Malatya Çarsi Merkezinde Insaatlar Yükseliyor, Umutlar Yeniden Yeseriyor

Deprem bölgesi Malatya’da yapimina baslanilan çarsi projesinde insaatlar yükseliyor. Çalismalari yerinde Inceleyen AK Parti Malatya Büyüksehir Belediye Baskan Adayi Sami Er, 1 yil içinde çarsinin tamamlanacagini ve ticaretin canlanacagini söyledi.

Malatya Çarsi Merkezinde Insaatlar Yükseliyor, Umutlar Yeniden Yeseriyor
AK Parti Malatya Büyüksehir Belediye Baskan Adayi Sami Er, beraberinde AK Parti Malatya Milletvekili Abdurrahman Babacan ve AK Parti Il Baskani Namik Gören ile birlikte Akpinar ile Emeksiz arasinda yapimi süren çarsi projesinde çalismalari yerinde incelediler. Burada santiye yetkililerinden bilgiler alan Er ve beraberindekiler zemin saglamlastirmasinin tamamlanmasi ile insaatlarin hizla yükselmeye basladigini söylediler.

AK Parti Malatya Büyüksehir Belediye Baskan Adayi Sami Er, seçim sürecinde gittikleri her yerde dile getirdikleri söylemlerini hatirlatarak, “Biz dedik ki, en son vatandasimiz kalici konutuna erisinceye kadar, en son esnafimiz kalici is yerine erisene kadar bize durmak da yasak yorulmak da yasak. Sadece bana degil ekibime de yasak. Bunun hassasiyetle bunun üzerinde durduk” dedi.

TOKI ve Emlak Konut’ta çalismis biri olarak Malatya’nin sorunlarini bildigini de ifade eden Er, “Ama halkin arasinda dolastikça bu sorunlarin, bu sorumlulugun üzerime yükledigi yükün agirligini daha da hissetmeye basladim. Allah’in izniyle biz kesinlikle bu yükün altindan kalkacagiz ve Malatya’mizi en hizli sekilde hak ettigi noktaya tasiyacagiz” ifadelerine yer verdi.

Temel hedeflerinin çalismalari daha da hizlandirmak oldugunu ifade eden Sami Er, “Su ana kadar yaklasik 8 bin konutun teslimati yapildi. Bu bir buçuk aylik bir süreç içerisinde teslim ettik. Aslinda bu 8 bin degil de 18 bin- 20 bin de olabilirdi. Çünkü TOKI’nin hizini ve gücünü çok iyi biliyorum. Çamurlu da olsun, Ikizce de olsun yapmaya kalksak inanin suana kadar 30 bin konutta teslim etmis olurduk Ama Malatya’nin dokusunu ve mahalle dokusunu bozmamak için, insanlarimizin kendi mahallelerinde, sokaklarinda konutlarini yapmalari, evlerine sahip olmalari için rezerv alanlarini hayata geçirdik. Rezerv alani biraz daha agir ve zor isleyen bir süreç. Bunun sebebi de su. Malatya halkimiz vatandasimiz bize yardimci olursa inanin 2 yil içerisinde bu konutlarin tamamini yapariz. Bu tamamen halkin tutumuna bagli. Bunu niye söylüyorum. Iste gördügünüz gibi karsida birkaç tane bina var, bazisi çok yipranmis binalar olmasina ragmen mahkemelik konulari var. Bunlar uzayinca islerimiz de uzuyor, ister istemez. Simdi vatandasa onun için özellikle sesleniyorum. Bize yardimci olsunlar diye. Bize yardimci olduklari takdirde inanin 2 yil içerisinde Malatya’nin bütün konut sorunlari çözülmüs olacak. Su anda sayin vekilimin belirttigi gibi 43 tane rezerv alani tespit edilmis. 43 tane rezerv alaninin 25 tanesi Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligimiz tarafindan onaylanmis. Digerleri de inceleme asamasinda. Onlar da onaylanacak” seklinde konustu.

“Su anda burada her bir tuglanin konmasi, dösenmesi Malatya için bir umut”

Bakircilar çarsisi olarak bilinen bölgede zeminin kötü olmasi nedeniyle sürecin biraz zorlu geçtigini de hatirlatan Sami Er, “Gerçekten zeminden dolayi sok zor isleyen bir süreç vardi burada. Burasi 2 asamali ihale edildi. Ilk olarak zemin iyilestirme yapildi. Zemin gerçekten çok bozuktu. Zemin iyilestirme tamamlaninca gördügünüz gibi bundan sonrasi çok hizli ilerleyecek Allah’in izniyle. Burada 12 binin üzerinde fore kazigi çakildi. Su anda burada her bir tuglanin konmasi buraya, dösenmesi Malatya için bir umut. Biz ne diyoruz, insaatlarimiz, konutlarimiz, is yerlerimiz yükselmeye basladikça gitme egiliminde olan kardeslerimiz var burada kalacak Göç eden 70 bin kardeslerimizin de Malatya’ya gelme egilimleri olacak” ifadelerine yer verdi.

