Beyaz Saray Açiklamasi '(Israil) Basbakanlik Ofisi, Refah'a Yönelik Toplantiyi Yeniden Planlamayi Kabul Etti'

Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre dün verdigi brifingde, “(Israil) Basbakanlik Ofisi Refah’a yönelik toplantiyi yeniden planlamayi kabul etti. Simdi her iki taraf için de uygun bir tarih belirlemek üzere kendileriyle birlikte çalisiyoruz” dedi.

Beyaz Saray Açiklamasi '(Israil) Basbakanlik Ofisi, Refah'a Yönelik Toplantiyi Yeniden Planlamayi Kabul Etti'
Israil’in Gazze Seridi’ne yönelik saldirilari 174 gündür sürerken, Israil Basbakani Binyamin Netanyahu hükümetinin Refah planinin durdurulmasi için çalismalar devam ediyor. ABD’nin BM Güvenlik Konseyi’nde Gazze Seridi’nde ateskes çagrisinda bulunan karar tasarisini veto etmeyerek çekimser kalmasinin ardindan Netanyahu’nun Washington’da yapilmasi planlanan Refah toplantisini gitmemesi üzerine gözler ABD’ye çevrildi. Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre dün verdigi brifingde Israil Savunma Bakani Yaov Gallant’in Washington ziyaretine deginerek, “Son 2 gün içinde yaptigimiz görüsmeler yapiciydi” dedi.

Israil’in saldiri planlari yaptigi Gazze Seridi’nin güneyindeki Refah’in görüsülen konulardan biri oldugunu belirten Jean-Pierre, “(Israil) Basbakanlik ofisi Refah’a yönelik toplantiyi yeniden planlamayi kabul etti. Simdi her 2 taraf için de uygun bir tarih belirlemek üzere kendileriyle birlikte çalisiyoruz. Bir tarih belirledigimizde elbette bunu sizlerle paylasacagiz” seklinde konustu.



“Ateskese yol açacak esir anlasmasi konusunda görüsmeler yapmaya devam ediyoruz”

ABD Savunma Bakani Lloyd Austin’in Israilli mevkidasi ile görüsmesinin içerigine iliskin sorulan soruya Jean-Pierre, “Bu görüsmelerin ayrintilarina girmeyecegim. Az önce de dedigim gibi Refah gerçekten görüsüldü” ifadelerini kullandi.

Sözcü Jean-Pierre, esir ve ateskes anlasmasinin hangi asamada olduguna iliskin bir soruya, “Görüsmelerin devam ettigini ve ABD’nin bu görüsmelerde aktif olarak yer aldigini söyleyebilirim. Esirlerin serbest birakilmasini geçici bir ateskes saglanmasini güvence altina alacak bir anlasma yapabilecegimiz konusunda umutluyuz. Bu bizim bir süredir istedigimiz bir sey. Sunu teyit edebiliriz ki, ateskese yol açacak esir anlasmasi konusunda son derecede önemli görüsmeler yapmaya devam ediyoruz” dedi.



“Refah acil ve önemli bir konu”

Refah görüsmelerinin ABD için hangi düzeyde bir aciliyeti oldugu konusunda açiklama yapan Jean-Pierre, “Refah acil ve önemli bir konu. Bunu biz de söyledik. Baskan (Biden) da söyledi.

Ulusal Güvenlik Danismani bir planin oldugundan ve sivilleri korudugumuzdan emin olmanin önemini söyledi.

Refah’ta yaklasik 1,5 milyon Filistinli sivil oldugunu söyledigimizi duydunuz. Onlarin korundugundan emin olmaliyiz” diye konustu.

Kaynak: İHA