Karadeniz'in Dibinden Çikan Tarih

Düzce Üniversitesi Su Alti Çalismalari Uygulama ve Arastirma Merkezi ile Su Alti Toplulugu’nun düzenledigi Su Alti Fotografçiligi ve Kerpe Su Alti Kazilari adli konferans gerçeklestirildi.

Karadeniz'in Dibinden Çikan Tarih
Fen Edebiyat Fakültesi Kutadgu Bilig Konferans Salonu’nda programa, Düzce Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekani Prof. Dr. Duygu Ekinci, Su Alti Çalismalari Uygulama ve Arastirma Merkez Müdürü Doç. Dr. Ahmet Bilir, davetli konusmaci Kocaeli Müze Müdürü Serkan Gedük, Su Alti Görüntüleme Egitmeni Sedat Tükmen ve Merkez Müdürleri katildi.

Kocaeli Müze Müdürü Serkan Gedük konusmasinda; Kerpe’nin tarihçesi, jeopolitik önemi, su alti kazi hazirlik çalismalari, kazi çalismalari ve buluntular konularina degindi. Konuyla ilgili önemli bilgiler paylasan Serkan Gedük, “2020 yilindan itibaren basladigimiz su alti arastirmalari kazi çalismalarini Karadeniz kiyisindaki dört noktada ve Kerpe Limani’nda gerçeklestirdik. Konstantinopolis ile Herakleia Pontika arasinda deniz ticaretinde kullanilan tek dogal liman olmasi nedeniyle Kerpe Limani önemli bir liman sehri olma özelligi kazanmistir. Elde ettigimiz bulgular da bu sonucu göstermektedir. Tüm Akdeniz havzasi, Afrika ülkeleri ve Karadeniz kiyilariyla deniz ticareti yapildigi açik bir sekilde ortaya konulmus, Osmanli döneminde de önemini sürdürmüstür" dedi.

Su Alti Görüntüleme Egitmeni Sedat Tükmen ise su alti görüntüleme egitimi, deniz yildizlari dalis okulu, scuba (tüplü dalis), su alti video ve fotografçiligi, su alti dalis malzemeleri ve dalis örnekleri, Kültür Bakanligi dalislari, Kerpe, Hatay, Yalova, Misir dalislari ve su alti model çekimleri hakkinda bilgiler verdi.

Konferansin sonunda Düzce Üniversitesi Su Alti Toplulugu ögrencilerine kursu basarili bir sekilde tamamlamalarindan dolayi bröveleri Sedat Türkmen tarafindan takdim edildi.
Kaynak: İHA