Rusya Vatandaslarina Israil, Filistin Ve Lübnan'a Seyahat Uyarisi

Rusya Disisleri Bakanligi, Iran’in Israil’e saldiri tehdidinde bulunmasi nedeniyle Rusya vatandaslarini Israil, Filistin ve Lübnan’a seyahat etmemeleri konusunda uyardi.

Israil’in Suriye’nin baskenti Sam’daki Iran Konsolosluguna gerçeklestirdigi saldirinin ardindan bölgede tansiyon yükseldi. Iran’in Israil’e misilleme tehdidinde bulunmasi nedeniyle Rusya vatandaslarini uyardi. Rusya Disisleri Bakanligi Sözcüsü Mariya Zaharova yaptigi açiklamada, “Orta Dogu’da gerginlik sürüyor. Israil-Filistin çatisma bölgesinde ve Lübnan-Israil arasindaki ‘Mavi Hat’ bölgesinde istikrarsiz durum devam ediyor. Rus vatandaslarinin zorunlu olmadikça Israil, Lübnan ve Filistin topraklari basta olmak üzere bölgeye seyahat etmekten kaçinmasini önemle tavsiye ediyoruz” dedi.

Bu ülkelere seyahat etmek isteyen Ruslara ise buradaki Rus büyükelçilik ve konsolosluklarin resmi internet sitelerinden yayinlanan duyuru ve mesajlari takip etmeleri çagrisinda bulunan Zaharova, bölge ülkesi Ürdün’e seyahat konusunda bir sakinca olmadigini ve güvenlik durumunun istikrarli oldugunu belirtti.



Itidal çagrisi

Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov da düzenledigi basin toplantisinda, "Su anda herkesin, bölgedeki durumun tamamen istikrarsizlasmasini önlemek için itidalli davranmasi çok önemli. Bölgedeki tüm ülkeleri itidalli davranmaya çagiriyoruz" dedi.



Karsilikli tehdit etmislerdi

Israil ordusu, 1 Nisan Pazartesi günü Suriye’nin baskenti Sam’daki Iran Konsolosluguna hava saldirisi gerçeklestirmis, saldirida Iran Devrim Muhafizlari Ordusundan 2’si general olmak üzere 7 asker hayatini kaybetmisti. Iran Cumhurbaskani Ibrahim Reisi ertesi gün yaptigi açiklamada, Israil’in Iran Konsoloslugunu hedef alan hava saldirisinin "cevapsiz" kalmayacagini ifade etmisti. Iran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney de Israil’in saldirisi nedeniyle “cezalandirilacagini” söylemisti.

Israil yönetimi ise Iran’in tehditlerine cevap vermisti. Israil Savunma Bakani Yoav Gallant dün yaptigi açiklamada, herhangi bir saldiriya çok hizli karsilik verilecegini belirterek, “Israil’in tepkisi çok etkili, çok güçlü olacak. Yillardir üstün oldugumuz seylerden biri de düsmanin kendisine ne gibi sürprizler hazirladigimizi asla bilmemesidir” seklinde konusmustu. Israil Disisleri Bakani Israel Katz ise yaptigi açiklamada, “Iran saldirirsa Israil karsilik verecek ve Iran’a saldiracak" ifadesini kullanmisti.
Kaynak: İHA