ugratti. Yilin ilk çeyreginde meydana gelen sel, kuraklik ve deprem gibi dogal afetler ülke ekonomisinde 3,28 milyar dolar kayba neden oldu. Acil Durum Yönetimi Bakanligi tarafindan yayinlanan raporda, ekonomik kayba Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nde Ocak ayinda meydana gelen 7,1 büyüklügündeki deprem ile Yunnan eyaletindeki heyelan ve Sari Nehir’deki sel felaketinin yol açtigi hasar gerekçe gösterildi. Afetlerde 79 kisinin öldügü, 110 bin kisinin yer degistirme veya yeniden yerlestirmeye ihtiyaç duydugu aktarildi. Afetlerden 26 bölgenin ve 10,4 milyon kisinin etkilendigi belirtildi. Raporda, 424 bin hektarlik alanin kurakliktan etkilendigi, ülkenin kuzeybatisinda kum firtinalari, güneyinde ise orman yanginlarinin görüldügü aktarildi.

Çin Acil Durum Yönetimi Bakanligi tarafindan ocak ayinda yayimlanan geçtigimiz yila ait raporda ise dogal afetlerin 47,7 milyar dolar dogrudan ekonomik kayba yol açtigi, 691 kisinin de hayatini kaybettigi belirtilmisti. Bakanlik madencilik gibi sektörlerde güvenlik eksiklikleri dahil olmak üzere afet ve kazalar sirasinda müdahale sürelerini engelleyen sorunlarla mücadele etmek için 3 yillik bir plan açiklamisti.
Kaynak: İHA