Yunanistan'da Binlerce Kisiden 'Özel Üniversite' Protestosu

Yunanistan’in baskenti Atina’da ögretmenler ve lise ögrencilerinden olusan yaklasik 20 bin kisi hükümetin özel üniversitelerin kurulmasina izin veren yasa tasarisini protesto etti.

Yunanistan'da Binlerce Kisiden 'Özel Üniversite' Protestosu
Yunanistan’da özel üniversite kurulmasina karsi protestolar sürüyor. Baskent Atina’da ögretmenler ve lise ögrencilerinden olusan yaklasik 20 bin kisi hükümetin tartismali özel üniversitelerin kurulmasina izin veren yasa tasarisini protesto etmek için bir araya geldi. Tasarinin kabul edilmesi için oylamanin yapilacagi parlamentonun önünde toplanan kalabalikla Yunan polisi arasinda çatisma çikti. Göstericileri dagitmak isteyen polis göz yasartici gaz ve cop kullandi. Çikan arbedede 7 kisi yaralandi. Kalabalik, reformun savunucularindan Egitim Bakani Kyriakos Pierrakakis aleyhinde sloganlar atarken, "Özel üniversitelere hayir” yazili pankartlar tasidi.

Tartismali yasa tasarisi, ülkede özel üniversitelerin kurulmasinin önünü açarken, erisilebilir ve esit egitimin temel ilkelerine de bir tehdit olarak görülüyor. Tasari, egitimin kamusal ve ücretsiz olmasi gerektigini öngören Yunanistan Anayasasi’nin 16. maddesine dogrudan aykiri bir hareket olarak algilaniyor.
Kaynak: İHA