ASYOD Üyesi Prof. Dr. Özlü Açiklamasi 'Uzayan Öksürügü Ciddiye Alin, Bu Bir Alarmdir'

Akciger Sagligi ve Yogun Bakim Dernegi (ASYOD) Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, bir öksürügün 8 haftadan uzun sürüyorsa dikkate alinmasi gerektiginin altini çizerek, "Buna ‘öksürüktür geçer gider’ dememek lazim ve mutlaka sebebini arastirmak gerekiyor. Öksürük bir alarmdir, vücudumuzda bir seylerin dogru olmadigini, yanlis gittigini, bir yerlerde sorun oldugunu bize duyurur, bu alarmi ciddiye almak gerekir" dedi.

ASYOD Üyesi Prof. Dr. Özlü Açiklamasi 'Uzayan Öksürügü Ciddiye Alin, Bu Bir Alarmdir'
Akciger Sagligi ve Yogun Bakim Dernegi (ASYOD) tarafindan gerçeklestirilen Uluslararasi Katilimli Akciger Sagligi Kongresi (UASK) 2024, Antalya’nin Belek Turizm Merkezi’ndeki bir otelde gerçeklestirildi.

Akciger Sagligi ve Yogun Bakim Dernegi (ASYOD) Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, uzayan öksürükler hakkinda bilgiler verdi.

Solunum yolu enfeksiyonu sirasinda görülen öksürüklerin 3-4 hafta içinde geçmesi gerektigine deginen Özlü, “Ama bir öksürük 8 haftadan uzun sürüyorsa bu önemlidir. Buna, ‘öksürüktür geçer gider’ dememek lazim ve mutlaka sebebini arastirmak gerekiyor. Aslinda öksürük bir alarmdir. Yani vücudumuzda bir seylerin dogru olmadigini, yanlis gittigini bir yerlerde bir sorun oldugunu bize duyurur. Bu alarmi ciddiye almak lazim. Alarmi kapatmak yeterli degil. Yani öksürügü tedavi edelim, bitti olmuyor. Alarmin sebebini bulmamiz lazim. Neden bu alarm çaliyor? Onu bulmamiz lazim ve ona yönelik tedavi yapmamiz gerekiyor” diye konustu.



"Sebebi bulunup tedavi edilmeli"

Uzayan öksürüklerin ciddiye alinmasi gerektiginin altini çizen Özlü, “Çünkü bu öksürükler gerçekten kisinin günlük yasam kalitesini etkiliyor. Gece uyku kalitesini etkiliyor. Insanlar toplum içinde, bu öksürükten dolayi zor durumlara düsebiliyorlar. dolayisiyla bu öksürüklerin mutlaka dikkate alinmasi ve arastirilip sonucunun sebebinin bulunmasi ve tedavi edilmesi gerekiyor. Bunlarin altinda çok farkli nedenler olabilir. Alerjik bir duyarlilik olabilir. Post enfeksiyon, öksürük dedigimiz bir bronsiyel bir duyarlilasma olabilir, bazilarinda astim, reflü gibi ya da üst solunum yolu alerjileri gibi durumlar olabilir. Ama her ne olursa olsun uzayan öksürüklerin ciddiye alinmasi ve bir gögüs hastaliklari uzmanina basvurulmasi ve sebebinin bulunarak tedavi edilmesi gerekir" ifadelerine yer verdi.

"Bahar alerjisinin tedavisi var"

Bahar mevsiminin gelmesiyle birlikte atopik bünyeye sahip olan kisilerin tozlardan etkilenmeye basladigini dile getiren Özlü, “Burunlari akmaya, hapsirmaya basladilar. Geniz akintilari, öksürükler, hiriltili solunumlar, nefes darlik gibi semptomlar, gözlerde sulanmak, kasinti gibi durumlarla karsi karsiya kaliyorlar. Bahar mevsiminin gelmesiyle beraber bu mevsimsel alerjileri çok sik görüyoruz. Bu bahar alerjileri çogu zaman polenlere baglidir. Bahar alerjileri, çiçek, çimen, agaç polenlerine maruziyetle ortaya çikar ama bazen de polen olmadan da diger alerjenlerle de tetiklenebilir. Hava durumundaki iklimdeki, nemdeki, durumundaki degisiklikler ev tozu akarlari gibi ya da mantar gibi diger yani hava yoluyla solunan alerjenlerin yogunlugunu artirabilir. Bunlara bagli olarak bu tür mevsimsel alerjiler ortaya çikabilir. Mevsimsel alerjiler kisinin yasam kalitesini, sosyal uyumunu, gece uyku kalitesini bozar. Gece boyu öksürükten uyuyamayan hastalarimiz var. Art arda 30-40 defa hapsiriyorum hocam. Kesilmiyor, hapsirik var. Sürekli genzinde bir akinti var. Bir türlü onu koparip atamiyorum. Geleneksel tedavi alanlar var. Bahar alerjilerinin neden oldugu bulunduktan sonra tedavileri var. Bu kisiler gayet saglikli, bahari doya doya yasayabiliyorlar" dedi.

Kaynak: İHA