Büyük Orman Yanginlarinin Ardindan Marmaris Küllerinden Doguyor

Mugla’nin Marmaris ilçesinde 2021 ve 2022 yillarindaki büyük orman yanginlarinin ardindan yaklasik 15 bin hektar alan zarar görmüs, milyonlarca agaç yanmisti. Yanginlarin ardindan dünyanin en gözde tatil merkezlerinden Marmaris’te Tarim ve Orman Bakanliginin çalismalari araliksiz sürüyor.

Büyük Orman Yanginlarinin Ardindan Marmaris Küllerinden Doguyor
Mugla Orman Bölge Müdürlügü tarafindan yürütülen çalismalarin yerinde incelenmesi için 2021 ve 2022 yilinda yanan yanik alanlara bilgilendirme programi düzenlendi.

Bilgilendirme programinda Mugla Orman Bölge Müdür Yardimcisi Adnan Güller, Mugla Orman Bölge Müdürlügü Basin Sube Müdürü Yüksel Savas, Marmaris Orman Bölge Müdür yardimcisi Volkan Aydin ve Marmaris Orman Müdürlügü sefleri katildi.

Mugla Orman Bölge Müdür Yardimcisi Adnan Güller yanik alanlarda önce temizleme akabinde teraslama çalismalarinin ardindan da fidan dikimi ve dogal tohum atimi ile ilgili bilgilendirmeler yaparak sahada yürütülen faaliyetler hakkinda bilgi verdi.

Orman Bölge Müdürlügünden verilen bilgide, "29 Temmuz 2021 tarihinde baslayan 6 Agustos 2021 tarihinde kontrol altina alinan büyük Marmaris yangininda 9 bin 52 hektar orman alani zarar görmüstü. Orman Genel Müdürlügü tarafindan yürütülen çalismalarda yanan alandan zarar görmüs agaçlar sahadan toplandi akabinde agaçlandirma çalismalari yapilmaya baslandi. 5 bin hektarlik alanda dogal gençlestirme yani yanan agaçlarin kozalaklarindan düsen tohumlardan çimlendirme yöntemi uygulandi. 630 hektarlik alanda suni gençlestirme, araziyi hazir duruma getirerek tohum serpme ve fidan dikim yöntemi uygulandi. 393 hektarlik bölümde iyilestirme çalismasi yani arazinin toprak hazirligini yapmadan tohum serpme yöntemi uygulandi. Kalan 3 bin 19 hektarlik alanda ise asiri kayalik ve egilimli arazi yapisi sebebiyle agaçlandirma çalismasi yapilamadi ancak tohum takviyesi yapilarak doga kendi halinde büyümeye birakildi. Bir yil sonra yasanan bir diger büyük yangin olan Bördübet koyu yangini 21 Haziran 2022 tarihinde baslayip 25 Haziran tarihinde tamamen kontrol altina alindi. 4 gün devam eden yanginda 4 bin 392 hektar alan zarar gördü. 930 Hektarlik alanda dogal gençlestirme, 2 bin 630 hektarlik alanda suni gençlestirme, 600 hektarlik alanda fidan dikim yöntemiyle agaçlandirma ve 232 hektarlik alan asiri kayalik ve egimli arazi olmasi sebebiyle tohum takviyesi ile dogal agaçlandirma çalismasi gerçeklestirildi" denildi.

Yanik alanlara dikilen fidanlarin dipleri özellikle bahar aylarinda orman isçileri tarafindan temizleniyor

Büyük orman yangin felaketlerinin ardindan, agaçlandirma çalismalarina, orman isçileri fidanlarin diplerini açma islemi uygulayarak fidanlarin daha saglikli büyümesini saglamak için hummali bir çalisma sergiliyorlar. Marmaris’e farkli mahallelerden gelerek fidan dibi temizlemesi yapan isçiler, "Fidanlarin altlarindaki yabani otlari temizleyerek, daha saglikli sekilde büyümesi için çalisiyoruz" diyerek tüm alanda bu çalismayi yapacaklarini söylediler.

"Ilk milli agaçlandirma gününden itibaren yüzbinlerce fidan ve milyonlarca tohum toprakla bulustu"

Mugla Orman Bölge Müdür yardimcisi Adnan Güller devam eden çalismalar hakkinda yaptigi açiklamada, "2021 yilinda burada 9 bin hektar civarinda bir alanimiz yandi. Yanginin ardindan Orman Isletme Müdürlügümüzce öncelikle yanan agaçlarimizi araziden temizledik. Temizledikten sonra teraslama çalismasi gerçeklestirdik. 11.11.2021 tarihinde ilk fidani diktik. Daha sonra önceligimiz dogal gençlestirme, yani agaçlarin kendi tohumlarini dökmesi sonucu çimlenmesi ile elde ettigimiz fidanlarla bu sahaya yayma çalismasi gerçeklestirdik. Öncelikle dogal gençlestirme çalismalari yaptik, rehabilitasyon çalismalari yaptik. Çok az bir yerde de suni gençlestirme dedigimiz fidan dikimimiz var. Diktigimiz fidanlar da mavi servi, kara servi, zakkum, Kibris, Akasya. 500 bin adet fidan diktik. Ama bunun disinda milyonlarca tohum ekme planlarimiz var" dedi.



"Yanan alanlarin imara açilmasi söz konus degil"

Mugla Orman Bölge Müdür Yardimcisi Adnan Güller, yanan alanlar imara açilacak mi sorusuna ise, "Kesinlikle öyle bir sey olamaz. Ormanlarimiz Anayasamizin 169. maddesi kapsaminda koruma altindadir. En ufak bir metrekare alan bile yapilasmaya ya da bir baska kisinin kullanimina açilma imkâni yoktur" dedi.

Kaynak: İHA