Bakan Bak'tan Sporcu Sagligi Ve Performansi Merkezi'ne Övgü

Gençlik ve Spor Bakanligi bünyesinde olusturulan Sporcu Sagligi ve Performansi Merkezi’ndeki üst düzey teknolojik cihazlarla sporcularin gelisimine katki saglaniyor. Gençlik ve Spor Bakani Osman Askin Bak, sporcu sagliginin ve performans ölçümlerinin bilimsel esaslara göre yapilmasinin basariya giden yolda çok önemli oldugunu belirterek, merkezde yürütülen faaliyetlerin memnuniyet verici oldugunu söyledi.

Bakan Bak'tan Sporcu Sagligi Ve Performansi Merkezi'ne Övgü
Türkiye Sportif Yetenek Taramasi ve Spora Yönlendirme Programi ile ilkokul ögrencilerinin branslara yönlendirilmesini saglayan, Türkiye’nin farkli illerinde kurulan Türkiye Olimpiyat Hazirlik Merkezleri (TOHM) Projesi’yle de sporculari uluslararasi organizasyonlara hazirlayan Gençlik ve Spor Bakanligi, sporcu sagligi ve performanslarinin artirilmasi konusuna da özel önem veriyor. Bakanlik bünyesinde olusturulan ‘Sporcu Sagligi ve Performansi Merkezi’ndeki üst düzey teknolojik cihazlarla sporcularin gelisimine katki saglaniyor. Yillardir Sporcu Egitim, Saglik ve Egitim Arastirma Merkezi (SESAM) olarak hizmet veren kurulus, 2011 yili itibariyle Sporcu Sagligi, Performansi ve Hizmet Kalite Standartlari Daire Baskanligina baglanarak ‘Sporcu Sagligi ve Performans Merkezi’ adini aldi. Ankara TOHM kampüsünde yer alan Sporcu Sagligi ve Performansi Merkezi; altyapisiyla, hizmet kalitesiyle, yenilenen yüksek düzey teknolojik cihazlariyla hizmet veriyor. Arastirma Merkezine gelen her sporcuya bransina özgü tibbi ve bilimsel destek saglaniyor, sporcularin periyodik saglik ve performans takipleri yapiliyor.

Sporcu Sagligi ve Performans Merkezi’ni ziyaret ederek, yetkililerden bilgi alan Gençlik ve Spor Bakani Bak, sporcu sagligi ve performans ölçümlerinin bilimsel esaslara göre yapilmasinin basariya giden yolda çok önemli oldugunu söyledi.

Sporcu Sagligi ve Performans Merkezi’ndeki faaliyetlerin memnuniyet verici oldugunu ifade eden Bakan Bak, “Birçok imkaninin oldugu bir alandan söz ediyoruz. Sporcunun rutin saglik testlerinin disinda performansinin da degerlendirebildigi bir sistem var burada. Sporcu, uzun bir süreçten geçecekse antrenörüyle birlikte de gelebiliyor. Testleri yapilip, tedavisi planlanirken antrenmanindan da geri kalmiyor. Sporcunun fiziki sagliginin oldugu kadar psikolojik hali de önem arz ediyor. Hepsinin tek bir merkezde yapilmasi degerli. Riza Kayaalp, Taha Akgül, Yasemin Adar Yigit, Busenaz Sürmeneli, Sevilay Öztürk, Sümeyye Boyaci gibi tarihe adini yazdirmis milli sporcularimiz da bu merkezden yararlaniyor. Tüm imkanlarimizla sporcularimizin yanindayiz, olmaya da gayret gösteriyoruz. Basariya giden yoldaki engelleri ortadan kaldirmaya kararliyiz” dedi.



Saglik ve performans testleri bir arada yürütülüyor

Sporcu Sagligi ve Performansi Merkezinde Saglik testleri; sporcunun sagligini korumak, performansini etkileyebilecek olumsuzluklari tespit ederek önlem almak ve sporcunun performansini arttirmaya yönelik planlanirken, performans testleriyle de sporcunun müsabaka takvimine göre brans antrenörleri ve kondisyonerleriyle istisare edilerek yapiliyor. Sporcunun eksiklikleri tespit edilirken, bu eksiklikler hizli ve etkin bir sekilde gideriliyor. Sporcunun basarisinin önüne çikan tüm engeller kaldirilmis oluyor.

6 birim tek merkezde toplandi

Sporcu sagligi ve Performansi Merkezi’nde; Poliklinikler ve Laboratuvarlar, Agiz ve Dis Sagligi Ünitesi, Beslenme ve Diyet Birimi, Psikolojik Degerlendirme ve Müdahale Birimi, Fizyoterapi ve Sportif Rehabilitasyon Birimi, Performans Birimi olmak üzere toplam 6 birim hizmet veriyor. Tüm testler uygunluga göre, doktor, hemsire, diyetisyen, psikolog, kimyager, biyolog, fizyoterapist, spor uzmani, antrenörler ve akademisyenler esliginde yapiliyor. Yapilan tüm test sonuçlari raporlanarak, sporcunun bagli oldugu federasyona iletiliyor. Ileri tedavi gerektiren durumlarda sporcunun ilgili hastanelere yönlendirmesi yapiliyor. Böylelikle hem erken tedbir alinmis oluyor hem de performansini etkileyecek yan unsurlar degerlendirilebiliyor. Her yil 2 bine yakin sporcunun yararlandigi arastirma merkezinden Olimpiyatlar, Paralimpik Oyunlar, Avrupa ve Dünya Sampiyonalarina hazirlanan tüm sporcular faydalanabiliyor.
Kaynak: İHA