Özbaylar; 'Kemik Yetersizliginde Implant Mümkün'

Dis Hekimi Dündar Özbaylar, kemik yetersizliklerinde basarili implant tedavisi mümkün oldugunu ifade etti.

Özbaylar; 'Kemik Yetersizliginde Implant Mümkün'
Dis Hekimi Dündar Özbaylar, kemik yetersizligi, implant tedavisi düsünen hastalar için uygun tedavi yöntemleri ve uygun cerrahi teknikler kullanilarak tedavinin basarili sonuçlar alindigini belirtti.

Bu sayede güçlü ve estetik bir gülüse sahip olmanin mümkün oldugunu belirten Dr. Özbaylar, “Kemik yetersizligi durumunda bile hastanin genel sagligi iyilesme potansiyeli uygunsa basarili implant sonuçlari elde etmek mümkündür. Implant tedavisi için kemik yetersizligi yasayan hastalar, hekimleri ile görüserek uygun tedavi planini ve seçeneklerini degerlendirmelidirler. Bu sayede saglam ve estetik bir gülüse sahip olmak mümkün olabilir.” dedi.

’Kemik Onarimi Tedavisi’

Dis Hekimi Özbaylar, üst çenelerde, dislerin hemen üstünde bulunan anatomik bosluklara maksiller sinüs adi verildigini ifade ederek, söyle konustu “Maksiller sinüsler hayat boyu büyümelerini sürdürürler. Sinüslerin hacmindeki artis, üst çenelerdeki kemik hacminde azalmaya yol açar. Fizyolojik olarak kabul edilebilecek bu kemik kayiplari, implant uygulamalarina olanak tanimayacak boyutlara ulasabilir.Bu durumda, eger implant terapisi uygulanacaksa, Sinüs Lifting adi verilen, özel operasyonlarla sinüslerin hacmini azaltip, kemik hacmini artirmaya yönelik özel bir cerrahi müdahale uygulanmalidir. Hastanin istegine göre lokal ya da genel anestezi altinda uygulanabilen bu operasyon ile çene kemigi ile sinüs mukozasi arasina kemik partikülleri yerlestirilir ve takip eden alti aylik sürede kemik olusumu beklenir. Bu amaçla hastanin kendi vücudundan alinacak kemikler kullanilacagi gibi, kemik bankalarindan elde edilecek kemik ile inorganik yada organik materyaller de kullanilabilir.”

“Çene kemiklerinde görülen erime”

Kemik olusumu tamamlandiktan sonra ise rutin implant uygulamalarina geçildigini vurgulayan Özbaylar, sözlerine söyle devam etti, “Ogmentasyon üst çene yada alt çenede Alveol Kemigi Ogmentasyonu (Genisletme) Dis çekimlerinden sonra, uzun dönemde karsilasilan en büyük problemlerden biri çene kemiklerinde görülen erimedir. Dis kayiplarinin tedavisi, implant uygulamalari ile giderilecekse kemik yüksekligi ve hacmi daha da önem kazanir. Implant uygulamasi, belirli yükseklikte ve kalinlikta kemik varligini gerektirir. Erken yasta dis kayiplari ya da yogun dis eti iltihabi sonucu kemik hacminde olusan azalmalari kemik onarimlari ile giderilebilir. Bu onarimlar, hastalarin kendi vücutlarindan alinan kemik ile gerçeklestirilebildigi gibi, inorganik materyaller de ayni amaçla uygulanabilir.”

’Kemik Yetersizligi’

Kemik yetersizliginin en önemli ve baslica iki nedeninin dis kayiplari ve periodontal hastaliklar oldugunu hatirlatan Dis Hekimi Dündar Özbaylar, “Bunlarin yani sira travma nedeniyle de dis çevresinde kemik yetersizlikleri görülebilmektedir. Periodontal hastaliklarin olusmasini etkileyen en önemli faktörlerden birinin sigara kullanimi oldugu unutulmamalidir. Sigara kullanimi, dis eti hastaliklarina ve dis çevresinde yer alan kemiklerin kaybinda önemli bir rol oynamaktadir. Birçok çalisma sigara kullaniminin agiz içi yapisina önemli oranda zarar verdigini göstermistir. Sigara kullaniminin yani sira kötü beslenme gibi bazi durumlar da kemik kaybi yatkinligini artirabilmektedir.” seklinde konustu.

’Kemik yetersizliklerinde Implant tedavisi mümkün’

’Implant dis, kaybedilen dislerin yerine koyulmasinda ve gündelik hayatiniza sorunsuzca devam etmeniz konusunda kullanilan en yaygin yöntem oldugunu söyleyen Dis Hekimi Dündar Özbaylar, “Çene kemigi üzerinde bir dereceye kadar rezorbsiyon yasayan hastalar da dâhil olmak üzere, farkli ihtiyaçlara yönelik olarak gelistirilmis implant tedavisi yöntemleri vardir. Kemik yetersizliklerinde basarili implant tedavisi mümkün’ diye konustu.

Kaynak: İHA