Vietnamli Emlak Patronuna Dolandiricilik Suçundan Idam Cezasi

Vietnamli emlak patronu Truong My Lan, 12,5 milyar dolarlik rekor mali dolandiricilik davasi kapsaminda idam cezasina çarptirildi.

Vietnamli Emlak Patronuna Dolandiricilik Suçundan Idam Cezasi
Vietnam’in en büyük emlak sirketlerinden biri olan “Van Thinh Phat”in sahibi Truong My Lan’in mali dolandiricilik suçlamasiyla yargilandigi davada karar verildi.

67 yasindaki Lan, Vietnam’in güneyindeki Ho Chi Minh kentindeki bir mahkemede yapilan durusmada, zimmete para geçirme, rüsvet ve bankacilik kurallarini ihlal etme suçlarindan idam cezasina çarptirildi.

Rüsvet verdigi aracilar vasitasiyla Sai Gon Anonim Ticaret Bankasi’ndan usulsüz krediler aldigi tespit edilen Lan’in, 2012 ile 2022 yillari arasinda 12,5 milyar dolarlik haksiz kazanç elde ettigi belirlenmisti. Geçen ay yargilanmaya baslanan Lan’in davasi, Vietnam’in yani sira Güneydogu Asya tarihindeki en büyük mali dolandiricilik davasi olarak kayitlara geçmisti. Iki bin 700 kisinin ifadeye çagrildigi davada 10 savci ve yaklasik 200 avukat görev almisti.

Bazi suçlar için idam cezasi uygulaniyor

Komünizm ile yönetilen Vietnam’in, cinayet, silahli soygun, uyusturucu kaçakçiligi, tecavüz, çocuklarin cinsel istismari, yolsuzluk, dolandiricilik ve zimmete para geçirme dahil 22 suç için idam cezasi uyguladigi biliniyor. Lan’in idam cezasina çarptirildigi davanin, Vietnam Komünist Partisi öncülügünde sürdürülen yolsuzlukla mücadele kampanyasi kapsaminda sembolik önem tasidigi belirtiliyor.
Kaynak: İHA