Moldova Ve Fransa Arasinda Savunma Anlasmasi

Moldova ve Fransa arasinda askeri isbirligini öngören savunma anlasmasi imzaladi. Fransa Savunma Bakanligi, Moldova’nin baskenti Kisinev’de askeri temsilcilik açacak.

Moldova Ve Fransa Arasinda Savunma Anlasmasi
Fransa Cumhurbaskani Emmanuel Macron ile Moldova Cumhurbaskani Maia Sandu, Fransa’nin baskenti Paris’te bir araya geldi. Görüsmenin ardindan iki ülke arasinda askeri isbirligini öngören savunma anlasmasi imzaladi.

Düzenlenen ortak basin toplantisinda konusan Macron, Fransa Savunma Bakanligi’nin Moldova’nin baskenti Kisinev’de bir askeri temsilcilik de açacagini duyurarak, Fransiz misyonunun baslica görevinin Moldova askerlerinin egitimini koordine etmek olacagini söyledi.



Fransa’nin Moldova’yi destekleyecegini söyleyen Macron, Moldova’nin demokratik realitesi ve Ukrayna’ya benzer sekilde bir Avrupa gelecegi hayaline sahip olmasinin Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin için bir meydan okuma teskil ettigini ifade etti.

Macron, “Fransa ve AB, Moldova’nin Avrupa dahilindeki kaderine erismesi için yaninizda yer aliyor” dedi.

Macron, Moldova’nin karsi karsiya kalacagi hibrit saldirilari püskürtmek için isbirligini artirma sözü vererek, “Fransa, Moldova Cumhuriyeti’nin uluslararasi taninan sinirlari içerisinde bagimsizligi, egemenligi ve toprak bütünlügüne sarsilmaz destegini bir kez daha ifade etmektedir” dedi.



“Cephe hatti, hem bize hem de size dogru yaklasmaya devam edecek”

Sandu ise Rusya’nin Ukrayna’da durdurulamamasi halinde ilerlemeye devam edecegini belirterek, “Cephe hatti, hem bize hem de size dogru yaklasmaya devam edecek. Bu nedenle Avrupa’nin ortak bir cephe olusturmasi gerekiyor” dedi.

Sandu, “Moskova, Kisinev’i enerji, santaj, finanse ettigi protesto gösterileri, dezenformasyon kampanyalari, siber saldirilar, seçimlere müdahale, kirli para akisi ve hatta bir darbe ile kontrol etmeyi arzuluyor” ifadelerini kullandi.

Fransa ve Moldova arasinda ekonomik isbirligini anlasmasi da imzalandi

Fransa ve Moldova arasindaki askeri isbirligi anlasmasi, Moldova’nin ulusal istihbarat kurumu SIS’in Cumhurbaskanligi seçimleri ve Avrupa Birligi (AB) referandumuna hazirlanan ülkenin Rusya’nin hibrit saldirilarinin hedefi olabilecegi yönündeki uyarilarindan sonra geldi. Sandu’nun Paris ziyaretinde ayrica Rusya’nin Moldova ekonomisini hedef alabilecegi endiseleri çerçevesinde iki ülke arasinda 2024-2029 yillari arasinda ekonomik isbirligini öngören bir anlasma daha imzalandi.

“Moskova, Moldova vatandaslarini korkutmak istiyor”

2020 yilinda Rusya yanlisi eski Cumhurbaskani Igor Dodon’u maglup ederek göreve gelen Bati yanlisi siyasetçi Sandu, Paris’e hareketinden önce yaptigi açiklamada Rusya’nin amacinin Moldova’yi istikrarsizlastirmak oldugunu ileri sürmüstü. Sandu, “Moskova, Moldova vatandaslarini korkutmak istiyor. Çünkü bu sene, AB’ye üyelik konusunda bir referandum gerçeklestirecegiz” demisti.

Moldova’nin güvenlik endiselerinin basinda geçtigimiz hafta Rusya’dan “koruma” talebinde bulunan ayrilikçi Transdinyester bölgesi geliyor. Moldova içerisinde tek tarafli bagimsizligini ilan eden bir bölge olan Transdinyester’in yeni bir çatisma sahasina dönüsmesinden endise ediliyor.
Kaynak: İHA