“En büyük garantörünüz de biz olacagiz”

Bazi muhalefet adaylarinin ve kesimlerin rezerv alanlari ile ilgili gerçek olmayan bilgileri yaydigini da dile getiren Er, “Bazi belediyeciligi bilmeyen arkadaslar, dönüsüm nedir haberi olmayan arkadaslar, rezerv alanlarini halkin gözünde küçük düsürmek, istismar etmek için olmadik akillara ziyan açiklamalarda bulunuyor. Diyorlar ki ‘Devlet buraya bu ranti yapacak, buraya çökecek’ Vatandasimiz sunu iyi bilsin. Malatya halki bize güvensin. Biz bunun garantörüyüz. Devlet hiçbir zaman vatandasin malina çökmez. Devlet vatandasin malinin garantörü. Bu da yasalarla saglanmistir. En büyük garantörünüz de biz olacagiz. Allah izin verirse vatandaslarimiz bizi Belediye Baskani olarak seçerse, biz buranin sehremini olacagiz” dedi.

“Malatyalilar teveccühü ile Sami Er liderliginde bu çarsi merkezi tam olarak ayaga kalkacak”

Daha sonra konusan AK Parti Malatya Milletvekili Abdurrahman Babacan’da uzun ugraslar sonucunda deprem bölgelerinde çarsi insaatina baslanilan ilk ilin Malatya oldugunu söyledi.

Malatya’da Çarsinin ayaga kalkmasi ile ticaret canlanacagini, dükkanlarin isiklarinin yanmasi ile evlerin de isiklarinin yanacagini ifade eden Babacan, “Dolayisiyla sehrin, ekonomik, ticaret ve sosyal olarak, fiziki ve psikolojik olarak ayaga kalkmasi noktasinda biz su an tam isin merkezindeyiz. Malatyali burada ne oldugunu öndeki barikatlardan dolayi görememis olabilir ama bundan sonra bunu daha da görecegiz. Insaatlar Çevreyolundan Bakircilar Çarsisi diye adlandirdigimiz bölgeden itibaren simdiden yükselmeye baslamis durumda. Yani çok kisa zaman içinde bu yükselmeler olduguna göre, Bakanimiz Mehmet Özhaseki’nin de belirttigi gibi biz Allah’in izniyle en geç 1 yil içinde buralar tamamlanmis olacak. Ondan sonrada biz Malatya’nin gerçekten ayaga kalktigini, her seyin çok daha güzel olacagini, üstelik planlamalari da projenin kendisini de, görsellerini videolarini, animasyonlarini insallah görecek. Çok güzel, yekpare bir mimari tasarimla buralar Allah’in izniyle ayaga kalmis olacak. Malatyalilar teveccüh gösterirlerse 1 Nisan’dan itibaren Sami Er liderliginde bu çarsi merkezi tam olarak ayaga kalkacak. Ak Parti’nin, Cumhurbaskanimizin geçmis tecrübeleri, pratiklerini bütün Malatyali iyi bilir. Biz bir söz verdiysek kisa zaman içerisinde bunlarin hepsi yapiliyor insa ediliyor” dedi.

Milletvekili Babacan, çarsi alaninda toplamda 5 bin 265 bagimsiz birimin insa edilecegini belirterek bunun 560’i konut geri kalan 4 bin 703’ünün ise isyeri olacagini söyledi.



“Çarsi merkezimizin ayaga kalkmasiyla birlikte bütün Malatyalilar da bir moral motivasyon olacak”

AK Parti Malatya Il Baskani Namik Gören’de çarsidaki insaatlarin yükselmesinin umutlari yeserttigini ifade ederek, “Burasi çarsi merkezi olmasi hasebiyle de bizim için ciddi manada önemli. Hem sehrin psikolojisi anlaminda önemli hem sehrin bir an önce ayaga kalkmasi anlaminda önemli. Elhamdülillah tabii burada 12 binin üzerinde fore çalismasi yapildi. Zemin iyilestirmesi kapsaminda haliyle yapilan faaliyetler süreci biraz uzatti. En nihayetinde zeminden kaynaklanan bu durumda giderildikten sonra insaatlarin yükselmeye basladigini gördük. Çarsi merkezimizin ayaga kalkmasiyla birlikte bütün Malatyalilar da bir moral motivasyon olacak. Dolayisiyla da Allah’in izniyle deprem psikolojisinden bir an önce kurtulacak. Malatyalilar müsterih olsunlar, özellikle deprem ile meydana gelen hasarlarin giderilecegi noktasinda kesinlikle müsterihi olsunlar. Hemserilerimiz zaten kime güveneceklerini çok iyi biliyorlar. Yaparsa Recep Tayyip Erdogan yapar, yaparsa AK Parti yapar. Allah’in izniyle kimse bundan yana kusku duymasin. En ufak bir kuskusu olan ise gitsin Doganyol’a baksin, Kale’ye baksin, Van’a baksin, Elazig’a baksin, Kastamonu Bozkurt’a baksin, Izmir’e baksin, sahil seritlerinde yanginlar neticesinde tahrip olan yerlesim yerlerine baksin. En nihayetinde AK Parti’nin bugüne kadar bu konuda gösterdigi gayreti performansi, vatandasini bir an önce kalici konutlarin ulastirmak, bir an önce özlemini duydugu eski yasamina ulastirmak noktasindaki gayretini tavrini bütün milletimiz biliyor” diye konustu.

Kaynak: İHA