Çukurova'da Akraba Evlilikleri Kalitsal Kan Hastaliklarini Arttiriyor

Çocuk Hematolojisi Uzmani Prof. Dr. Bülent Antmen, Çukurova bölgesinde kalitsal kan hastaliklarinin fazla görülmesiyle ilgili, “Bizim bölgemizde akraba evlilikleri çok yüksek. Bununla ilgili farkindalik olusturmamiz gerekiyor yoksa önüne geçemeyiz” dedi.

Çukurova'da Akraba Evlilikleri Kalitsal Kan Hastaliklarini Arttiriyor
Talasemi, hemofili ve orak hücreli anemi gibi nadir görülen hematolojik hastaliklar henüz çocukluk çaginda tespit ediliyor. Hastaligin türüne göre bazilari tedavi edilebiliyor bazilari ise ömür boyu takip altinda tutuluyor. Ülkemizde ise kalitsal kan hastaliklari en çok Çukurova bölgesinde görülüyor. Uzmanlar ise buna akraba evliliklerinin neden oldugunu belirtti.

Kalitsal kan hastaliklari artik bu merkezden takip edilecek

Çocuk Hematolojisi Uzmani Prof. Dr. Bülent Antmen’in girisimleri sonucu Çukurova Kalitsal Kan Hastaliklari Dernegi’nin merkezi Seyhan ilçesinde açildi. Seyhan Belediyesi’nin tahsis ettigi merkezde Çukurova ve çevresinde kalitsal kan hastaliklarinin toplum düzeyinin tespit edilmesi, tutulan bireylerin tani ve tedavisi, aile taramasi, prenatal tani genetik ögütleme, yöresel yogun kalitsal kan hastaligi problemleriyle ugrasmak ve toplum içindeki bu hastaliklara yol açan bozuk genlerin eliminasyonuna yardimci olacak.

“4 aileden birinde kalitsal hastaliklar var”

Çocuk Hematolojisi Uzmani Prof. Dr. Bülent Antmen, “Bu dernegimiz aslinda çok eski ancak simdiye kadar bir merkezi yoktu. Bölgemizde 4 aileden birinde bu kalitsal hastaliklar var. Tasiyicilik ise yüzde 10-15 civari. Bizim dernek olarak amacimiz ailelerin saglikli çocuklari olmasi. Ailelerimiz saglam çocuk dogmasi için nereye nasil basvuracaklarini bilmiyorlar. Bizim onlari yönlendirmemiz söz konusu olacak” ifadelerini kullandi.

“Ülkemiz için ciddi bir hastalik yükü”

Akraba evliliklerinin yüksek olmasinin Çukurova bölgesindeki kalitsal kan hastaliklarinin arttigini vurgulayan Prof. Dr. Bülent Antmen, “Medya ve bizler tarafindan, akraba evliliklerinden uzak durunda diye uyarilarda bulunuluyor ama sonuç olarak sosyal çevre ya da gönül birlikteligi bir sekilde söz konusu oluyor. Ayni genetik tasiyicilik evlendiklerinde çocuklarin her birinde yüzde 25 ihtimal hastalik söz konusu oluyor. Aile için tam bir felaket oluyor ve ayni zamanda ülkemiz için ciddi bir hastalik yükü olusturuyor. Isin sosyal ve psikolojik boyutunu hiç azimsamamamiz lazim çünkü ömür boyu sürüyor. Özellikle bazi okullarin oldugu yerlerde, belediyelerin toplanti salonlarinda ve köylerde bu bilgilendirme yaparak bu farkindalik olusturmamiz gerekiyor yoksa önüne geçmemiz pek mümkün görünmüyor” dedi.

“Adana kan rahatsizliklarinin merkezi”

Dernege ofis tahsis eden Seyhan Belediye Baskani Akif Kemal Akay, “Akdeniz ve özellikle Adana belli anlamlarda bazi genetik ve kan rahatsizliklarinin merkezlerinden birisi. Bizler belediye olarak günlük seylerle ugrasiyoruz ama burada yapilan sey daha uzun vadeli ve anlamli bir çalisma” diye konustu.

Kaynak: İHA