Everest Dagcilarina GPS Zorunlulugu

Nepal, Everest Dagi’na tirmanan dagcilarin yollarini kaybetmesi ya da çig düsmesi sonucu hayatini kaybetmesini önüne geçmek amaciyla yetkililer dagcilara GPS izleme cihazi zorunlulugu getirdi.

Everest Dagcilarina GPS Zorunlulugu
Dünyanin en yüksek dagi Everest’e dünyanin farkli noktalarindan gelerek daga tirmaniyor. Dünyanin zirvesine çikan dagcilarin yollarini kaybetmesi ya da çig düsmesi sonucu hayatini kaybetmesinin ardindan Nepalli yetkililer dagcilara GPS izleme cihazi zorunlulugu getirdi. Nepalli yetkililer, dagcilarin montlarinin içinde tasiyabilecekleri, elektrige ihtiyaç duymayan küçük, pasif GPS takip cihazi tasimalari kararini aldi. Karda 20 metreye kadar tespit edilen cihazlar sayesinde can kayiplarinin önüne geçilmesi hedefleniyor.

Dagcilarin torbalari kontrol edilecek

Dagcilarin geride atiklarini birakmasi nedeniyle tonlarca çöp birikiyor. Dagcilarin ardindan tonlarca çöp birakmasi Nepalli yetkilileri harekete geçirdi. Yetkililer, dagcilarin diskilarini ve atiklarini yanlarina alarak dönmelerini zorunlu kiliyor. Dagcilar, diskilarini artik daga birakamayacak ve artik kendilerine verilen torbalara koyacak. Dagcilara, 6 kez kullanilabilecek iki torba verilecek ve bu torbalarin dagcilarin dönüslerinde kontrol edilecek. Torbalar, atiklari katilastiran ve kokusuz hale getiren kimyasallar içeriyor.

Nepal Dagcilik Dernegine göre, bu sezon Everest Dagi’na bin 200 kisinin çikmasi bekleniyor.
Kaynak: İHA