Hazimsizliga Karsi En Dogal Yöntem Açiklamasi Çörek Otu Yagi

Ramazan Bayrami ile birlikte kontrolsüz tüketilecek tatlilar ve çesitli ikramlarin mideye sikinti vererek sindirim sorununa sebebiyet verebilecegini belirten uzmanlar, düzenli çörek otu yagi kullanimini tavsiye ediyor.

Hazimsizliga Karsi En Dogal Yöntem Açiklamasi Çörek Otu Yagi
Ramazan ayinda yavas olan metabolizmanin ani hizlanma sonucu ortaya çikabilecek hazimsizlik rahatsizligina karsi önerilerde bulunan uzmanlar, içerisinde A, H, B1, B2 ve B6 vitaminleri bulunan çörek otu yagini tavsiyesi ediyor.

“Kan sekerinin yükselmemesi adina çörek otu yaginin kullanilmasi gerekmektedir”

Ramazan ayinda midenin sakinlestigine, rahatladigina ve bayramda ani beslenmeye dikkat edilmesi gerektigine vurgu yapan Tibbi ve Aromatik Bitkiler Teknikeri Mehmet Piçak, “Ramazan Bayrami ile birlikte tüketilecek tatlilar, ikramlar bu konuda midemiz biraz sikinti çekecek ve sindirim sorunu yasayacagiz. Bunlarla alakali bir tedbir almamiz gerekiyor. Ramazan Bayrami’nin birinci gününden itibaren her ögünde sabah, öglen aksam birer tatli kasigi çörek otu yagi tavsiye ediyoruz. Çörek otu yaginin düzenli kullaniminda kan sekerinin dengelenmesi, sindirim sorunlarinin giderilmesinde çok etkili olur. Sabah, öglen, aksam bir tatli kasigi, soguk presten elde edilmis özellikle de yerli tohum olan çörek otundan üretilen yaglarin kullanilmasini tavsiye ediyoruz. Sabah, öglen, aksam bir tatli kasigi vatandaslarimiz çörek otu yagini kullanirlarsa Ramazan sonrasi o hazimsizlik, sindirim sorunu, kabizlik gibi sorunlar olusmamasi için ve anlik olan kan sekerinin yükselmemesi adina çörek otu yaginin kullanilmasi gerekmektedir” dedi.



“Kullanimi kolaylastikça sifasini almak daha da kolay oluyor”

Tibbi ve Aromatik Bitkiler Teknikeri Piçak söyle devam etti:

"Ramazan ayindan çiktiktan sonra bir yemek yeme sevdasi, tatli yeme ihtiyaci ve ikramlar olusmakta. Güzel ama bununla alakali tedbir almak zorundayiz. Bu da çörek otu yagiyla saglanabilir sekildedir. Çocuklarda da bu mide karismasidir ve gidalarin karismasi, gida zehirlenmelerinin engellenmesi adina aç karnina birer tatli kasigi çörek otu yagini destekleyici olarak tavsiye ediyoruz, kullanilabilir. Çörek otu biliyorsunuz, Peygamber Efendimizin hadisi serifinde geçen ‘O kara tanedir ki ölümden baska her derde deva’ bununla alakali bu hadisi serife inancimizdan kaynakli olarak biz çörek otuyla A’dan Z’ye bütün insanlarin kullanimina tesvik ediyoruz. Çocuklarda, yetiskinlerde herkes çörek otunu da kullanabilir. Yogurtla karistirarak kullanabilir. Tozunu balla, pekmezle, yogurtla karistirarak kullanabilir. Ama daha da asli olan bunun kullanimi zordur. Biz halkimiza bunu hep söylüyoruz, tavsiye ediyoruz. Kullanimi kolaylastikça sifasini almak daha da kolay oluyor. O yüzden çörek otu yagini yaklasik 6 yasindan sonraki çocuklarda bütün yetiskin siniflarinda günde birer tatli kasigi herhangi bir rahatsizlik olmasa da koruyucu statüsünde tavsiye ediyoruz. Yaslilarda ve yetiskinlerde kullanma fark etmiyor. Çocuklarda çay kasigi olarak kullanilabilir” seklinde konustu.

Çörek otunun bir çok ürünle tüketilebilecegini söyleyen Piçak, “Bal içerisinde çörek otunun unu yani toz haline getirilmis sadece içerisinde baska bir karisim olmayanlari bal ile kullanilabilir. Biliyorsunuz çörek otu bizim unlu mamuller dedigimiz grubunda da birlikte kullanilan özel ürünlerden bir tanesi ve biz yogurdun üzerinde kullanmamiz da aslinda tabii bazi sebepleri ve gerekçeleri var. Yogurt sindirimi sakinlestirici rahatlattigi ve gevsettigi için sindirim sistemini çörek otunda onun üzerine hem süs hem de sifa mahiyetinde atiyoruz. Ama burada bali ihmal etmememiz gerekiyor. Bal ile pekmez ile ve diger unlu mamul gidalarinda da kullanilabilir” diye konustu.

Günde 3 ögün çörek otu yagi tüketen Hasan Iseden, “Aklimiza geldikçe günde tüketiyoruz. Normal hayatimizda düzenli olarak tüketmemiz gereken dogal ürünlerden bir tanesi. Özellikle bu ürünü bogaz yanmasi oldugu zaman tüketiyorum. Gargara yapiyorum yutuyorum. Benim tercihim çörek otu yaginin dibine çöken aci bölümü oluyor. Mide hazimsizligina da çok kullaniyoruz, çocuklarimiza da çok verdik” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA