Yozgat'ta Kadayif Ustasi, Dededen Kalma Meslegini Tütün Kesme Tezgahinda Sürdürüyor

Yozgat’ta kadayif ustasi 76 yasindaki Adil Yildirim, gelisen teknolojiye ragmen dededen kalma meslegini tütün kesme tezgahinda kadayif kiyarak yasatmaya çalisiyor.

Yozgat'ta Kadayif Ustasi, Dededen Kalma Meslegini Tütün Kesme Tezgahinda Sürdürüyor
Yozgat’ta bir dönem oldukça tercih edilen ve Ramazan sofralarini süsleyen el kesmesi tel kadayif, kadayif ustasi Adil Yildirim tarafindan dededen kalma tütün kesme tezgahinda yasatilmaya devam ediyor. Tandirda kadinlar tarafindan açilan yufkalar hafif ateste pisirildikten sonra Yildirim’in tütün kiyma tezgahinda tel kadayifa dönüsüyor. Yildirim, Ramazanda sahur zamani tütün tezgahinda el ustaligiyla kiydigi tel kadayifi Meydan Yeri Caddesi’ndeki tezgahinda tüketicinin begenisine sunuyor.

Kentte eski dönemlerde el kesmesi kadayif isiyle ugrasan 13 ustanin bulundugunu ancak gelisen teknolojiyle bu sayinin 2’ye düstügünü belirten Yildirim, kendilerinden sonra bu isi yapacak kimsenin kalmayacagini söyledi.



Çocuk yasta el kiyimi kadayif üretmeye basladigini söyleyen Yildirim, “Benden önce babam, babamdan önce dedem tütün tezgahinda el kesmesi kadayif kiyardi. Ben çocuk yasta bu ise basladim. O zamanlar Yozgat’ta 13 tane kadayif ustasi vardi. Simdi 2 kisi kaldik, makinelesme, el yapimi kadayifi da olumsuz etkiledi. 2 yila kalmaz bizden sonra el kiyimi kadayif biter. Ben yetistirecek, bu isi ögretecek kimseyi bulamiyorum. Eskiden el kiyimi kadayifa ilgi çoktu, çevre illerden kadayif almaya gelen çok olurdu, simdi Yozgat’a ancak yetiyoruz. Maliyetlerin de artmasiyla geçen yil kilogramini 60 liradan sattigimiz kadayifi bu yil 100 liradan satisa sunuyoruz. Ömrümüz el verdigi sürece bu isi yapmaya çalisacagim” dedi.

Kaynak: İHA