Uzmanlar Ramazan Sonrasi Beslenme Konusunda Uyariyor

Ramazan Ayi boyunda olusan beslenme aliskanliginin bir anda degismesinin metabolizmaya ve sindirim sistemine zarar verebilecegini belirten Özel Eskisehir Anadolu Hastanesi Diyetisyeni Büsra Özcan, yapilacak bayram kahvaltisi hakkinda da tavsiyelerde bulundu.

Uzmanlar Ramazan Sonrasi Beslenme Konusunda Uyariyor
Geçirdigimiz 1 aylik Ramazan Ayi döneminde, oruç tutmaya bagli olarak beslenme aliskanliklari degisti. Gece saatlerinde yapilan ögünün ardindan uzun süre aç kalmayla birlikte metabolizmanin yavasladigini belirten diyetisyenler, bayramda ve sonrasindaki dönemde olusabilecek problemlere karsi vatandaslari uyardi. Yavaslayan metabolizmaya karsi agir yemekler içerek ögünlerin kan sekerinde dalgalanmalara ve sindirim sisteminde problemlere neden olabilecegini belirten Özel Eskisehir Anadolu Hastanesi Diyetisyeni Büsra Özcan, “Ramazan sonrasi yediklerimizi birden arttirdigimizda sindirim sisteminde problemler ve kan sekerinde dalgalanmalar gibi saglik sorunlari meydana gelebiliyor” dedi.



“Sindirim sisteminde problemler ve kan sekerinde dalgalanmalar olusabiliyor”

Ramazan Ayi’nin ardindan beslenme aliskanliklarini degistirirken dikkat edilmesi gerektigini ve gece ögünlerinin tamamen kaldirilmasi gerektigini belirten Diyetisyen Büsra Özcan, “Ramazan ayinda beslenme düzeni degisiyor. 2 ögün beslenmeye geçiyoruz. Vücudumuz uzun süre açlik ve susuzluga adapte oluyor. Ramazan sonrasi dönemde sindirim sistemi ve metabolizma yavasliyor. Ramazan sonrasi yediklerimizi birden arttirdigimizda sindirim sisteminde problemler ve kan sekerinde dalgalanmalar gibi saglik sorunlari meydana gelebiliyor. Bu nedenle küçük porsiyonlarda yavas yemek yemek, az ve sik beslenmek ile ara ögünleri eklemek önemli” dedi.



“Bayram kahvaltisini mevsim yesillikleri ile yapmaliyiz”

Bayram sabahinin klasigi olan aile kahvaltilarinda olabildigince hafif besinlerin tüketilmesi gerektiginin de altini çizen Özel Eskisehir Anadolu Hastanesi Diyetisyeni Büsra Özcan, su ifadeleri kullandi:

“Öncelikle güne mutlaka kahvaltiyla baslamaliyiz. Sucuk, salam, pastirma, bal reçel, pogaça ve börekten olusan zengin bayram kahvaltilari yerine mevsim yesilliklerinden, tam tahilli ekmeklerden, yumurta ve peynirden olusan daha hafif ve dengeli bir kahvalti yapmaliyiz. Aksam yemekleri de hafif bir sekilde geçmeli, yaninda bol bir kase salatayla birlikte hafif zeytinyagli yemekler tercih etmeliyiz. Bu dönemde su tüketimi de azaliyor genellikle. Su tüketimine önem vermeliyiz. Günde en az 8-10 bardak su tüketmeliyiz. Bayramda tatli ve sekerlemelerde de porsiyon kontrolü önemli. Fazla tüketmemeye dikkat etmeliyiz.”
Kaynak: İHA