DTSO'da 'Gençlerin Dijital Sektörlerde Istihdamin Artirilmasi Projesi' Düzenlenen Etkinlikle Basladi

Diyarbakir Ticaret ve Sanayi Odasi Bilim Egitim Vakfi bünyesinde yürütülen AB destekli "Gençlerin Dijital Sektörlerde Istihdaminin Arttirilmasi Projesi" açilisi düzenlenen etkinlikle gerçeklestirildi.

DTSO'da 'Gençlerin Dijital Sektörlerde Istihdamin Artirilmasi Projesi' Düzenlenen Etkinlikle Basladi
Diyarbakir Gastro Inovasyon Merkezin’de düzenlenen DTSO Baskani Mehmet Kaya, DTSO Yönetim Kurulu Üyeleri Kamu Kurulus Temsilcileri ve Sivil toplum örgütü temsilcileri katildi.

Etkinligin açilis konusmasini yapan DTSO Baskani Kaya, "Ticaret ve Sanayi Odasi olarak kentte isletmelerin büyümesi, yeni girisimlerin kurulmasi ve daha katma degerli üretim ve hizmet sunumu için insan kaynaginin oldukça önemlidir. Bu nedenle kendi kurdugumuz merkezlerde gençlere ve kadinlara yönelik çalismalara son yillarda öncelik vermeye basladik” dedi.

“Ekonomimiz için oldukça önemli bir avantaj olan gençlerimizin ve kadinlarimizin isgücüne katiliminin düsük olmasi en temel sorunlarimizdan biri” diyen Kaya, “Gençlerimiz is bulmakta zorlaniyor. Isletmelerimiz de son yillarda artan bir sekilde çalisan bulmakta zorlaniyor. Bunun nedenlerine odaklanmak, çözümler üretmek ve projeler gelistirmek önceligimiz oldu. Bu kapsamda da Diyarbakir Sanayi Mektebi basta olmak üzere merkezlerimiz bünyesinde egitimler, farkindalik çalismalari, etkinlikler düzenliyoruz. Simdi de isletmeler tarafinda eslestirme, gençler ile bir araya getirmeye odaklanmaya baslayacagiz” ifadelerinde bulundu.

Genç nüfusun kalici issiz olmasi, ev genci denilen, görünmeyen, is aramayan gençlerin sayisinda artisin kent için önemli toplumsal ve ekonomik sorunlar barindirdigina deginen Kaya, sözlerini söyle sürdürdü:

“Gelecek dönemde en çok egilmemiz ve üzerinde durmamiz gereken hususun gençlerimizin iyi egitim almasi, egitimlerden sonra desteklenmesi ve istihdama aktif ve sürdürülebilir bir sekilde katilmasi olmali. Elbette bu sadece oda olarak bizim isimiz degil ve tek basimiza da yapabilecegimiz bir husus degil. Biz iki yildir farkli isbirlikleri ile bu alanda çalisiyoruz ve hem gençlerin hem de isletmelerin karsilastiklari sorunlari kisitlari daha iyi görüyoruz. Simdi tüm STK’larimizin ilgili kurumlarimizin ve yerel yönetimlerimizin bu soruna birlikte daha çok odaklanmasi gerektigini düsünüyoruz. Bugün aldigimiz hibe destegi ile baslattigimiz çalismalari sizlerle paylastik. Bunlari yaparken de yerelde isbirlikleri sagladik. Ben proje süresince isbirligi sagladigimiz IS-KUR Müdürlügümüze, Milli Egitim Müdürlügümüze, Yenisehir Halk Egitim Müdürlügüne, Karacadag Kalkinma Ajansina, Gençlik ve Degisim Dernegine çok tesekkür ediyorum."

Daha sonra konusan DTSO Bilim Egitim Vakfi Baskan Yardimcisi Faruk Korkmaz, “Genç nüfusumuz ilimiz ekonomisi için en önemli avantajlardan biri. Ancak gençler sürdürülebilir bir sekilde istihdama katilamiyor ve is aramaktan vazgeçiyor. Bu sorunun çok fazla nedeni var elbette. Önemli yapisal sorunlarimiz da var. Ancak yerelde çözümler üretilmesi ve yerel dinamiklerin bu sorunu sahiplenmesi oldukça önemlidir. Diyarbakir Sanayi Mektebi’ni 2019 yilinda açtik. Önceleri yaygin nitelikli egitimler ile basladik. KOBI’ler, çalisanlar, kadin girisimciler için 100’ün üzerinde egitim düzenledik ve yaklasik 5 bin kisiye ulastik. 1,5 yildir egitimde, istihdamda ve mesleki egitimde olmayan gençlere yönelik çalisma yapiyoruz. Moda tasarim, asçi yardimciligi, barista, yazilim dilleri gibi egitimler düzenledik ve sonrasinda da isletmeler ile nasil eslestirebilecegimize bakmaya basladik. Sanayi Mektebi’nde düzenledigimiz egitimleri, IS-KUR Il Müdürlügü, Milli Il Egitim Müdürlügü, Karacadag Kalkinma Ajansi, Yenisehir Halk Egitim Merkezi, Gençlik Degisim Dernegi ile yapiyoruz. Su an Sanayi Mektebinde animasyon, web tasarim, kisa film ve grafik tasarim egitimlerimiz var” seklinde konustu.

Kaynak: İHA