Baharin Müjdecisi Çigdemler Çiçek Açti, 12 Bin Yillik Siyez Toprakla Bulusturuldu

Kastamonu’nun Ihsangazi ilçesinde baharin müjdecisi çigdemlerin çiçek açmasi ile 12 bin yillik cografi isaretli siyez toprakla bulusturulmaya baslandi.

Baharin Müjdecisi Çigdemler Çiçek Açti, 12 Bin Yillik Siyez Toprakla Bulusturuldu
Günümüze kadar bozulmadan gelen ve ‘Hitit bugdayi’ olarak da anilan siyez, Kastamonu’nun Ihsangazi ilçesinde toprakla bulusturuluyor. Ilçesinde yaklasik 12 bin dekar alanda ekilen ve bugdayin atasi olarak bilinen cografi isaretli ürün siyez bugdayinin kis sebebiyle yapilamayan ekimi, çigdemlerin çiçek açmasi ile yapilmaya baslandi. Kasim ayinda ekilen ve kar yagisi sebebiyle toprakla bulusmasi ertelenen siyez, havalarin isinmasi ile toprakla bulusturuldu. Bölgede “kabulca”, “kaplica” veya “Hitit bulguru” olarak da bilinen siyezin ekimi sirasinda hiçbir kimyasal madde kullanilmiyor. Traktörlerle tamamen dogal olarak ekilen siyez, sulanmadan ve hiçbir gübre kullanilmadan yetisiyor ve Agustos ayinda da hasadi yapiliyor. Çiftçiler tarafindan yetistirilen siyezden yapilan ürünler ise vatandaslardan yogun ilgi görüyor.

“Kis sebebiyle ekemedigimiz ürünlerimizi yeni sezonda ekmeye çalisiyoruz”

Ilçede siyez yetistiriciligi yapan Sabahattin Cigerci, “Kasim ayinda bir kisim siyezimizi ektik. Kis sebebiyle ekemedigimiz ürünlerimizi yeni sezonda ekmeye çalisiyoruz. Bereketli bir yilin geçmesini bekliyoruz. Agustos ayi gibi de hasadini yapacagiz” dedi.



“Çigdemlerin çiçek açmasi ile bugday siyezimizi toprakla bulusturuyoruz”

Çiftçi Yasin Cigerci ise çigdemlerin çiçek açmasi ile ekim yapmaya basladiklarini kaydederek, “12 bin yillik ata tohumu siyez bugdayimizi toprakla bulusturuyoruz. Kasim ayinda siyez bugdayini ekmeye baslamistik ama kis sartlarindan dolayi birçok tarlamizi ekememistik. Ilkbaharin gelmesini belirten çigdemlerin çiçek açmasi ile bugday siyezimizi toprakla bulusturuyoruz” diye konustu.

Kaynak: İHA