8 Mart Dünya Kadinlar Günü, Atatürk Üniversitesinde Çesitli Etkinliklerle Kutladi

Dünya genelinde kutlanan 8 Mart Dünya Kadinlar Günü, Atatürk Üniversitesi ev sahipliginde çesitli etkinliklerle kutlandi.

8 Mart Dünya Kadinlar Günü, Atatürk Üniversitesinde Çesitli Etkinliklerle Kutladi
Kadinlarin basarilarina ve toplumsal rollerine odaklanan çesitli paneller ve seminerler yogun katilimlarla gerçeklesti. Kadinlarin toplumdaki önemine vurgu yapmak amaciyla gerçeklestirilen panellerde, deneyimli kadin liderler kendi tecrübelerini paylastilar ve genç kadinlara ilham verdiler. Ayrica, kadinlarin kariyerlerinde karsilastiklari zorluklar ve bunlarin üstesinden nasil geldikleri konulari da ele alindi.

Ata Buz Müzesinde “Ve Kadinin Eli Degdi” Workshop’u

Kutlamalarin bir diger önemli bileseni, sanat etkinlikleriydi. Güzel Sanatlar Fakültesi Ata Buz Müzesinde “Ve Kadinin Eli Degdi” baslikli Workshop düzenlendi.

Kadinlarin güçlü seslerini ve duygularini ifade etmelerine olanak saglayan etkinlik kapsaminda yürütücülügünü Ata Buz Müzesi Koordinatörlügü Koordinatör Yardimcisi Ars. Gör. Serap Bulat’in gerçeklestirdigi ve çevreye duyarliligin öne çiktigi workshopta “sürdürülebilirlik” temasi kadinin sanat ve estetik anlayisi ile bir arada sunuldu. Kadinin çaliskanligi ve estetik anlayisinin ön plana çikarildigi etkinlik, günün anlam ve önemine vurgu yaparak genis kitlelerin ilgisini çekti.

Etkinlik Yürütücüsü Ars. Gör. Serap Bulat, çalismaya iliskin olarak: “Bu anlamli günde kadinin emegini ve sanatçi yönünü sunmayi hedefledik. Tüm etkinlik boyunca çevreye duyarlilik temel dürtümüz oldu. Workshopta desteklerini esirgemeyen Rektörümüz Prof. Dr. Ömer Çomakli ile etkinlige katilim saglayan Rektör Yardimcimiz Prof. Dr. Ayse Bayrakçeken Yurtcan’a, Düzenleme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Bulat ile Prof. Dr. Derya Öcal’a ve tüm katilimcilara tesekkür ediyorum” dedi.



“8 Mart’ta Türkiye’nin Kalbi Kadinlar Için Atiyor” Etkinligi Düzenlendi

Kadinlar Günü nedeniyle düzenlenen etkinliklerin ögleden sonraki kisminda ise ilk olarak Atatürk Üniversitesi ile Türk Kardiyoloji Dernegi ortakliginda “8 Mart’ta Türkiye’nin Kalbi Kadinlar Için Atiyor” baslikli program Kültür Merkezi Prof. Dr. Kemal Biyikoglu salonunda gerçeklesti.

Moderatörlügünü Prof. Dr. Sule Karakelleoglu ile Prof. Dr. Serdar Sevimli’nin yaptigi programda; “Kadinlarda Seker Hastaligi, Obezite ve Kalp” baslikli konusmasi ile Doç. Dr. Arzu Bilen, “Sigara, Uyku Apnesi ve Kalp” baslikli konusmasi ile Dr. Ögr. Üyesi Alperen Aksakal, “Menopozun Kadin Kalbine Etkileri” baslikli konusmasi ile Doç. Dr. Gamze Nur Cimilli Senocak, “Kadinlarda Hipertansiyon” baslikli konusmasi ile Doç. Dr. Yavuzer Koza ve “Çarpintim Var, Ne Yapmaliyim” baslikli konusmasi ile Prof. Dr. Serdar Sevimli sunumlarini gerçeklestirdi.

“Dünden Bugüne Kadinin Toplumdaki Yeri” Düzenlenen Panelle Ele Alindi

Bir diger etkinlik; Atatürk Üniversitesinin yani sira Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanligi ile Erzurum Valiligi, Erzurum Büyüksehir Belediyesi ile Türk Anneler Birligi ortakliginda düzenlendi.

“Dünden Bugüne Kadin” baslikli programin açilis konusmasini Türk Anneler Dernegi Erzurum Subesi Baskani Filiz Pasin gerçeklestirdi. Panel Baskanligini Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümünden Prof. Dr. Mevlüt Özben’in yaptigi programda; Erzurum Ak Parti Milletvekili Fatma Öncü "Dünden Bugüne Kadinin Toplumdaki Yeri" baslikli konusmasiyla, Erzurum Bilirkisilik Bölge Kurulu Baskani Pinar Demir Yilmazel "Hukuk Sistemimizde Kadin Erkek Esitligi" baslikli konusmasiyla, Atatürk Üniversitesi Kadin Sorunlari Uygulama ve Arastirma Merkezi Müdürü Doç. Dr. H. Kübra Ercoskun Senol "Kadina Yönelik Siddetle Mücadelede Hukukun Rolü” baslikli konusmasiyla, Çözüm Egitim Kurumlari Kurucu Müdürü Kursder Baskani Ayse Kavaz ise "Kadinin Egitimdeki Rolü” baslikli konusmasiyla panelde yer aldi.

Atatürk Üniversitesi Türk Mûsikisi Devlet Konservatuvarindan Ögr. Gör. Dr. Derya Eroglu ve saz ekibinin verdigi konser ile devam eden program, Nefise Kiyici tarafindan düzenlenen Siir Dinletisi ile sona erdi.

Rektör Çomakli: “Kadinlarimizin Yasadigi Sorunlara Çözüm Önerileri Ariyoruz”

Dünya Kadinlar Günü kapsaminda; kadin haklarina ve esitligine dikkat çekmek için çesitli etkinlikler düzenlediklerini belirten Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomakli, toplumda kadinlarin daha fazla firsata sahip olmalari için farkindalik ve bilinç olusturmayi amaçladiklarini söyledi.

8 Mart Dünya Kadinlar Günü münasebetiyle gerçeklesen kutlamalarin önemine vurgu yapan Rektör Çomakli: "Kadinlarimizin toplumda hak ettikleri yeri alabilmeleri için çalismaya devam ediyoruz. Özellikle kadinlarimizin yasadigi sorunlara yönelik çözüm önerilerini üretebilmek için meseleyi bilimsel zeminde ele almayi önemsiyoruz. Ayrica bu etkinlikleri, kadinlarin seslerini duyurmasi, sorun, sikinti ve taleplerini dile getirmesi ve toplumda varlik göstermesi adina kiymetli buluyorum. Bu düsüncelerle bir kez daha; basta sehitlerimizin kiymetli anneleri ve esleri olmak üzere; gücüyle, durusuyla, merhametiyle, sefkatiyle, herkese yetecek sevgisiyle, hayatimizin gerçek mimarlari olan tüm kadinlarimizin Dünya Kadinlar Günü kutlu olsun” diye konustu.

Kaynak: İHA