Saglikli Kalp Için 'Hastalik Bilincine' Dikkat

Acibadem Kayseri Hastanesi Kardiyoloji Uzmani Doç. Dr. Mehmet Fatih Karakas, kalbin günlük hayatta yasanabilecek her seyden etkilenebilecegine dikkat çekerek, “Kalp damar tikaniklari ya da kalp krizleri kalp hastaliklarinin sadece bir bölümüdür. Kalp sagligi için hastaliklari ve bunlari nasil yönetmek gerektigini bilmek gerekiyor” dedi.

Saglikli Kalp Için 'Hastalik Bilincine' Dikkat
Kalbin günlük yasanan her seyden etkilenebilecegini söyleyen Acibadem Kayseri Hastanesi Kardiyoloji Uzmani Doç. Dr. Mehmet Fatih Karakas kalp sagligiyla ilgili önemli bilgiler verdi. Kalbin anne karninda ilk çalismaya baslayan ve hayatta olundugu süre içerisinde durmadan vücuda gerekli olan yakiti, oksijen ve besinleri kani vücuda pompalayan organ oldugunu hatirlatarak; “Kalbimiz 1 dakikanin altinda çalismadigi zaman hayatimizi devam ettirebilmemiz mümkün degildir. O yüzden de saglikli bir yasam için kalp sagligimizin yerinde olmasi en temel unsurlardan bir tanesidir” dedi.

Dünya Saglik Örgütü’nün sagligi fiziksel, ruhsal ve sosyal iyilik hali olarak tanimladigini belirten Dr. Karakas, yasanan her seyden, tüm duygulardan ve sosyal olaylardan da etkilendigini göz önünde bulundurarak kalp sagligi için kalp hastaliklarini iyi bilmek gerektigini ifade etti.

Kalp sagligi deyince akla siklikla kalp krizinin geldigini belirtti ve kalp krizlerinin yalnizca ileri yastaki ve eslik eden hastaliklari olan bireylerde görüldügü seklindeki düsüncenin eksikligine dikkat çeken Karakas, sanilanin aksine kalp krizlerinin genç yastaki bireyleri de etkiledigini anlatti. Dünya üzerinde her 40 saniyede bir kisinin kalp krizi geçirdigini ve kalp krizi geçiren her 4 kisiden 1 kisinin ilk 1 saat içerisinde hastaneye bile ulasamadan yasamini yitirdigini vurgulayan Dr. Karakas, “Her 2 kisiden birisinde kalp damar tikanikligi hiçbir belirti vermeden kalp krizi ya da ölüm olarak kendisini göstermekte. Böyle olunca büyük bir toplum sagligi problemi ile karsi karsiyayiz” dedi.



“Çocukluk, eriskin ve yaslilik döneminde de ortaya çikabilir”

Kardiyolog Dr. Karakas, kalp hastaliklarinin ve yönetiminin bilinmesi gerektiginin altini çizerek, kalp damar tikaniklari ya da kalp krizlerinin kalp hastaliklarinin sadece ufak bir bölümü oldugunu; kalbin çok muazzam ve çok organize çalisan bir organ oldugunu anlatti.

Kalbin düzgün çalismasi için içerisindeki kaslar, kapaklar, iletim sistemi ve kendi damarlari bir arada ve kesintisiz bir sekilde uyum içerisinde çalismasi gerektiginden bahseden Dr. Karakas, “Tabi kalp hastaligi bu anlattiklarimizin hepsinden olabilecegi için aslinda kalp hastaligi sadece kalp damar tikanikligi degil belki onlarca çesit kalp hastaligi olabilir. Bu kalp hastaliklari da sadece ileri yaslarda degil, anne karninda baslayip çocukluk döneminde, eriskin döneminde ve yaslilikta çikabilir. Dogustan olan bir kalp hastaligi kendisini dogumdan hemen sonra göstermeyebilecegi ve ileri yaslarda gösterebilecegi gibi dogustan olmayan bir kalp hastaligi ileri yaslarda olabilir. Bu yüzden kalp hastaliklarinin ne oldugunu, kalbimizin durumunu ve nelerin kalp hastaligina yol açacagini, kalp hastaligi var ise bunu nasil yönetecegimizi bilmemiz gerekir” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA