Kosova'nin Avrupa Konseyi Üyeligine Yesil Isik

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Siyasi Isler ve Demokrasi Komitesi, Kosova’nin Avrupa Konseyi üyeligine davet edilmesini tavsiye eden raporu kabul etti.

Fransa’nin baskenti Paris’te gerçeklestirilen oturumda AKPM Siyasi Isler ve Demokrasi Komitesi Kosova Raportörü Dora Bakoyanni tarafindan hazirlanan ve Kosova’nin ön kosulsuz olarak Avrupa Konseyi’ne tam üye olarak davet edilmesi gerektigini ifade eden raporu oy çokluguyla kabul edildi.

AKPM tarafindan sosyal medyada yayinlanan açiklamada, Komitenin kararinin ardindan Kosova’nin üyeligi yönündeki bir sonraki adimin, 18 Nisan’da AKPM’de konuya iliskin olarak gerçeklestirilecek oturum ve oylama olacagi duyuruldu. Sirbistan’in AKPM Delegasyonu Sefi Biljana Pantic Pilja, AKPM Siyasi Isler ve Demokrasi Komitesi’nin 31 lehte, 4 aleyhte ve 1 çekimser oyla raporu kabul ettigini duyurdu.

Kosova medyasinda yer alan haberlere göre, Pilja, Sirbistan, Bosna Hersek ve Karadag temsilcilerinin karar aleyhinde oy kullandiklarini, Yunanistan temsilcisi Aleksis Çipras’in ise çekimser oy kullandigini duyurdu. Komitedeki kararin Sirbistan’in itirazlarina ragmen kabul edildigine dikkat çeken Pilja, kararla birlikte uluslararasi hukukun ihlal edildigini savundu.

“Bu karar, Kosova’nin Avrupa Konseyi’ne herhangi bir ek ön sart olmaksizin üye olmasini öngörmektedir”

Kosova Disisleri Bakan Yardimcisi Kresnik Ahmeti ise, AKPM Siyasi Isler Komitesi’nin kararini Kosova için bir basari olarak degerlendirdi. Ahmeti, "Bu karar, Kosova’nin Avrupa Konseyi’ne herhangi bir ek ön sart olmaksizin üye olmasini öngörmektedir. Kosova’nin üyelikten önce yerine getirmesi ve üstlenmesi gereken hiçbir yükümlülük bulunmuyor” dedi.

Yeni ön kosullar belirlenmesi yönündeki tüm tekliflerin komite üyelerinin çogunlugu tarafindan reddedildigini vurgulayan Ahmeti, Kosova’nin bu yil mayis ayinda üye olmasi gerektigine dikkat çekti.

“Utanç verici”

Sirbistan Disisleri Bakani Ivica Dacic, Kosova’nin Avrupa Konseyi üyeligine kabul edilmesini tavsiye eden kararin bir skandal ve utanç verici oldugunu savundu. Dacic, kararin uluslararasi hukuku ve Sirbistan’in toprak bütünlügünü ihlal ettigini ileri sürdü.

Sirbistan Cumhurbaskani Vucic, tehdit etmisti

Sirbistan Cumhurbaskani Aleksandar Vucic, geçtigimiz hafta yaptigi açiklamada, Kosova’nin Avrupa Konseyi’ne kabul edilmesi halinde ülkesinin üyelikten çekilecegi tehdidinde bulunmustu. Vucic, Kosova’nin konseye kabul edilmesinin bölgenin jeopolitiginde ciddi sonuçlari olacagini savunmustu.

Sirp lider, dün yaptigi açiklamada, ise Sirbistan’i zor günlerin bekledigini söylemisti. Sosyal medya üzerinden yayinladigi açiklamada Vucic, “Zor olacak, simdiye kadar olan en zoru. Mücadele edecegiz. Sirbistan kazanacak” dedi.

46 üyeden olusan Avrupa Konseyi’nde 27 AB üyesinin yani sira bölge ülkeleri de bulunuyor.
Kaynak: İHA