Türkiye'de 6 Kisiden Birinde Bu Hastalik Var

DÜZCE – Düzce Üniversitesi Tip Fakültesi Nöroloji Anabilim Dali Ögretim Üyesi Doç. Dr. Burcu Polat, 50 yas altindaki engelleyici hastaliklar arasinda migrenin birinci sirada oldugunun altini çizerek Türkiye’de her 6 kisiden birinin migren oldugunu ifade etti.

Türkiye'de 6 Kisiden Birinde Bu Hastalik Var
Bas Agrisi Farkindalik Haftasi nedeniyle düzenlenen Migren Dostu Hastaneler Toplantisi Düzce Üniversitesi Tip Fakültesi Hastanesi ev sahipliginde gerçeklestirildi.

Tip Fakültesi Konferans Salonu’nda düzenlenen toplantida migrenin yasam kalitesini oldukça düsürebilecegini vurgulayarak sözlerine baslayan Doç. Dr. Burcu Polat, 50 yas altindaki engelleyici hastaliklar arasinda migrenin birinci sirada oldugunun altini çizdi. Migreni insanlarin tam olarak bilmedigini söyleyen Doç. Dr. Polat, Türkiye’de her 6 kisiden birinin migren oldugunu ifade etti.



Uzman hekimden destek alinmali

Migren farkindaliginin düsük olmasinin ciddi sorunlar ortaya çikardigini dile getiren Burcu Polat, hastalarin kendi kendine teshis koymayi veya profesyonel bakim aramamayi tercih ettiklerini kaydetti.

Uzman olmayan doktorlarin siklikla migreni; sinüzit, alerji, servikal agri sendromu gibi diger hastaliklarla yanlis teshis edilmesinin üzerinde duran Doç. Dr. Burcu Polat, vakalarin yüzde 40’inda radyasyona maruz kalma dahil olmak üzere gereksiz tibbi görüntüleme, uygunsuz tedavilerin oldugunu söyledi.



EMHA tarafindan gerçeklestirilen yakin tarihli bir stigma arastirmasinin sonuçlarina göre migren hastalarinin yüzde 93’ünün, migren hastaliginin halk tarafindan iyi anlasilmadigini düsündügünü ifade eden Doç. Dr. Polat, migrenin; klinik uzmanlari tarafindan yönetilmesi, yalnizca ilaç reçetesinin ötesine geçmesi ve migrenli bireylerde damgalanmayi ortadan kaldirmak için mültimodal bir yaklasim uygulanmasi gerektigini söyledi.



Türkiye genelinde toplumun yüzde 25’inin migren farkindaliginin oldugunu ifade eden Doç. Dr. Burcu Polat, aile öyküsü olanlarin ve egitim seviyesi yüksek olanlarin migren farkindaliginin yüksek oldugunu dile getirdi.

Kadinlarda daha fazla görülüyor

Migrenin hayatin aktif yillarinda çok daha sik görüldügünün altini çizen Polat, kadinlarda erkeklere oranla 2-3 kat daha fazla görüldügünü söyledi.

Migrenin oldukça karmasik bir dogasi oldugunu sözlerine ekleyen Doç. Dr. Polat, migren ataklarini; aurasiz ve aurali olarak tanimlandigini sözlerine ekledi. Aurasiz migrenin belirtilerini (yüzde 80-85 oraninda); 4-72 saat süren bas agrisi ataklari, tek tarafli, zonklayici, hareketle kötülesen, orta veya ileri siddetli, bulanti/kusma olarak siralayan Polat, aurali migrenin belirtilerini ise; görsel rahatsizlik, duyusal rahatsizlik, konusma veya dil bozukluklari ile motor bozukluklari seklinde siraladi.

Üç soruda migren testi

Migrenin tani testinin üç soruda yapilabilecegini belirten Doç. Dr. Burcu Polat, “Bas agrisiyla birlikte bulanti veya mide rahatsizligi hissettiniz mi? Bas agrisi sirasinda isiktan rahatsiz oldunuz mu? Bas agriniz yüzünden en az bir gün isiniz veya günlük aktiviteleriniz kisitlandi mi?” sorularindan ikisine evet cevabi veriliyorsa migren olma riskinin yüzde 93 oldugunu ifade etti.

Migreninin tetikleyicilerinin kisiye göre degistigini ancak; stres ve uykusuzlugun en sik iki tetikleyici oldugunu söyleyen Polat, tetikleyicilerin farkinda olmanin ataklari önlemek açisindan önemini dile getirdi. Migren tedavisinde en önemli etkenin ise hasta ile iyi bir is birliginin oldugunu söyleyen Doç. Dr. Burcu Polat, migrenin baslica tedavilerini; akut atak tedavileri, koruyucu tedaviler ve girisimci tedaviler olarak açikladi.



Migren tedavisinde uygun olmayan yaklasimlar

Hacamat, sülük, ozon tedavisi, migren ameliyati ve Tarim Bakanligi onayli bitkisel ilaçlarin migren tedavisinde uygun olmayan yaklasimlar olarak altini çizen Polat, atak önleyici tavsiyeleri ise; “Migren için önerilmis tedavileriniz varsa aksatmayin. Agri günlügü tutmayi ihmal etmeyin. Saglikli beslenin, aç kalmayin. Bol su için. Kafein ve alkol kullaniminda farkindalik. Düzenli egzersiz yapin. Uyku ritminizi aksatmayin; ne fazla ne de az uyuyun. Stresinizi artiracak ortamlardan uzaklasin. Tetikleyicilerinizin farkina varin ve mümkün oldugunca yönetmeye çalisin. Asiri agri kesici kullanimindan kaçinin” seklinde siraladi.

Migren atagini önlemeye yardimci yöntemler

Agrinin geleceginin hissedildigi anda hareketsiz kalarak, dinlenmeye geçilmesi gerektiginin bilgisini paylasan Doç. Dr. Polat, agri kesicinin erken alinmasini, atagin hizli bir sekilde sonlanmasini saglayacagini ifade etti.

Buz jeli uygulamalari, uyku, uçucu yaglar, kafein, masaj-tetik noktalara yönelik uygulamalar ve nefes egzersizi gibi uygulamalarin migren atagini önlemeye yardimci yöntemler oldugunun altini çizen Polat, migrenin etkilerinin en aza indirmek için farkindaligin artirilmasi gerektigini vurguladi. Migren dostu is yerleri hakkinda da katilimcilari bilgilendiren Doç. Dr. Burcu Polat, dünyada çalisan sagligini ve iyi olma halini önemseyen birçok firmanin projeye katilarak migren dostu isyeri olmaya hak kazandiginin altini çizdi. Proje kapsaminda Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nedim Sözbir’e Küresel Migren ve Agri Dernegi tarafindan ’’Migren Dostu Is Yeri Belgesi’’ takdim edilmisti.
Kaynak: İHA