Büyükçekmece'de Otizmli Gence Sopali Dayak Iddiasina Ilk Durusmada Tahliye Karari

Büyükçekmece’de özel bir egitim ve rehabilitasyon merkezinde otizmli genci darp ettigi iddia edilen süpheli, bugün görülen durusmada tutuksuz yargilanmak üzere serbest birakildi.

Büyükçekmece'de Otizmli Gence Sopali Dayak Iddiasina Ilk Durusmada Tahliye Karari
Olay, geçtigimiz ay Büyükçekmece’de bulunan özel bir egitim ve rehabilitasyon merkezinde yasanmisti. Iddiaya göre, merkezde egitim alan Kadir A. isimli otizmli genç, merkezde egitimi olmadigi halde çalistirildigi söylenen süpheli V.B. tarafindan sopayla darp edilmesi üzerine çocuklarinin vücudunda darp izi gören aile sikayetçi oldu. Yapilan sikayet üzerine V.B. gözaltina alinip çikarildigi mahkemece tutuklandi.

Olayla ilgili ilk durusma Büyükçekmece Adliyesi’nde görüldü.

V.B. durusma sonrasi mahkeme tarafindan tutuksuz yargilanmak üzere serbest birakildi.

Durusma sonrasi adliye önünde müstekinin avukatlari Çigdem Günes, Umut Eren Özkan ve Muhammet Arif Agirman tarafindan ortak açiklama yapildi. Avukatlar adina konusan Umut Eren Özkan, 6 Subat tarihinde olayin yasandigini hatirlatarak, "Müvekkilimiz özel bir kurumda egitim ve rehabilitasyon aldigi sirada bir ögretmen tarafindan siddete ugramis ve sopayla kendisine defalarca vurulmustur. Bu olay sebebiyle 2 kez ayri ayri soyunma odasina götürülüyor. Kurumdaki sopayla dövülüyor. Durusma esnasinda sanik olayin yasandigi 2 hafta öncesinde bu olaylarin sürekli yasandigini ve sürekli oldugunu bunlarin kurumda bu konulara göz yumuldugunu beyan etti. Bu beyanlar noktasinda da biz üst seviyeden ceza almasini ayrica kovusturmanin genisletilmesini diger ögretmenlerle ilgili beyanda bulunduk” dedi.



“1 aylik tutukluluk süresinde tahliye olmamasi gerektigini düsünüyoruz”

Avukat Özkan, “Hiçbir otizmli bireyin böyle bir siddete maruz kalmasini kesinlikle kabul etmiyoruz. Bunun hukuksal boyutunun yaninda vicdani boyutunun da oldugu kanaatindeyiz. Bu taleplerimiz savcilikla kabul görüldü, fakat mahkeme bu taleplerimizi reddederek sanigin tahliyesine karar verdi. Bu olay sebebiyle sanigin 1 aylik tutukluluk süresinde tahliye olmamasi gerektigini düsünüyoruz. Çünkü kanunda bile beden ve ruh sagligi açisindan kendisini savunamayan bireylerle ilgili özel hükümler var. Bu hükümler dogrultusunda da cezalar zaten artirici sebepler. Bu artirici süreçler de göz önünde bulunduruldugu bir aylik tutukluluk süresinin çok yetersiz oldugunu düsünüyoruz. Bu konudaki itirazlarimizi zaten yapacagiz toplumunda bizle beraber oldugunu biliyoruz” diye konustu.

Özkan, sanik V.B.’nin durusmadaki ifadesiyle ilgili, “Bir anlik gafletle bunlari yaptigini müvekkilimin kendisini dinlemedigi dinlememesi sebebiyle bunlari yaptigini otoritere kuramadigini bu sebeple götürüp sakin bir yerde kendisine karsi dikkatini vermesi için soyunma odasina götürdügünü söyledi.

Daha sonrasinda ise müvekkilimin sanigi dinlememesi sebebiyle bir anlik gafletle omzuna vurmasindan bahsetti ancak dosyaya sundugumuz fotograflarda sadece 2 kere omza vurma degil bacaklarda omuzlarda ve sirt bölgesinde ciddi yaralanmalarin oldugunu sunduk” seklinden konustu.

Kaynak: İHA