Ege'nin Kalbi Onlara Emanet

Kalp sagligi alaninda Ege Bölgesi basta olmak üzere Türkiye’nin önemli merkezlerinden biri olan Medicana International Izmir Hastanesi, sundugu çesitli tedavilerle Ege’nin nabzini tutuyor. Yetiskin ve çocuklara yönelik hem kardiyoloji hem de kalp-damar cerrahisi alaninda güçlü bir ekibi olan Medicana Izmir Hastanesi hekimleri, 10-16 Nisan Kalp Haftasi’nda kalp sagligina dikkati çekti.

Ege'nin Kalbi Onlara Emanet
Dünyada her yil, yaklasik 17 milyon kisi kalp ve damar hastaliklari nedeniyle hayatini kaybediyor. Kalp sagligina dikkati çekmek için 10-16 Nisan tarihleri arasinda her yil çesitli etkinlikler düzenleniyor. Medicana International Saglik Grubu Kardiyoloji ve Kalp Damar Cerrahisi Uzmanlari da bu konuda farkindalik olusturmak için bilgilendirmede bulundular.

Medicana International Izmir Hastanesi Bashekimi Uzm. Dr. Dilek Aslanca, kalp sagligi alaninda önemli merkezlerden biri olan Medicana Izmir’in robotik kalp cerrahisi, sanal anjiyo gibi özel tedavilerle yetiskin ve çocuk hastalara yönelik olarak hem kardiyoloji hem de kalp-damar cerrahisi alaninda hizmet verdiklerini söyledi.

Alaninda deneyimli hekimlerle güçlü bir ekibi olan Medicana Izmir Hastanesi’nin yani sira Medicana Çesme’de de kardiyoloji ve kardiyovasküler cerrahi branslarinda hizmet verdiklerini belirten Aslanca, “Izmir’deki tam tesekküllü hastanemizde kalp ve damar sagligina yönelik tüm tedavileri sunuyoruz. Ayrica yaz döneminde nüfusu 2 milyona ulasan Çesme’deki Tip Merkemiz’de acil durumlarda, hastaya ilk müdahaleyi yapiyor, ileri tetkik ve tedavi gerekirse, Medicana Izmir Hastanesi’ne ambulansla sevk ederek, hastalarin sagliklarina kavusmalarini sagliyoruz” dedi.



“40 yas üstündekiler yilda bir kalp muayenesi olmali”

Medicana International Izmir Hastanesi Kardiyoloji Uzmani Prof.Dr. Istemihan Tengiz, 40 yasini askin bireylerde yillik rutin kardiyoloji kontrolünün önemine dikkati çekerek, “Bunun disinda çarpinti, baski tarzinda gögüs agrisi, nefes darligi gibi sikayetler oldugunda mutlaka bir kardiyoloji uzmanina gidip gerekli tetkiklerin yaptirilmasi gerekir. Saglikli bir kalp için haftada en az 5 gün hafif tempolu 45 dakika düzenli egzersiz yapilmasi tavsiye edilir. Sigara kullaniyorsaniz mutlaka birakmalisiniz, hatta sigarali ortamdan uzak durmaniz gerekir. Saglikli beslenme yine kalp sagligi açisindan çok önemli olup, özellikle Akdeniz tipi beslenilmeli ve tuz tüketimine dikkat edilmelidir. Kan basinci, kan sekeri ve kolesterol gibi degerler düzenli ölçtürülmeli, bu konuda hekimlerin önerdigi tedaviye uyulmalidir. Stresten uzak bir hayati benimsemeli ve günde yaklasik 8 saat uyku uyumalisiniz” diye konustu.



“Kalp krizinde ilk 90 dakika kritik”

Kalp ve damar hastaliklarina bagli ölümlerin büyük kisminin sigara kullanimi, sagliksiz beslenme ve hareketsiz yasam gibi kontrol edilebilen ve önlenebilen risk faktörlerine bagli oldugunu belirten Medicana Izmir Hastanesi Kardiyoloji Uzmani Prof.Dr.Abdi Sagcan “Kalp hastaliklarinda erken tani ve tedavi hayat kurtaricidir. Özellikle kalp krizinde ilk 90 dakika çok önemlidir. Bu nedenle hiç bir gögüs agrisi ihmal edilmemelidir. Agri basladiktan sonra, hizla en yakin saglik kurulusuna basvurulmasi ve müdahalenin baslamasi kalp kasinda olusacak hasari en aza indirmektedir” diye konustu.

Prof. Dr. Sagcan, Medicana Izmir Kardiyoloji Bölümü’nde uygulanan tedavileri söyle özetledi: “Koroner anjiyografi, koroner damara balon ve stent uygulama islemleri, etraf damar tikanikliklarina müdahale, tüm kalp pili çesitlerinin takilmasi, aort darliginda damardan ulasilarak kapak takilmasi (TAVI), uygun kalp deliklerinin ameliyatsiz kapatilmasi, ritm bozuklugu olgularinda elektrofizyolojik çalisma ve ablasyon (yakma) islemlerini yapiyoruz. Ayrica, koroner yogun bakim ve servislerde kalp hastalarina tibbi hizmet sunuyor, poliklinigimizde takip, tedavi ve erken taniya yönelik kontroller gerçeklestiriyoruz.”

Robot teknolojisi ile kalp ameliyati

Medicana International Izmir Hastanesi’nde robotik kalp cerrahisinin uygulanabildigi kalp hastaliklari ile ilgili bilgi veren Kalp Damar Cerrahisi Uzmani Prof. Dr. Suat Büket, “Mitral ve triküspit kapak hastaliklarinin tamirinde ya da degistirilmesinde, kalp ritm bozukluklarina neden olan atriyal fibrilasyon, dondurma da denilen kriyoablasyon tedavisinde robotik kalp cerrahisi sik basvurdugumuz yöntemlerden. Bunlara ek olarak koroner arter cerrahisinde, miksoma denilen kalp içi tümörlerinin tedavisinde, dogustan olan kalp deliklerinin tedavisinde de robotik cerrahiyi kullanabiliyoruz” cümlelerini aktardi.

Kalp Damar Cerrahisi Uzmanlari, Prof. Dr. Isa Durmaz, Prof. Dr. Suat Büket, Doç. Dr. Mehmet Fatih Ayik, Op. Dr. Arzum Kale, Op. Dr. Makbule Kesici, Op. Dr. Ulusal Coskun ve Op. Dr. Yilmaz Deniz’in hizmet verdigi Medicana International Izmir Hastanesi’nin Kardiyoloji Ekibinde de Prof. Dr. Abdi Sagcan, Prof. Dr. Istemihan Tengiz, Doç. Dr. Akar Yilmaz, Uzm. Dr. Ali Veysel Ulug, Uzm. Dr. Deniz Çirgamis, Uzm. Dr. Mustafa Gönençer ve Uzm. Dr. Selma Akdeniz Oskay yer aliyor.
Kaynak: İHA