Minik Eller Suyu Korumak Için Egitim Aldi

Tarim ve Orman Bakanligi Su Yönetimi Genel Müdürlügü yurt genelinde baslatilan su verimliligi seferberligi kapsaminda hayata geçirilen “Suyu Koruyan Ellerle Gelecege Damla Olalim” programi Denizli’de devam etti. Çocuklarda su verimliligi bilincini olusturmak ve suyun verimli kullanimi konusunda farkindalik olusturmak amaciyla sehir sehir gezen egitim tirini gezen çocuklara, su hakkinda önemli bilgiler aktarildi.

Minik Eller Suyu Korumak Için Egitim Aldi


Toplum genelinde su verimliligi kültürünün olusturularak kaynaklarin sürdürülebilir kullaniminin tesvik edilmesi maksadiyla, “Suda Sifir Kayip” ilkesiyle baslatilan ulusal su verimliligi seferberligi çerçevesinde 31 Ocak 2023 tarihinden bu yana etkinlikler gerçeklestirilirken, tatli su kaynaklarinin önemine dikkati çekmek ve bu kaynaklarin sürdürülebilir yönetimine odaklanilmasini saglamak amaciyla her yil Uluslararasi Dünya Su Günü kutlamalari yapiliyor. Su verimliligi seferberligi “Suyu Koruyan Ellerle Gelecege Damla Olalim” programlari kapsaminda, çocuklarda su verimliligi bilincini olusturmak ve suyun verimli kullanimi konusunda farkindalik olusturmak amaciyla sehir sehir gezen egitim tiri bu kez de Denizli’ye geldi.

Dünya Su Günü etkinlikleri kapsaminda, su yönetimi genel müdürlügü uzmanlarinin katilimi ile Tavas ilçesinde, Tavas Kaymakamligi ile Ilçe Tarim ve Orman Müdürlügü ev Sahipliginde, Pamukkale Üniversitesi Tavas Meslek Yüksekokulu Konferans Salonu’nda, Tavas Kaymakami Tarik Yerlikaya, Denizli Il Tarim Ve Orman Müdürü Sakir Çinar, Tavas Cumhuriyet Savcisi Emre Mumcu, Il Müdür Yardimcilari, Ilçe Müdürü Ve Sube Müdürleri Ile diger kurum amirleri ve ilkokul ögrencilerinin katilimlariyla; 3 neslin bir araya getirildigi çiftçi aileler ve çocuklarinin suyla ilgili deneyim paylasimlari, su ile ilgili interaktif sunumlar, sürdürülebilir su kullanimi ile ilgili tanitici stant ve mini atölyeleri (modern sulama teknikleri), Ankara Üniversitesi bünyesinde bulunan su okulu ve böcek okulu etkinliklerini içeren bir senlik düzenlendi.



Açilista konusan Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Prof. Dr. Cem Özkan, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesinin gelistirdigi “Akilli Böcek, Akilli Çiftçi” uygulamasindan bahsederek tarim ilaçlarinin verdigi zararlar ve ilaç yerine kullanilacak böceklerin faydalari hakkinda ögrencilere bilgiler verdi.

Egitimde dünyanin yüzde 70’inin su ile kapli oldugunu belirten Tarim Ve Orman Il Müdürü Sakir Çinar, “Vücudumuzun yüzde 60-70’inin su oldugunu biliyoruz ve dünyanin en yakici ve yanici elementlerinin bir araya gelerek olusturdugu bir maddeden bahsediyoruz. Ne yaparsak yapalim asla miktarini çogaltamadigimiz, insanlik için çok önemli bir madde su. Çünkü insanligi onun üzerine kuruyoruz. Dünyadaki suyun yüzde 1’ini kullanabiliyoruz. çünkü tuzlu sularimiz ve buzullarda sularimiz var. Kullanabildigimiz yüzde 1’lik su ile üretim yapabiliyoruz. Ben bazen su kirliliginden konu geçtiginde sunu söylüyorum; herkes elindeki bir bardak suyun cihandaki son damla su oldugunu düsündügü zaman durumun ne kadar vahim oldugu farkina variyoruz” dedi.



Su Yönetimi Genel Müdürlügünden gelen uzmanlar tarafindan su konusunda interaktif sunumlarin yapildigi toplantida Ankara Üniversitesi bünyesindeki su okulu ve böcek okulu stantlari ile diger stantlar ve egitim tiri gezilerek minikler ile hatira fotografi çekildi.

Ayni gün ögleden sonra Merkezefendi ilçesinde bulunan Sehit Burak Erten Ilkokulu Konferans Salonunda, su verimliligi konusunda tanitici video gösterimi ve sunumu yapilarak, çocuklarda su verimliligi bilincini olusturmak ve suyun verimli kullanimi konusunda farkindalik olusturmak amaciyla Su Yönetimi Genel Müdürlügü’nce gönderilen egitim tirinda ögrencilere su döngüsün tasvir edildigi havza maketi üzerinde bilgilendirme yapildi.

Etkinliklerde ögrencilere su verimliligi ile ilgili hediyeler ve hikaye kitaplari dagitimi gerçeklestirildi.

Kaynak: İHA