Osmaniyeli Degirmenci, Babadan Kalma Tas Degirmende Teknolojiye Karsi Direniyor

Osmaniye’de yasayan Halil Ibrahim Biçici, babasindan kalan 54 yillik tas degirmende geleneksel yöntemlerle degirmencilik yaparak ekmek parasini kazaniyor.

Osmaniyeli Degirmenci, Babadan Kalma Tas Degirmende Teknolojiye Karsi Direniyor
Osmaniye kent merkezi Maresal Fevzi Çakmak Mahallesi’nde 54 yil önce kurulan tas degirmen, geleneksel yöntemlerle isletilmeye devam ediyor. Degirmeni babasindan devralan 48 yasindaki Halil Ibrahim Biçici’de geleneksel yöntemlerle bulgur ögüten degirmenciligin son temsilcilerinden. Biçici, teknolojiye direnerek geleneksel yöntemlerle ekmek parasini kazanmaya devam ediyor.

Artik modern sistemler sayesinde tas degirmenlerinin son demini yasadigini söyleyen Halil Ibrahim Biçici, ’’1970’li yillarda bu degirmen kurulmus tas degirmeni olarak geçiyor. Zaten su an bu tas degirmenin son demine geldi. Artik bundan sonrasi yok yeni sistemler, yeni modern degirmen yaptilar. Osmaniye çapinda 2-3 tane tas degirmeni var onun harici yeni degirmenler. Babam çalistiriyordu burayi babamdan biz devraldik, kardesimle beraber devam ediyoruz. Gittigi yere kadar devam edecegiz zaten, organik yine tasla dövüyoruz. Dövmelerimiz, unlarimiz tasla çekiliyor. Sistemi gördügünüz gibi taslarimiz dönüyor zaten bazilari hatta diyor ki tas isi kaldi mi biz diyoruz gelin bakin, yerinde görün diyoruz unu kepekli çekiyoruz diyoruz. Insanlara her seyi söylüyoruz geliyorlar bakiyorlar biz bunu gittigi yere kadar sürdürecegiz. Teknolojide bu çarpma usulü çikti, demirle vurdurarak yapma isi çikti. Tasla ezme yok, sadece bulgurlu çekerken tasla çekiyorlar. Aslinda bu modeller, bu eski sezonlar kalmadi, ama biz babadan kaldigi için devam ediyoruz” dedi.

Tas degirmenciligin sona erdigini dile getiren Biçici, ’’Bulgur, un, dövme satiyoruz alan müsterilerimiz gayet memnun ürünlerimizden su an çekim isi maalesef bitti. Insanlar bugdayini kaynatamiyor artik apartman oldugu için genellikle satis üstüne yapiyoruz. Biz kendimiz kaynattigimiz bugdaylari, getirip burada çekip halkimiza sunuyoruz. Zaten tas degirmeni kalmadi Ordu ve Rize tarafinda var birde köylük kirsal alanlarda var, tas degirmeni onun harici sehirlerde degirmencilik sektörü maalesef yani tükenmek üzere’’ dedi.

Kaynak: İHA