Bayraktar TB3 ASELFLIR-500 Ile Uçus Testini Basariyla Tamamladi

Baykar’in milli ve özgün olarak gelistirdigi Bayraktar TB3 SIHA, sinifinda dünyanin en iyisi olan yerli elektro-optik sistem ASELFLIR-500 ile yaptigi ilk uçus testini basariyla tamamladi.

Bayraktar TB3 ASELFLIR-500 Ile Uçus Testini Basariyla Tamamladi
Baykar tarafindan milli ve özgün olarak gelistirilen Bayraktar TB3 Silahli Insansiz Hava Aracinin test süreci basariyla devam ediyor. Milli SIHA, sinifinda dünyanin en iyisi olan ASELFLIR-500 elektro-optik sistemle 6 saat uçus gerçeklestirdigi 25. uçus testini de basariyla tamamladi.

Milli SIHA milli Kamera

Bayraktar TB3 SIHA, Tekirdag’in Çorlu ilçesindeki AKINCI Uçus Egitim ve Test Merkezi’nde gerçeklestirilen Orta Irtifa Sistem Tanimlama ve Performans Testinde ilk kez Aselsan tarafindan milli olarak gelistirilen ASELFLIR-500 ile uçtu. Icra edilen test kapsaminda dünyadaki muadillerine göre en yüksek performansa sahip olan ASELFLIR-500 Elektro-Optik Kesif, Gözetleme ve Hedefleme Sistemi entegrasyonu basariyla gerçeklestirildi.

Test sirasinda egitim uçusu yapan Bayraktar AKINCI TIHA da ASELFLIR-500 tarafindan takip edildi.

Bayraktar TB3 PT-2 gökyüzünde

Tekirdag’in Çorlu ilçesindeki AKINCI Uçus Egitim ve Test Merkezi’nde yapilan Bayraktar TB3 Silahli Insansiz Hava Araci’nin ikinci prototipi PT-2 geçen hafta ilk uçus testini basariyla tamamlayarak gökyüzü ile bulustu.

Testleri basariyla tamamladi

Bayraktar TB3 SIHA, bugüne kadar 25 uçus testini basariyla icra etti. Test uçuslarinda toplam 196 saatlik uçus gerçeklestiren Bayraktar TB3, birçok kez 30 bin 000 feet irtifanin üzerinde uçarak Yüksek Irtifa Sistem Performans Testlerini de basariyla geçti. Sistem ve dayanim performansinin ölçüldügü testleri de basariyla tamamlayan Bayraktar TB3 SIHA, TEI tarafindan yerli olarak gelistirilen PD-170 motorundan güç aliyor.

TCG Anadolu’dan ilk uçus 2024’te

Bayraktar TB3 SIHA, katlanabilen kanat yapisiyla TCG Anadolu gibi kisa pistli gemilerden kalkis ve inis kabiliyetine sahip dünyadaki ilk silahli insansiz hava araci olacak. Baykar Yönetim Kurulu Baskani ve Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar, Bayraktar TB3 için 2024 yili içinde TCG Anadolu gemisinde testlere baslanmasini planladiklarini açiklamisti. Bayraktar TB3’ün sahip olacagi kabiliyetler bu siniftaki insansiz hava araçlari açisindan da önemli bir yenilik olacak. Görüs hatti ötesi haberlesme kabiliyetine de sahip olacak milli SIHA, bu sayede çok uzun mesafelerden kumanda edilebilecek. Böylece kesif-gözetleme, istihbarat ve tasidigi akilli mühimmatlar ile taarruz görevlerini deniz asiri hedeflere karsi icra ederek Türkiye’nin caydirici gücünde çarpan etkisi yapacak.

Ihracat sampiyonu

Baslangiçtan bugüne tüm projelerini öz kaynaklari ile yürüten Baykar, 2003 yilindaki IHA Ar-Ge sürecinin baslangicindan itibaren tüm gelirlerinin yüzde 83’ünü ihracattan elde etti. 2021 ve 2022 yillarinda Türkiye Ihracatçilar Meclisi (TIM) verilerine göre savunma ve havacilik sektörünün ihracat lideri oldu. Savunma Sanayii Baskanligi tarafindan 2023’te de sektörün ihracat sampiyonu oldugu açiklanan Baykar, geçen yil 1.8 milyar dolarlik ihracat gerçeklestirdi. Son yillarda gelirlerinin yüzde 90’indan fazlasini ihracattan elde eden Baykar, 2023’te savunma ve havacilik sektöründeki ihracatin 3’te 1’ini tek basina yapti. Bayraktar TB2 SIHA için 33 ülkeyle, Bayraktar AKINCI TIHA için ise simdiye kadar 9 ülke ile olmak üzere toplam 34 ülkeyle ihracat anlasmasi imzalandi.
Kaynak: İHA