Yüregir Ziraat Odasi Baskani Dogan Açiklamasi 'Girdi Maliyetleri Yüzünden Çifti Üretimden Vazgeçmektedir'

Yüregir Ziraat Odasi Baskani Mehmet Akin Dogan, finansal sorunlarla mücadele eden çiftçinin girdi maliyetleri nedeniyle üretimden vazgeçtigini söyledi.

Yüregir Ziraat Odasi Baskani Dogan Açiklamasi 'Girdi Maliyetleri Yüzünden Çifti Üretimden Vazgeçmektedir'
Yüregir Ziraat Odasi Baskani Dogan, temel gida ürünlerinin üretimiyle dogrudan iliskili olan ve küresel gida güvenliginin saglanmasinda kritik bir role sahip olan tarim sektörünün sorunlarina degindi. Dogan, "Gübre, tohum, ilaç ve yakit gibi girdi maliyetlerindeki artis, tarimsal üretim maliyetlerini yükseltmekte ve üreticilerin kar marjlarini azaltmaktadir. Finansal sorunlarla mücadele eden çiftçi üretimden vazgeçmektedir. Su kaynaklarinin azalmasiyla birlikte yasanan kuraklik ve yanlis su kullanimi, özellikle sulama gerektiren tarim alanlarinda verim kayiplarina neden olmaktadir. Toprak erozyonu, arazi parçalanmasi ve mülkiyet sorunlari gibi arazi sorunlari tarim arazilerinin verimli kullanimini engellemektedir. Adil fiyatlarla pazarlanmayan ürünler ve dagitim kanallarina erisimde yasanan zorluklar gibi pazarlama ve lojistik sorunlardan dolayi üreticiler ürünlerini satmakta zorlanmaktadir. Yasanan finansal sorunlarla modern tarim teknikleri ve makinelesmeye kaynak ayiramayan üretici, üretim verimliligini ve kalitesini arttiramamaktadir" dedi.

Dogan, söyle devam etti:

"Tarimsal üretimin büyümesi için devlet destekleri ve tarim sigortasi gibi mekanizmalar güçlendirilmeli, üreticiler piyasa dalgalanmalarina karsi korunmalidir. Su kaynaklarinin sürdürülebilir kullanimina yönelik adimlar atilmali, su yönetimi ve sulama tekniklerinde iyilestirmeler yapilmali, su tasarrufu tesvik edilmelidir. Toprak koruma uygulamalari ve arazi planlamasi gibi alinacak önlemler tarim arazilerinin verimliliginin artirilmasina yardimci olacaktir. Tarim ürünlerimizin ulusal ve uluslararasi pazarlara erisimini kolaylastiracak lojistik ve pazarlama altyapisinin gelistirilmesi için gerekli arastirmalar ve çalismalar yapilmalidir. Tarimsal üretim tekniklerinin modernizasyonu için verilecek destekler ve üreticilere yönelik egitim programlari, sektörün rekabet gücünü artiracaktir. Tarim sektörünün karsilastigi sorunlarin giderilmesi ve sürdürülebilir tarimsal üretim saglanmasi için tüm paydaslarin isbirligi içinde hareket etmesi gerekmektedir."
Kaynak: İHA