Diyetisyen Özbay Açiklamasi 'Güne Kahvalti Ile Baslayanlar Kendini Daha Mutlu Hissediyor'

Kahvalti yapilmadiginda gün içerisinde yorgunluk, halsizlik, bas agrisi, dikkat eksikligi gibi sorunlar yasanabildigini söyleyen Medline Adana Hastanesi’nden Klinik Diyetisyen Duygu Özbay, “Fiziksel sagligimiz ve ruhsal sagligimiz bir bütünün ayrilmaz parçasidir. Bu yüzden fizyolojimiz ne kadar saglikli ise ruhsal açidan da o kadar saglikli oluruz. Kahvalti ise bizi güne hazirlayarak mutlu hissetmemize yardimci olur” diyerek saglikli bir kahvalti için önerilerde bulundu.

Diyetisyen Özbay Açiklamasi 'Güne Kahvalti Ile Baslayanlar Kendini Daha Mutlu Hissediyor'
Aksam yemegi ile sabah arasinda yaklasik 8-10 saatlik bir süre geçer ve bu süre içinde vücut, besinlerden elde ettigi tüm enerjiyi kullanir. Sabah uyandiktan sonraki 2 saat içerisinde yapilacak bir kahvalti sayesinde hem metabolizma için gerekli enerji elde edilir hem de günün büyük kismini daha tok bir sekilde geçirebilmemiz saglanmis olur.

Medline Adana Hastanesi’nden Klinik Diyetisyen Duygu Özbay, “Fiziksel sagligimiz ve ruhsal sagligimiz bir bütünün ayrilmaz parçasidir. Bu yüzden fizyolojimiz ne kadar saglikli ise ruhsal açidan da o kadar saglikli oluruz. Kahvalti ise bizi güne hazirlayarak mutlu hissetmemize yardimci olur” diyerek saglikli bir kahvalti için önerilerde bulundu:

"Güne kahvalti ile baslayin

Beynimiz açken ya da doydugumuzda sinyaller göndererek bizi uyarir. Karnimiz doydugunda beynimize gelen sinyaller ile fizyolojik durumumuzun yani sira ruhsal durumumuzda degisir. Yapilan bazi arastirmalar gösteriyor ki güne kahvalti yaparak baslayan kisiler kendilerini daha mutlu ve enerjik hissederken, güne kahvalti ile baslamayan bireyler daha negatif ve yorgun hissediyorlar. Bu nedenle güne saglikli bir kahvalti ile baslamak büyük önem kazaniyor.

Ne yediginize dikkat edin

Kahvalti kadar kahvaltida ne tüketildigi de önemlidir. Bu nedenle zeytin, peynir, yumurta ve bal gibi klasik bir kahvaltida olmazsa olmaz besinlerin yani sira sögüs domates, salatalik, yesil biber türü sebzelere de kahvalti sofralarinda bolca yer vermek önem kazaniyor. Ekmek olarak ise 1-2 dilim tam tahilli ürünler tercih ederken, kizartmalardan ve salam, sosis, sucuk gibi katki maddesi içeren islenmis gidalarin tüketiminden ise kaçinmak gerekiyor.

Hazir besinlerden uzak durun

Günümüzde özellikle çalisanlar ve ögrenciler kahvalti için tercihlerini genellikle pratik olmasi bakimindan pogaça, simit, börek, tost gibi yag ve karbonhidrat yönünden zengin besinlerden yana kullaniyorlar. Ancak bu tür besinler kilo alimini ve mide rahatsizliklarini tetikliyor. Bu nedenle sabahlari bütün besin gruplarinin yer aldigi Türk tipi kahvaltiyi tercih etmek önem kazaniyor.

Çayi limonla birlikte tüketin

Adet oldugu üzere sabah kahvalti sirasinda içilen siyah çay, birlikte tüketilen diger besinlerde bulunan faydali maddelerin metabolizma tarafindan kullanimini olumsuz etkiliyor. Bundan dolayi eger mutlaka çay içmek isteniyorsa bu çayin çok açik ve içine limon dilimi eklenmis bir çay olmasi gerekiyor. Hazir ve taze sikilmis meyve sularindan ise içerdikleri yüksek seker miktari nedeniyle uzak durulmali. Çünkü bu içeceklerin kahvaltida tüketilmesi, bireylerde kan sekerini ve insülini çok fazla yükselterek insülin direncinin gelismesine kapi aralayabiliyor.

Formda kalmak için kahvalti sart

Sanilanin aksine sabah kahvaltisi yapmadan güne baslayanlar için formda kalmak daha zor oluyor. Çünkü aksam yemegi ile kahvalti arasinda oldukça uzun bir süre bulunuyor ve bu zaman zarfinda vücut, gün içerisinde aldigi besin ögelerinin tümünü kullanirken metabolizma da oldukça yavasliyor. Güne erkenden ve dengeli bir kahvaltiyla baslamak ise hem metabolizmayi diger ögüne dogru bir miktar tok tutuyor hem de yeni gün için hizlandirarak formda kalmaya yardimci oluyor."
Kaynak: İHA