Batman Valisi Canalp Asayis Verileni Paylasti

Batman Valisi Ekrem Canalp, düzenledigi basin açiklamasiyla kentte son iki ayda gerçeklestirilen asayis ve güvenlik uygulamalari hakkinda bilgilendirmelerde bulundu.

Batman Valisi Canalp Asayis Verileni Paylasti
Batman Valisi Ekrem Canalp, valilik binasinda Emniyet Müdürü Ibrahim Kaba ve Il Jandarma Komutani Albay Adem Taskin ile birlikte ‘asayis’ toplantisi düzenledi.

Bundan böyle her ayin ilk haftasinda Batman asayisi ile ilgili kamuoyunu bilgilendireceklerini belirten Vali Canalp, son iki ayda gerçeklesen çalismalari basin mensuplarina aktardi. Vali Canalp; “Batman ilimizde 2 bin 584 polisimiz ve 2 bin 458 jandarmamiz olmak üzere toplamda 5 bin 42 güvenlik personelimiz görev yapmaktadir. Bunlara ilaveten 2 bin 446 güvenlik korucumuz ve bin 164 gönüllü korucumuz olmak üzere toplamda 4 bin 70 korucumuz görev yapmaktadir. Özel güvenlik olarak da polis bölgesinde bin 434, jandarma bölgesinde 395 özel güvenlik personelimiz, toplamda da bin 829 özel güvenlik personelimiz asayis ve güvenlik hizmetlerimize destek saglamaktadir. Emniyet bölgemizde 437 araç, jandarma bölgemizde 248 araç, toplamada 785 aracimiz da güvenlik hizmetlerimiz için kosturmaktadir. Ekip sayilarimiz hakkinda kisaca bilgi vermek isterim. Polis bölgemizde 102 ekibimiz, jandarma bölgemizde 189 ekibimiz, toplamda 291 ekibimiz bugün itibariyle sahada güvenlik hizmeti vermektedir” dedi.



"2023 yilinda bin 170 terör operasyonu düzenlendi"

Vali Canalp, düzenlenen operasyon ve çalismalarla ilgili bilgileri de paylasti. Canalp, "2023 yili içerisinde terör ile etkin mücadele edilebilmesi amaciyla jandarmamiz tarafindan bin 170 operasyon gerçeklestirilmistir. 2024 yili içerisinde ise 185 operasyon sahada gerçeklestirilmis durumdadir. Polisimizin yapmis oldugu bilgilendirme faaliyetleri vardir; bu çerçeve içerisinde özelikle de uyusturucunun zararlari, uyusturucu ile mücadele anlaminda polis bölgemizin içerisinde toplam 46 bin 825 vatandasimiza uyusturucu ile mücadele baglaminda bilgilendirme yapilmistir. 2023 yilinin ilk 2 ayi ile 2024 yilinin ilk 2 ayini karsilastirdigimiz zaman Batman ilimizde mal varligina karsi islenen suçlarda yüzde 32’lik bir düsüs olmustur. Is yerinden ve kurumdan hirsizliklarda yüzde 51 düsüs vardir. Evden hirsizliklarda yüzde 17’lik bir düsüs vardir. Yan kesicilik suçlarda ise yüzde 47’lik bir düsüs saglanmis durumdadir. Mal varligina karsi toplam 9 adet suçun da tamamina baktigimiz zaman ise toplamda yüzde 23’lük bir düsüs saglanmis durumdadir. Bu, ayni zamanda yürütmüs oldugumuz etkin bir mücadelenin sonucudur. Bu mücadelenin temel, degerli noktalardan bir tanesi, daha önce suç islemis oldugu halde aranmamis olan sahislarin tekrar ayni suçlarin islenmesine engel olmak amaciyla mahkemelerce haklarinda tutuklama karari verilmis ve aranan sahislara yönelik gerçeklestirmis oldugumuz faaliyetler çerçevesinde, 2 aylik süre içerisinde, Ocak ve Subat aylari içerisinde bin 176 sahis yakalanmis ve bunlar ceza evlerine teslim edilmistir” diye konustu.



“Narkotik suçlar ile ilgili, 42 süpheli sahis tutuklandi”

Vali Canalp, uyusturucuyla ilgili yapilan çalismalari söyle açikladi:

“Narkotik suçlar ve uyusturucu ile ilgili ise 42 süpheli sahis yakalanmis ve tutuklanarak ceza evine teslim edilmis durumdadir. Yine ayni sekilde vatandaslarimizin yapmis oldugu ihbarlar çerçevesinde NARVAS uygulamamiz var. NARVAS uygulamamiz, hangi bölgede, nerede, ne kadar uyusturucu ile ilgili risk oldugunu analiz eden bir çalismadir, bir projedir. Içisleri Bakanligimizin baslatmis oldugu bir projedir bu proje çerçevesinde de arkadaslarimiz herhangi bir sekilde 112 arayip ihbarda bulundugu zaman ya da polise, jandarmaya herhangi bir sekilde ulasip ihbarda bulundugu zaman NARVAS uygulamasi projesi çerçevesi içerinde sahislar hakkinda islem yapilmaktadir ve bu proje çerçevesi içerisinde 16 uyusturucu ile ilgili süpheli sahis hakkinda adli islem baslatilmis durumdadir. Kaçakçilik ve organize suçlar ile ilgili olarak da baktigimiz zaman son 2 aylik dönem içerisinde 201 sahis ile ilgili kaçakçilik suçundan adli islem yapilmis durumdadir. Ve yine bu 2 aylik dönem içerisinde kaçak silah ile mücadelede ve ruhsatsiz silah ile mücadelemiz etkin bir sekilde devam etmektedir. Sadece 2 aylik süre içerisinde 55 bin 875 kaçak parça silah malzemesi ele geçirilmis durumdadir. Bunlarin içerisinde silah namlulari var, tetik mekanizmalari var, sarjörler var. Dolayisiyla da yakin bir zaman içerisinde yakin bir zaman içerisinde Batman tarihinin en önemli silah kaçakçiligi operasyonlarindan bir tanesi polis bölgemizde arkadaslarimiz tarafindan gerçeklestirilmistir. Bun operasyonu gerçeklestirmis olan arkadaslarimizi da özelikle tebrik etmek isterim. Bu sekildeki mücadelemiz Batman da ruhsatsiz silahla, ruhsatli silah da dahil olmak üzere mücadelemiz etkili bir sekilde devam edecektir” dedi.

Siber suçlarla ilgili çalismalari da anlatan Vali Canalp “Siber suçlarla mücadele, Türkiye’nin de Batman’in da gündemini sürekli mesgul etmesi gereken bir konudur. Çünkü diger suç olaylarinda her ne kadar bir azalma var ise de siber suçlar ile ilgili olarak Türkiye çapinda bir artis konusudur. Bu da vatandaslarimizdan siber ile ilgili kendi sahsi bilgileridir. Kredi karti bilgileri, banka hesap bilgilerinin yanlis sekilde paylasilmasindan kaynaklanan, özelikle bu sekildeki dolandiricilik faaliyetlerinde Türkiye çapinda bir artis var Batman da yine ayni sekilde artis var. Bunun ile ilgili etkin bir mücadele yürütüyoruz. Sanal ortamda islenmis suçlar ile ilgili 289 kisi hakkinda son 2 ayda adli islem baslattik. Bu suçlardan 205’i bilisim ve banka sistemi araciligiyla nitelikli dolandiricilik içerisine girmektedir. Yine Ocak ve Subat aylari içerisinde siber suçlara karisismis olan 37 sahis tutuklanarak ceza evine gönderilmistir” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA